Jubiliejinis festivalis AURA 30: nenutrūkstanti tradicija šokti | kl.lt

JUBILIEJINIS FESTIVALIS AURA 30: NENUTRŪKSTANTI TRADICIJA ŠOKTI

  • 0

Pasauliui išgyvenant pandemijos krizę, Tarptautinio šokio festivalio AURA įkūrėja choreografė Birutė Letukaitė juokauja: simboliškai sugrįžta į sudėtingas renginio organizavimo sąlygas, visai kaip tada, 1989-aisiais, kai su ribotomis galimybėmis, bet dideliu užsidegimu buvo organizuojami patys pirmieji modernaus šokio festivaliai.

Iki keliavimo apribojimų, planuota, kad šiemet Kaune turėjo pasirodyti per 30 metų festivalyje viešėjusios svarbios šokio pasaulio figūros iš užsienio: "Sasha Waltz & Guest's" (Vokietija), "L-E-V Dance Company" (Izraelis), trupės iš Italijos,Vengrijos ir kitų šalių.

"Per tris festivalio egzistavimo dekadas Kaune svečiavosi šimtai šokėjų ir choreografų. Norėjome sukviesti bičiulius grįžti parodyti naujausius darbus ir paminėti solidaus festivalio gimtadienį. Tačiau pandemija padiktavo savo sąlygas – kasdien keičiantis Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimams, reikėjo ieškoti naujų galimybių, kad rudens tradicija tapęs festivalis startuotų su jam įprasta veržlia energija. Gal savo geografija siauresnis, tačiau festivalis išlieka tarptautinis, kaip niekada kupinas premjerų, kaip visada išlaikantis aukščiausius kokybės ir įdomumo standartus", – tikino B.Letukaitė.

Trijų menų sintezė

Rugsėjo 30 d. 19 val. festivalis iškilmingai prasidės kauniečiams dar neatrastoje erdvėje: meno festivalio publikai duris atvers neseniai Kauno senamiestyje iškilę Lietuvos "Krepšinio namai".

Estų trupės „Fine 5“ pasirodymą kauniečiai galės pamatyti nemokamai Kauno rotušėje – tai jubiliejinio festivalio dovana žmonėms.

Šokiu užpildanti ne tik scenas, bet ir alternatyvias viešąsias erdves, teatro "Aura" trupė, spektaklyje "Begalybės", pirmą kartą istorijoje pasirodys kartu su Kauno simfoniniu orkestru. Vakaro metu skambės su "Aura" daug metų kuriančio šiuolaikinės muzikos kompozitoriaus Antano Jasenkos 5-oji simfonija, o šokėjai begaliniu gyvenimo podiumu keliaus vilkėdami žymios Nyderlandų menininkės Gudos Koster kurtais kostiumais – skulptūros objektai. Visa kūrybinė komanda žada turtingą garsų, vaizdų ir asociacijų reginį, pažadinsiantį įvairių meno žanro gerbėjų jusles.

Lietuviško šokio scena

Festivalyje šiemet ypač gausu lietuvių kūrėjų darbų: naujausią, egzistencializmo persmelktą premjerą "I", bendrą darbą su lenkų choreografo Maciejaus Kuźmińskio trupe, pristatys klaipėdiečių Šeiko šokio teatras.

Iš Vilniaus į festivalį parodyti spektaklių atvyks šokio teatras "Airos", buto šokio-teatro trupė "Okarukas" dalysis intymiu choreografės Sakurako San ir kompozitoriaus Philo Vono duetu. Gerai žinomi gatvės šokio profesionalai broliai Nosovai kvies į jautrų, buvimo kartu temą analizuojantį projektą "Familia", kuriame scenoje pasirodys ir per judesį susijungs visi jų šeimos nariai: broliai, sesuo, mama ir tėtis.

Festivalio programoje ir publikos pamiltų buvusių "Auros" šokėjų darbai. Kaune dirbti ir gyventi pasilikusi prancūzė Clara Giambino į sceną grįžta su autoriniu šokio spektakliu "Sužeistas elnias", paremtu Fridos Kahlo gyvenimu, kuriame dailininkės vyrą Diego įkūnys naujasis išskirtinės plastikos "Auros" šokėjas iš Italijos Liudovico Murgia. O jau metus Vokietijoje dirbanti dar viena buvusi teatro šokėja kinė Mei Chen specialiai festivaliui sukūrė ir pirmą kartą parodys duetą, inspiruotą dainininkės Edith Piaf gyvenimo ir muzikos.

Įveikiant užkardas

Laikinai netekus galimybės laisvai keliauti, 30-as festivalis išlieka tarptautinis: skaičuojama, kad scenoje žiūrovai išvys atlikėjus iš šešiolikos šalių – buvę ir dabartiniai daugiakultūrės "Auros" šeimos šokėjai, atvyksta trupės iš kaimyninių šalių Latvijos ir Estijos.

Bičiulių, daugkartinių festivalio dalyvių, estų trupės "Fine 5" pasirodymą kauniečiai ir miesto svečiai galės pamatyti nemokamai Kauno Rotušėje – tai jubiliejinio festivalio dovana žmonėms.

Festivalio uždarymo metu publika bus laukiama dar viename festivalio šeimininkų spektaklyje – belgų choreografo Brandono Lagaerto premjeroje "Deginanti trintis". Kupinas fiziškumo, mistiškas ir įgarsintas specialiai spektakliui kurta grupės "Tin Fingers" vokalisto muzika, "Auros" spektaklis nukels į paralelinę tikrovę, kurioje tiek šokėjams, slepiantiems veidus po kaukėmis, tiek publikai bus tiesiogine prasme sunku atgauti kvapą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS