Į Kauną atvykstantis ukrainiečių rašytojas J. Andruchovyčius: Lietuva mums ištikimiausias draugas | kl.lt

Į KAUNĄ ATVYKSTANTIS UKRAINIEČIŲ RAŠYTOJAS J. ANDRUCHOVYČIUS: LIETUVA MUMS IŠTIKIMIAUSIAS DRAUGAS

  • 9

Rugsėjo 15-ąją Kaune lankysis Jurijus Andruchovyčius – vienas žinomiausių ir daugiausia pripažinimo sulaukusių šiuolaikinių Ukrainos rašytojų.

„Žymus ir talentingas ukrainiečių rašytojas“ (Tomas Venclova), „Andruchovyčiui išties pavyksta Ukrainos istorijos siaubus paversti literatūra“ (Erichas Kleinas, literatūros kritikas) – tai tik keletas atsiliepimų apie šokiruojančią ir intelektualią šio autoriaus kūrybą.

J. Andruchovyčius gimė ir gyvena Vakarų Ukrainoje, Ivano Frankivske. Dar 1985-aisiais su bičiuliais jis subūrė poetinę grupę „Bu‑Ba‑Bu“ („Burleska-Balaganas-Bufonada“), rengė teatralizuotus poezijos vakarus. Po SSRS žlugimo jis ėmėsi radikalaus ukrainiečių literatūros atnaujinimo ir sulaukė tarptautinio pripažinimo. Jo kūryba išversta į visas pagrindines pasaulio kalbas, apdovanota daugybe premijų – Leipcigo knygų mugės premija (2006 m.), Hannos Arendt premija (2014 m.), BBC metų knygos premija (2018 m.) ir kitomis. Į lietuvių kalbą išverstas rašytojo romanas „Dvylika ratilų“.

J. Andruchovyčiaus balsas už savo šalies ribų ypač sustiprėjo po 2014-ųjų Krymo aneksijos ir karo Rytų Ukrainoje. Jis atvirai svarsto ukrainiečių tapatybės klausimus, kalba apie Rusijos agresiją ir savo šalies kovą už europietiškas vertybes, nuolat pabrėžia gilesnio savitarpio pažinimo tarp ukrainiečių ir „tikrų“ europiečių svarbą. Į Lietuvą rašytojas atvyksta, tęsdamas savo gastroles po Europą – Vokietiją, Italiją, Norvegiją, Lenkiją ir kitas šalis.

Kaune J. Andruchovyčius surengs pirmąjį literatūrinį susitikimą cikle „Šetenių skaitymai“, kuris papildo gegužę vykstančio, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) organizuojamo festivalio „Kauno literatūros savaitė“ programą. Ukrainiečių rašytojas labai mėgsta Šeteniuose gimusį Česlovą Milošą, ypač jo keltą Vidurio Europos idėją. Atviroje paskaitoje ir po jos seksiančioje diskusijoje J. Andruchovyčius pristatys specialiai šiai progai parašytą esė „Pavergta beprotybė: antipasaulis“, kurioje Ukrainos pasipriešinimo agresijai fone plėtos Č. Milošo „Pavergto proto“ įžvalgas.

„Šioje esė visų pirma norėjau perteikti savo asmeninį karo matymą – kas jame yra universalaus (ar globalaus). Kodėl labai svarbu ne tik mums Ukrainoje, ne tik mūsų kaimynams europiečiams, bet ir visai žmonijai, kad Rusijos pralaimėjimas būtų visiškas, katastrofiškas“, – teigė jis.

Rašytojas itin vertina lietuvių paramą su Rusijos agresija kovojančiai Ukrainai, o ateityje tikisi ir glaudesnių kultūrinių ryšių: „Lietuva mums yra geriausias, artimiausias, ištikimiausias draugas. Nepaisant to, literatūriniai kontaktai tarp mūsų yra reti, mes nedaug ką žinome apie šiuolaikinę lietuvių literatūrą ir man atrodo, kad tai, deja, abipusis dalykas. Bet gal dabar galime pradėti kažką nauja.“

Susitikimas su J. Andruchovičiumi vyks rugsėjo 15 dieną, 18 val. Kauno menininkų namuose. Kitą dieną iš Kauno veiksmas kelsis į Č. Milošo gimtinę, čia rašytojas susitiks su literatūros lauko ir universiteto bendruomene. 

„Šetenių skaitymų“ ciklą pratęs susitikimas su Nobelio premijos laureate Svetlana Aleksijevič, kuris vyks rugsėjo 22 dieną nuo 18 val. VDU Didžiojoje salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Draugs..

draugs, draugs - kol išrauks...cha cha cha

Atsirado

Dar vienas draugas. Ar jų ne perdaug?

Patarimas

Skerskitės, broliai, skerskitės . Iki paskutinio ukrainiečio, kaip žadėjo jūsų prezidentas. Ginklų jums Europa ir Amerika duos. Jus tik skerskitės....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS