Kaune – dokumentinio filmo apie grafą S. K. Kosakovskį premjera | kl.lt

KAUNE – DOKUMENTINIO FILMO APIE GRAFĄ S. K. KOSAKOVSKĮ PREMJERA

  • 0

Rugsėjo 9 d., ketvirtadienį, 17 val. Kaune, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55 lankytojai kviečiami į lenkų režisieriaus Andrzejaus Ciecierskio dokumentinio filmo „Albumai iš Vaitkuškio“ pristatymą.

Dokumentinės apybraižos herojumi autorius pasirinko grafą Stanislovą Kazimierą Kosakovskį (1837–1905). Keletą mėnesių profesionalus dokumentalistas kruopščiai rinko medžiagą apie iškilią grafo asmenybę muziejuose, archyvuose, bibliotekose. Su filmavimo grupe lankėsi Vaitkuškyje, Ukmergėje, Kaune, Vilniuje – vietose, kurios susijusios su S. K. Kosakovskiu.

Kinematografinėmis raiškos priemonėmis Andrzejus Ciecierskis subtiliai „nutapė“ XIX–XX amžių sandūroje Lietuvos ir Lenkijos teritorijose gyvenusio, dirbusio ir kūrusio lenkų aristokrato, europiečio iš prigimties, lietuvių dvarininko, aistringo fotomeno mėgėjo ir kūrėjo, tyrinėtojo, kolekcininko, visuomenininko, kultūrininko, meno mecenato Stanislovo Kazimiero Kosakovskio portretą.

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje saugomi 65 iš 67 Lietuvoje išlikusių Vaitkuškio dvaro albumų, per 300 pavienių fotografijų, 54 knygos.

Dokumentinio filmo „Albumai iš Vaitkuškio“ premjera Kaune planuota daug anksčiau, tačiau užsitęsusi pandemija pakoregavo planus. Pirmą kartą filmas parodytas Lenkijos televizijos žiūrovams 2021 m. balandžio 5 d. per TVP3 Gdańsk.

Muziejaus nuotr.

Režisierius A. Ciecierskis (g. 1964) kuria dokumentines apybraižas, rengia reportažus įvairiomis temomis. Pasak autoriaus, kiekviename filme svarbiausias yra žmogus, jo lemtis, gyvenimo pasirinkimai ir vertybės, kuriomis vadovaujasi ir pristato save. Gdanske, Pomeranijoje yra daug žmonių, prieš karą gyvenusių Vilniaus krašte. Tad neatsitiktinai į režisieriaus domėjimosi lauką patenka temos, susijusios su šia teritorija. Kai 2017 m. Nacionaliniame Gdansko muziejuje A. Ciecierskis stebėjo nuostabias Stanislovo Filiberto Fleury fotografijas, jam kilo mintis sukurti filmą apie šį garsų fotografą. Galima teigti, kad būtent tada prasidėjo Andrzejaus šaunusis nuotykis su Vilniumi ir Lietuva. Vėliau buvo sukurtas filmas apie Vilniaus fotografų porą Boleslavą ir Edmundą Zdanauskus, o dabar pristatoma apybraiža apie fotografija susižavėjusį grafą S. K. Kosakovskį. Į kiekvieną klausimą, kaip gimė mintis sukurti šį ir kitus filmus, režisierius turi vieną ir tą patį atsakymą – inspiruoja pokalbiai su žmonėmis, įsiklausymas į tai, ką jie nori pasakyti. Tokiu būdu Lietuvoje kuriant vieną filmą, pokalbių metu gimsta kito filmo idėja. Režisierius pabrėžia, kad Lietuva ir Vilniaus kraštas joje suteikia peno mūsų bendros istorijos temų plėtotei. A. Ciecierskis prisipažįsta, kad kuo daugiau jam tenka pažinti Lietuvos krašto grožį ir svetingus žmones, tuo labiau jis pamilsta šią šalį. Režisierius nekantriai laukia susitikimo su Lietuvos žiūrovais, žmonėmis iš tų vietų, su kuriomis buvo susijusi Kosakovskių šeima ir tikisi jų palankaus įvertinimo.

Filmas bus demonstruojamas lenkų kalba su lietuviškais subtitrais.

GALERIJA

  • Kaune – dokumentinio filmo apie grafą S. K. Kosakovskį premjera
Muziejaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS