Intriguojantys pašnekesiai apie maisto kultūrą | kl.lt

INTRIGUOJANTYS PAŠNEKESIAI APIE MAISTO KULTŪRĄ

  • 0

Maironio lietuvių literatūros muziejuje Kaune pristatoma pirmoji tokios reikšmės knyga, skirta Lietuvos mitybos ir maisto kultūrai nuo seniausių laikų iki šių dienų, "Prie stalo visa Lietuva".

Kreipdamiesi į skaitytojus knygos autoriai pastebi, kad Lietuvos maisto ir mitybos kultūra yra vienas labiausiai nuskriaustų lietuvių paveldo reiškinių.

"Daugeliui istorikų ši sritis atrodo pernelyg žemiška ir neverta dėmesio. O daugeliui paprastų tautiečių mūsų mitybos tradicijos yra užstrigusios ties didžkukuliais, bulviniais vėdarais ar kitais patiekalais, kurie gelbėjo nuo bado, o juos dažniausiai valgė patys vargingiausieji. Taip nubraukiami visi mitybos, maisto kultūros pasiekimai bei papročiai, radęsi ir klestėję ne vien tik valstiečių virtuvėje, bet ir didikų, miestiečių, inteligentijos, vienuolių, kitų tautų Lietuvos gyventojų bendruomenėse. Blogiau, kai tokios nuomonės, įtvirtintos sovietmečiu, stovint nuobodžioje eilėje prie tuščių lentynų, laikosi ir specialistai", – sakoma knygos pratarmėje.

Knygoje pristatoma įvairių Lietuvoje gyvenusių socialinių sluoksnių ir tautų virtuvė. Gausus autorių kolektyvas nupūtė dulkes nuo seniausių archeologinių radinių, liudijančių tiesą apie protėvių maistą, atskleidžia Lietuvos valdovų ir didikų kasdienybės bei puotų paslaptis, papasakoja, ką valgė vienuoliai, ką veikė mūsų protėviai užeigose, kaip vaišinosi miestiečiai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, kaip kito mūsų mityba XIX–XX a., kuo maitinosi garsūs tarpukario žmonės ir šalies vadovai.

"Žvelgdami į praeitį savo žvilgsnį dažnai sukoncentruojame į didžius politinius įvykius ir garsias istorines asmenybes – į visa tai, kas galėjo daryti įtaką istorijos raidai. Tačiau mūsų kasdienybė susideda iš daugybės darbų, įpročių ir kitų žmogui privalomų rutinos akcentų, kurie yra ne mažiau įdomūs ir permainingi nei didieji istorijos pasakojimai", – sako vienas autorių dr. Norbertas Černiauskas.

Knyga iš kitų leidinių išsiskiria visapusišku požiūriu į maisto vartojimo kultūrą, atskleidžia jos visumą ir nepertraukiamą tradicijų tęstinumą. Toks ir yra šio leidinio tikslas – pirmą kartą į Lietuvos maisto istoriją pažvelgti iš visų pusių, apžvelgti visus istorinius laikotarpius, atskleisti visų visuomenės sluoksnių, luomų, tautinių mažumų mitybos tradicijas ir įpročius, suvokti maisto kultūros svarbą ir šiomis dienomis.

Knygos autorių kolektyvas – 21 savo srities profesionalas – išsamiai, besiremdami savo patirtimi, žiniomis ir autentiškais šaltiniais, suprantamai ir įdomiai supažindina skaitytojus su visa Lietuvos mitybos istorija.

Knygoje surinktos istorinės, archyvinės, dabartinių laikų fotografijos, muziejuose saugomi autentiški eksponatai, įamžinti privačiose kolekcijose saugomi artefaktai.

Knygos pristatymo Maironio lietuvių literatūros muziejuje metu bus kalbama apie tarpukario Lietuvos maisto pramonę, kavinių ir restoranų klestėjimą, prezidentų, rašytojų ir kitų žymių žmonių virtuvės paslaptis. Netikėtus naujus ir nežinomus faktus atskleis knygos autoriai istorikai dr. N.Černiauskas ir Justina Minelgaitė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė, rašytoja Aldona Ruseckaitė ir muziejininkai Ina Aleksaitienė, Birutė Glazerienė, Nijolė Majerienė, Alfas Pakėnas bei Rasa Ruibienė.


Kas? Knygos "Prie stalo visa Lietuva" pristatymas "Mityba ir maisto kultūra tarpukario Lietuvoje".

Kur? Maironio lietuvių literatūros muziejuje.

Kada? Balandžio 8 d. 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS