Paroda, padedanti apmąstyti žmonių ir erdvės santykį | kl.lt

PARODA, PADEDANTI APMĄSTYTI ŽMONIŲ IR ERDVĖS SANTYKĮ

  • 2

Kauno bienalės kuruojama „Kūrybiškos Europos“ tarptautinė platforma „Stebuklingi kilimai“ (angl. „MagiC Carpets“) pristato šiuolaikinio meno parodą „Vieta bendruomenei, bendruomenė vietai“.

Parodos kuratorės Neringa Kulik ir Brigita Bareikytė mano, jog miestą ar miestelį apibūdina ne tik jame stūksantys pastatai, atviros ir privačios erdvės, parkai ir takai, bet ir žmonių santykis su jais – tai apibūdina, kaip erdvėje esantys žmonės bendrauja vieni su kitais. Vieta gali veikti žmonių santykius ir atvirkščiai – bendruomenės gali daryti įtaką erdvės pokyčiams.

„Pagrindinis šios parodos tikslas – pasitelkiant kūrybinius metodus apmąstyti žmonių ir erdvės santykį: erdvės įtaką žmonėms ir žmonių įtaką erdvei. Būtent čia svarbiausias vaidmuo tenka kūrybiškai vietokūrai, nes ji padeda žmonėms pastebėti juos supančios aplinkos potencialą, o kai kuriais atvejais – išspręsti įvairias socialinės atskirties, saugumo ar prieinamumo problemas“, – parodos idėja dalijasi kuratorės. Taip įvyksta todėl, kad vietos gyventojai įtraukiami ne tik kaip dalyviai, bet ir kaip bendraautoriai, bendrasavininkai, jiems suteikiamas bendros nuosavybės jausmas. O bendruomeniškumas padeda sukurti saugumo jausmą.

„MagiC Carpets“ vienija šešiolika Europos kultūros organizacijų, kuri sukuria galimybes jauniesiems menininkams ir kuratoriams keliauti į nepažintus miestus ir kartu su vietos menininkais bei bendruomenėmis kurti naujus kūrinius, išryškinančius vietos ypatumus.

Parodoje eksponuojami dešimties kylančių Europos menininkų kūriniai, įgyvendinti rezidencijose Lietuvoje, Lenkijoje, Italijoje ir Portugalijoje 2022–2023 m. taikant bendradarbiavimo ir bendros kūrybos meno praktiką.

„Rezidencijoms menininkai buvo atrenkami atsižvelgiant į kiekvieno projekto kontekstą, menininko kūrybinių interesų lauką bei į bendruomenės, kuri įtraukiama į projektą, poreikius. Kiekvienais metais bendruomenės projekte dalyvauja tiek vietos, tiek užsienio menininkai. O kontaktą su jais užmegzti padeda platformos „Stebuklingi kilimai“ partneriai, įvairios kultūros institucijos iš visos Europos,“ – sako B. Bareikytė.

„Stebuklingų kilimų“ gijomis sujungti Europos miestus bei žmones padeda ir atidumas natūralioms sąlygoms ir aktualijoms. „Kol kas viena iš geriausių bendruomenių įtraukimo praktikų yra palikti jiems kūrybinės laisvės bei kaip organizatoriams būti atviriems ir lankstiems. Svarbiausia – klausytis ir išgirsti bendruomenės poreikius bei pasitikėti žmonėmis, su kuriais dirbama“, – teigia kuratorė.

Parodos menininkai: Arnis Aleinikovas, Joana BC, Adrian Carlo Bibiano, Barbara Gryka ir Agata Konarska, Yulia Krivich, Marija Nemčenko, Indrė Spitrytė, Berta Tilmantaitė ir Sunny Nwume, Dan Vezentan.


Kas? Paroda „Vieta bendruomenei, bendruomenė vietai“.

Kur? Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje.

Kada? Veikia iki spalio 15 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nu labai

labai gražiai santykiauja žmogau su erdve ve.

Salvadoras Dali

Neapsiverčia liežuvis šiuos mokyklos lygio darbelius vadinti meno kūriniais O čia gi tarptautinė bienalė! Ir dar šitiek reklamos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS