Kaune – G. Sviderskytės knygos „Lituanica. Nematoma pusė“ pristatymas | kl.lt

KAUNE – G. SVIDERSKYTĖS KNYGOS „LITUANICA. NEMATOMA PUSĖ“ PRISTATYMAS

  • 1

Kaune savo naująją knygą "Lituanica. Nematoma pusė" pristatys žinoma žurnalistė, istorikė Gražina Kristina Sviderskytė.

Kelerius metus rengtoje knygoje autorė pirmą kartą išsamiai, argumentuotai, pasitelkusi įspūdingą vaizdinę medžiagą pasakoja garsiąją "Lituanicos" istoriją – nuo pasirengimo istoriniam skrydžiui iki katastrofos tyrimo. Knygos pristatyme dalyvaus šiuo metu Kanadoje gyvenanti autorė ir žurnalistas Aurelijus Katkevičius.

Ši monografija – tai ilgalaikio, plataus, kompleksiško tyrimo rezultatas. Ji parašyta remiantis G.K.Sviderskytės mokslų daktarės disertacija (2016 m.), kuri buvo įvertinta Lietuvos mokslo tarybos stipendija ir Lietuvos mokslų akademijos premija.

Tai – pirmas akademinis tyrimas, skirtas garsiajai "Lituanicos" istorijai. Monografijoje atkurta ir išanalizuota praeities įvykių chronologija, išnagrinėtas tradicinis pasakojimas ir jo šerdyje esantis mitas. Šaltiniai, surinkti iš daugiau nei dvidešimties archyvų Lietuvoje, Vokietijoje ir JAV, apima tūkstančius iki šiol netyrinėtų, neviešintų dokumentų.

"Lituanicos" istorija – tai ne vien 1933-iųjų įvykiai, kai lėktuvas po skrydžio per vandenyną sudužo Lenkijos teritorijoje. Veiksmas užsimezga bent dešimtmečiu anksčiau ir siekia beveik mūsų dienas: nuo pat pasiruošimo istoriniam skrydžiui iki katastrofos tyrimo.

Veikėjai – ne tik lakūnai S.Jucevičius-Darius ir S.Girskis-Girėnas, bet ir žymiausi Lietuvos bei užsienio politikai, diplomatai, daugybė karininkų, policininkų, menininkų, funkcionierių, aktyvistų, rezistentų. Jie veda aerodromų takais ir biurokratų koridoriais, per aukščiausios politinės valdžios tribūnas ir užkulisius, priedangos organizacijų ir pogrindžio veikėjų būstines. Atsiveria tuometė įvykių regimybė ir paaiškėja tik retrospektyviai įžvelgiamos giluminės srovės.

Nors tradiciškai sakoma, kad "Lituanicos" paslaptis amžinai saugos Soldino žemė, šįkart gausiais, pagrįstais argumentais brėžiamos naujos pažinimo ribos.

Žurnalistė ir istorikė dr. G.K.Sviderskytė yra knygų ir dokumentinių filmų autorė, Lietuvoje ir užsienyje pelniusi aukščiausių profesinių apdovanojimų. Pastarasis jos darbas įvertintas Lietuvos mokslo tarybos stipendija ir Lietuvos mokslų akademijos premija.


Kas? G.K.Sviderskytės knygos "Lituanica. Nematoma pusė" pristatymas.

Kur? VDU mokslo ir studijų centre (V. Putvinskio g. 23–106).

Kada? Vasario 28 d. 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

klausimas

Kiek ji kainuoja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS