Į jubiliejinės Dainų šventės jūrą įsilies gausus mėgėjų meno kolektyvų būrys | kl.lt

Į JUBILIEJINĖS DAINŲ ŠVENTĖS JŪRĄ ĮSILIES GAUSUS MĖGĖJŲ MENO KOLEKTYVŲ BŪRYS

Pakaunės mėgėjų meno kolektyvai jau beveik metus ruošiasi 100-mečio Dainų šventei „Kad giria žaliuotų“. Jubiliejiniame renginyje dalyvaus įspūdingas skaičius – beveik 1,1 tūkst. – saviveiklininkų.

„Repertuaras jau žinomas, bet jis vis dar šiek tiek koreguojamas ir tobulinamas, kolektyvai pagal brėžinius repetuoja šokius. Nuo rugsėjo – naujo kultūros sezono – pradžios vyksta mėgėjų meno kolektyvų vadovų kvalifikacijos kėlimas, jie dalyvauja žanriniuose seminaruose: mokosi šokių brėžinių, partitūrų atlikimo ir kitų specifinių dalykų, o grįžę į repeticijas visa tai perteikia vadovaujamiems kolektyvams, rengiasi apžiūroms“, – sakė Dainų šventės koordinatorė Kauno rajone, Ramučių kultūros centro direktorė Živilė Jurgaitienė.

Gausa ir įvairovė

Pasak Ž. Jurgaitienės, visi 53 mėgėjų meno kolektyvai, įrašyti į preliminarų sąrašą, pretenduoja dalyvauti jubiliejinėje Dainų šventėje, jeigu sėkmingai pereis apžiūrų etapą. Kauno rajonui atstovauti ketina 37 suaugusiųjų, trylika vaikų ir trys mišrūs kolektyvai.

Įvairovė: Kauno rajonui atstovauja suaugusiųjų, vaikų ir mišrūs kolektyvai. / Organizatorių nuotr.

Didžiausias (61 dalyvis, įskaitant meno vadovą) yra Kauno rajono meno mokyklos jaunių choras, mažiausias – Babtų kultūros centro Vandžiogalos laisvalaikio salės tradicinė kapelija (5 dalyviai).

Pagal meno šakas ir žanrus gausiausią grupę sudaro folkloro ansambliai (14), beveik neatsilieka liaudiškų šokių kolektyvai (13), toliau rikiuojasi devynios liaudiškos kapelos, aštuoni chorai, trys mėgėjų teatrai, du pučiamųjų orkestrai ir choreografinės grupės, liaudies instrumentų ansamblis, liaudies instrumentų orkestras ir dainų ir šokių ansamblis.

Dalyvauti Į 2024 m. šalies Dainų šventėje užsiregistravo beveik 100 dalyvių daugiau nei į ankstesnę.

Didžiausia mėgėjų meno kolektyvų dalis (39) priklauso kultūros centrams: aštuoni – Babtų, septyni – Ramučių, šeši – Ežerėlio, po penkis – Garliavos, Raudondvario ir Samylų, du – Vilkijos ir jungtinis Samylų ir Ežerėlio.

Jubiliejinės Dainų šventės dalyviai bus septyni Kauno rajono mokyklų ir daugiafunkcių centrų, keturi Kauno rajono meno mokyklos, du VDU Žemės ūkio akademijos ir vienas Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos kolektyvas.

„Be to, dalyvių sąrašas pasipildys keliomis dešimtimis Kauno rajono tautodailininkų ir amatininkų, kurie gaus Lietuvos nacionalinio kultūros centro (LNKC) vardinius kvietimus dalyvauti 2024 m. Dainų šventės metu vyksiančiose mugėse, amatų kiemeliuose ir edukacijose“, – sakė Dainų šventės koordinatorė Kauno rajone.

Puošnūs: liepos 5-ąją Šokių dienoje suksis ir naujais tautiniais kostiumais vilkintys šio krašto šokėjai. / Organizatorių nuotr.

Kolektyvų egzaminai

Šį sekmadienį Domeikavos laisvalaikio salėje jau vyksta pirmoji reali folkloro kolektyvų apžiūra-šventė. LNKC sudaryta ekspertų komisija, vadovaujama centro direktoriaus pavaduotojos Vidos Šatkauskienės įvertins keturiolika pakaunės kolektyvų. „Beveik neabejoju, kad visi jie keliaus į Dainų šventę“, – patikino Ž. Jurgaitienė.

Liaudiškos muzikos kapelos iki lapkričio pabaigos turi nusiųsti ruošiamos programos vaizdo įrašus, iš jų LNKC spręs, kuriuos kolektyvus kviesti, o kurie dar turi sustiprėti.

Vėliau, pavasarį, numatytos chorų, vokalinių ansamblių, kurie ketina dalyvauti dainų dienoje ir atlikti chorinį šventės repertuarą, liaudiškų šokių grupių, teatrų apžiūros.

Mintyse jau išgyvenu tą jaudulį, kai liepos 6-ąją kartu su 35 tūkst. Dainų šventės dalyvių Vingio parke giedosiu „Tautinę giesmę“.

Griauna mitus ir stereotipus

„Lietuva turi stigmą: manoma, kad visuomenė nepakankamai puoselėja tautinę kultūrą, kad šiuolaikinis žmogus per mažai dalyvauja kultūros vyksme, o Dainų šventės tradicija nėra artima šiuolaikiniam žmogui. Kauno rajonas griauna visus mitus ir stereotipus, mėgėjų meno kultūra pagal statistinius duomenis išgyvena piką: į 2024 m. šalies Dainų šventę užsiregistravo beveik 100 dalyvių daugiau nei į ankstesnę. Vadinasi, dalyvavimas mėgėjų meno kolektyvų veikloje yra aktyvus, nemažėja, pasižymi augimo tendencija“, – džiaugėsi Dainų šventės koordinatorė Kauno rajone.

Beveik visi kolektyvai vilkės naujus tautinius kostiumus, juos ir liaudies instrumentus įsigijo iš Kauno rajono savivaldybės biudžeto ir LNKC dotacijų. „Tautinius kostiumus vilkės ne tik liaudiškų šokių grupės, liaudiškos muzikos kapelos ir folkloro ansambliai, taip bus pasipuošę ir du pakaunės chorai“, – pasidžiaugė vicemerė, Kauno rajono darbo grupės Dainų šventės veikloms organizuoti pirmininkė Raminta Popovienė.

Skaičius: jubiliejinėje Dainų šventėje dalyvaus aštuoni chorai. / Organizatorių nuotr.

Dainų šventės koordinatore Ž. Jurgaitienė tapo pirmą kartą. Paprašyta pasidalyti pirmaisiais įspūdžiais, Živilė šypsojosi: „Mano nuotaikos – dviprasmiškos. Pirmiausia – tai didelė garbė ir atsakomybė, nauja patirtis. Mintyse jau išgyvenu tą jaudulį, kai Liepos 6-ąją kartu su 35 tūkst. Dainų šventės dalyvių Vingio parke giedosiu „Tautinę giesmę“.

Ji atvirai prisipažino kartu jaučianti ir didžiulę baimę. „Vis pagalvoju: galbūt ko nors nežinosiu ir dėl to ką nors padarysiu ne taip. Save raminu: turiu didelę komandą, buriama Kauno rajono darbo grupė Dainų šventės veikloms organizuoti, mat reikės spręsti ir pavėžėjimo, maitinimo, apgyvendinimo, kitus klausimus. Iššūkis didžiulis: iš Kauno rajono į sostinę teks nuvežti daugiau kaip 1 000 dalyvių, viską koordinuoti, nes skirtingomis dienomis visi kolektyvai turės po kelias koncertines programas. Jaučiu didžiulį Kauno rajono savivaldybės palaikymą, žinau suburtos komandos kompetenciją, patirtį, todėl esu tikra, kad be klaidų, iškilmingai, džiugiai reprezentuosime Kauno rajoną“, – sakė Ž. Jurgaitienė.

Živilė Jurgaitienė / Organizatorių nuotr.


Kas? Kur? Kada?

Verta paminėti, kad Dainų šventės tradicijos tęstinumas įrašytas į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Jubiliejinę šventę sudarys keturiolika didelių renginių. Jų metu skambės tiek „Aukso fondo“ kūriniai, tiek nauja, dar niekur nerodyta programa.

2024 m. birželio 29 d. Dainų šventę atidarys Jubiliejinė dainų diena Kauno dainų slėnyje, birželio 30 d. veiksmas kelsis į Vilnių, kur vyks Pasaulio lietuvių ir Lietuvos tautinių bendrijų diena „Sujunkime Lietuvą!“ ir Šimtmečio vakaras.

Liepos 1 d. atidaromas Vaikų tradicinių amatų miestelis ir liaudies meno paroda „Iš šerdies“. Liepos 2 d. vyks Kanklių koncertas ir Folkloro diena, liepos 3 d. – Teatro diena ir Ansamblių vakaras, liepos 4 d.  – vokalinių ansamblių ir pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertai, o liepos 5-ąją – Šokių diena.

Renginio programą vainikuos Liepos 6 d. šventės dalyvių eitynės iš Vilniaus Katedros aikštės į Vingio parką ir Dainų diena „Kad giria žaliuotų“.

GALERIJA

  • Į jubiliejinės Dainų šventės jūrą įsilies gausus mėgėjų meno kolektyvų būrys
  • Į jubiliejinės Dainų šventės jūrą įsilies gausus mėgėjų meno kolektyvų būrys
  • Į jubiliejinės Dainų šventės jūrą įsilies gausus mėgėjų meno kolektyvų būrys
  • Į jubiliejinės Dainų šventės jūrą įsilies gausus mėgėjų meno kolektyvų būrys
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietis

Prasminga,puiki,nuostabi šventė,labai laukiama

SUSIJUSIOS NAUJIENOS