Istorijų festivalyje skambės „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“ | kl.lt

ISTORIJŲ FESTIVALYJE SKAMBĖS „SIMFONIJA IŠ ŠIAURĖS JERUZALĖS“

  • 1

Penktadienį Istorijų festivalio programoje įvyks Didžiosios akcijos Kauno gete 80-mečiui skirtas koncertas, kuriame skambės kompozitoriaus Jievaro Jasinskio sukurta „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“.

Šiemet visame pasaulyje minimas Holokausto 80-metis. Antrojo pasaulinio karo metu vykusios masinės žudynės nusinešė net 95 proc. Lietuvoje gyvenusių žydų gyvybių. Didžiausia žudynių akcija Kauno gete buvo surengta 1941 m. spalio 29 d. IX forte: jos metu sušaudyta 9200 žydų. Buvo masiškai šaudomi ne tik žydų vyrai, bet ir moterys, vaikai, seneliai. Žudynes vykdė vokiečių gestapininkai ir lietuvių 1-ojo (buvusio TDA) bataliono policininkai. Kartu su žydų areštais ir šaudymais buvo vykdoma teisinė ir turtinė žydų diskriminacija. 

Siekiant pagerbti Kauno gete nužudytų žydų atminimą, 2021 metų spalio 8 dieną „Kaunas 2022“ Istorijų festivalio programoje bus surengtas specialus Didžiosios akcijos Kauno gete 80-mečiui skirtas koncertas. Renginio metu skambės jaunosios kartos kompozitoriaus J. Jasinskio sukurta „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės”. Holokausto 80-mečiui skirtą kūrinį atliks Vilniaus miesto šv. Kristoforo kamerinis orkestras bei kviestiniai klasikos, džiazo ir folkloro muzikantai. Ypatingas svečias – Artimųjų rytų styginiais instrumentais grojantis multiinstrumentalistas iš Izraelio Yaronas Cherniakas.

„Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“ – muzikinė kelionė, kurioje žiūrovai pamatys, kaip gimė žydų tauta, susitiks su Biblijos herojais Abraomu (2000 m. prieš Kristų) ir Dovydu (1000 m. prieš Kristų) bei stebės vieną tragiškiausių įvykių Izraelyje – Jeruzalės sugriovimą (70 m. po Kristaus), po kurio žydai turėjo palikti savo gimtinę ir išsibarstė po visas pasaulio tautas.

„Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės“ premjera įvyko rugsėjo 23 d., minint Lietuvos žydų genocido dieną, Prezidento rūmų kieme, o spalio 3 dieną šis Holokausto 80-mečiui skirtas kūrinys buvo atliktas Biržuose. Muzikinio projekto sukūrimui ir albumo įrašams dalinį finansavimą skyrė asociacijos LATGA ir AGATA, o multiinstrumentalisto iš Izraelio atvykimą į mūsų šalį parėmė Izraelio ambasada Lietuvoje.

Koncertas vyks Kauno kultūros centre.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nusivylusi

Kodėl Kristoforo orkestras, ar Kaune nebeliko muzikantų? Kauno miesto simfoninis orkestras, Muzikinio teatro orkestras, VDU orkestras. ar iš jų nebuvo galima suburti Kauno 2022 orkestro ir atlikti šią simfoniją? Kauno 2022 biuras lankstosi prieš Vilnių ir geriausius kąsnelius atiduoda jam. Juk Kaunas- Europos kultūros sostinė, tegu ir atlikėjai būna Kauno m. Gėda :( Visi įvykiai atspindi Kauno istoriją, o ją kuria vilniečiai... bloga

SUSIJUSIOS NAUJIENOS