Kaune įamžintas keliautojo A. Valujavičiaus plaukimas per Atlantą | kl.lt

KAUNE ĮAMŽINTAS KELIAUTOJO A. VALUJAVIČIAUS PLAUKIMAS PER ATLANTĄ

Atlanto vandenyną perirklavusio keliautojo Aurimo Valujavičiaus odisėją kauniečiams nuo šiol primins naujas gatvės meno kūrinys ant daugiabučio sienos V. Krėvės prospekte.

Irklinės valties „Lituanica“ atvaizdas papildė jau anksčiau didžiuliame piešinyje įamžintą S. Dariaus ir S. Girėno skrydį per Atlantą. Paveikslo autoriai – Kipre gyvenantis graikų kilmės menininkas Achilleas, dar žinomas slapyvardžiu Paparazzi ir jo kolega iš Kauno Timotiejus Norvila-Morfai.

Kaunas toliau augina gatvės meno galeriją po atviru dangumi. „Gyvų sienų“ ekspoziciją papuošė scena su A. Valujavičiaus žygdarbiu irklais įveikiant Atlantą. Tiesa, valtis „Lituanica“ šią savaitę nupiešta prieš penkerius metus kurtame paveiksle, vaizduojančiame transatlantinį Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį. Simboliška, jog būtent šių metų liepą sukaks lygiai 90 metų nuo istorinio lakūnų iššūkio.

Idėją papildyti ir išplėsti gatvės meno kūrinį pastūmėjo žinomas Kauno menininkas T. Norvila, neretai prisistatantis pseudonimu Morfai. Sulaukęs Kauno miesto savivaldybės palaikymo bei finansavimo, lietuvis suorganizavo kolegos iš Kipro atvykimą į Lietuvą, padėjo ruošti eskizą ir galiausiai paliko jam pilną kūrybos laisvę visa tai įgyvendinant.

„Mintis gimė, kai pradėjau domėtis Aurimo kelione per Atlantą. Labai įkvėpė. Pamaniau, reikėtų kažkokia forma visa tai įamžinti. Prisiminiau, kad 2018 metais su kolega Paparazzi įamžinome „Lituanicos“ skrydį per Atlantą. Apačioje buvo likę vietos – Achilleas ten nupiešė debesį. Pasirodė, kad kažko trūksta. Dabar juokaujame, kad ši vieta kaip tik ir buvo skirta Aurimui ir jo laivui. Debesys virto audringu vandenynu ir viskas susijungė į vieną.

Mintis gimė, kai pradėjau domėtis Aurimo kelione per Atlantą. Labai įkvėpė. Pamaniau, reikėtų kažkokia forma visa tai įamžinti.

Pasistatėme pastolius, pavyko įdomus piešinio papildymas. Tai būna gana retai. Unikalus piešinys, minintis istoriją, tuo pačiu tapo maža dovanėle kauniečiams“, – pasakojo T. Norvila-Morfai.

Gatvės menininkai su savo pačių sugalvota užduotimi susidorojo per 3 dienas. Pasak graiko Paparazzi, sugrįžimas prie pažįstamos sienos jam tapo tikru netikėtumu.

„Įdomu grįžti prie to paties kūrinio antrą kartą ir jį papildyti, savotiškai užbaigti. Net nepagalvojau, kad taip gali nutikti. Iš esmės tai yra unikalus atvejis – piešinys turi tiesioginį ryšį su įvykiais ir žmonių pasiekimais, – primena Achilleas. –  Nors orai buvo karšti, man, kaip pietiečiui, netrukdė. Svilinanti saulė nemaišė. Į Lietuvą galbūt grįšiu dar šią vasarą.“

Menininkas iš Kipro juokavo, kad ateityje jam gali tekti dar kartą grįžti prie piešinio, jeigu kažkam pavyktų perskristi Atlantą oro balionu ar įveikti vandenyną kitais būdais bei priemonėmis.

Naujasis piešinys ant V. Krėvės pr. 19 numeriu paženklinto daugiabučio sienos neliko nepastebėtas ir paties herojaus A. Valujavičiaus. Keliautojas netruko pasidalinti savo pirmąja reakcija socialinių tinklų paskyrose.

Kalbėdamas apie neeilinį savo jėgų išbandymą irkluojant per Atlantą ir vis naujų iššūkių paieškas, A. Valujavičius nedaugžodžiauja. Su sau būdingu kuklumu kaunietis cituoja Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto žodžius: „Gyvenimas – arba drąsus nuotykis, arba niekas!“

„Kaunas jau daugiau kaip penkerius metus nuosekliai plečia gatvės meno ekspoziciją mieste. Kūriniai pagyvina pilkas sienas ir puošia pastatus bei erdves kartais visai netikėtose miesto vietose. Šįkart galime pasidžiaugti, kad papildytas piešinys įamžino neeilinį įvykį ir ilgam primins apie unikalų kauniečio pasiekimą“, – teigė programą „Gyvos sienos“ kuruojantis Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Prieš penkerius metus T. Norvila, sulaukęs Kauno miesto savivaldybės paramos, su kolega Achilleasu įamžino 1933 m. liepą per Atlantą skridusį ir mįslingomis aplinkybėmis sudužusį lėktuvą „Lituanica“. Jį pilotavo legendiniai lakūnai S. Darius ir S. Girėnas.

GALERIJA

  • Kaune įamžintas keliautojo A. Valujavičiaus plaukimas per Atlantą
Kauno savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Tomas

įamžinimas.. ...iki namo renovacijos ;)

Stebėtojas

Fainai

Alvydas

Ar jau prasidėjo psichozė, del "žygdarbio" iamžinimo..?..Kada lietuviai atsikratis to prakeikto sovietų palikimo??????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS