Išskirtiniai Kauno miesto vaizdai – Vilijampolės turguje | kl.lt

IŠSKIRTINIAI KAUNO MIESTO VAIZDAI – VILIJAMPOLĖS TURGUJE

  • 1

Po pristatymo Kauno miesto muziejaus Kauno rotušės skyriuje Artūro Morozovo fotografijos, iš ciklo kurto dienraščio „Kauno diena“ leidiniui „8 Kauno veidai“, iškeliauja į miesto mikrorajonus.

Paroda, kalbanti apie kauniečius, mūsų kasdienybę ir aplinką, žengia į netradicines erdves, o pirma jų – Vilijampolės turgus (Varnių g. 48C). Turguje parodos atidarymas įvyks balandžio 6 d. 14 val.

Didžiojo LDK etmono Janušo Radvilos įkurta Vilijampolė savo istoriją skaičiuoja nuo XVII a. vidurio. Istoriškai ši vietovė siejama su žydų tautine mažuma: čia buvo pastatyta pirmoji Kaune mūrinė sinagoga, o 1882 m. įkurta visame pasaulyje garsi Ješiva – rabinų seminarija. Deja, 1941 m. įkurtas Kauno getas žymėjo tragišką žydų gyvenimo Vilijampolėje pabaigą. 

Miestelis (Kauno dalimi jis tapo tik 1919 m.) XVIII – XIX a. buvo sielių plukdymo ir komercinis centras, čia buvusiuose sandėliuose kauptos eksporto prekės. Mikrorajono veidas stipriai keitėsi amžiaus bėgyje, formavosi išskirtinis ir savitas jos veidas. Parodos rengėjai kviečia kalbėtis apie Vilijampolę dabar ir ateityje, apie aplinką, kurioje norime gyventi.

„Kauniečiai išsiilgę bendravimo. Neretai klausimas, kur rasti tam tikrą gatvę, nuvesdavo į keliolika minučių trunkančius pokalbius, kaip tai nutiko su Vilijampolės gyventoja Adele. Iš jos sužinojau labai įdomių dalykų apie holokaustą", – pasakojo A. Mozrovas.

Parodos pristatymui pasirinktas komercinis mikrorajono centras – turgus – puiki vieta pasikalbėti. Toks netradicinis parodos pristatymo visuomenei būdas skatina mikrorajonų pažinimą, pabrėžia kiekvieno jų unikalumą ir savitą žavesį.

„Praėjusiais metais dėmesys buvo skiriamas vidiniams pokyčiams, ruošėme komandą atsinaujinimui. Ši paroda žymi antrą etapą – modernaus muziejaus atsivėrimą visuomenei ir miestiečiams. Esame pasiruošę parodas rengti ne tik muziejaus skyriuose, bet jas pristatyti ir viešose miesto erdvėse”, – apie muziejaus santykį su visuomene kalbėjo Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Kuratoriai: Kauno miesto muziejus ir Kaunas 2022 Fluxus.

Partneris: Vilijampolės turgus, "Kauno Diena".

Parodą pamatyti galite turgaus darbo valandomis: pirmadieniais nuo 9 val. iki 15 val.; antradieniais - penktadieniais nuo 7 val. iki 18 val.; šeštadieniais - sekmadieniais nuo 7 val. iki 16 val.

Paroda veiks iki balandžio 27 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Straipsnio autoriau uzeik i facebooko grupe Sauleta Senoji Vilijampole rasi pdf dokumenta apie Tikraja Senovine Vilijampoles pradzia ir Slabados istorija. Visa tai is Baltarusijos archyvu. Ir neskaityk Google paieskoje populiariausiu straipsniu tik antrasciu apie Vilijampole.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS