Kauno galerijų žemėlapyje atsirado nauja stotelė: galerijos įkurtuvėms – būrimo seansas | kl.lt

KAUNO GALERIJŲ ŽEMĖLAPYJE ATSIRADO NAUJA STOTELĖ: GALERIJOS ĮKURTUVĖMS – BŪRIMO SEANSAS

Galerija – naujas spaustuvės „Hands on Press“ komandos narių Gabrielės Gudaitytės ir Ingos Navickaitės-Drąsutės, atliekančių analoginės spaudos, dizaino ir knygrišybos darbus, projektas. Su abiejų kauniečių darbų pavyzdžiais galima susipažinti ir galerijoje: čia ir risografijos būdu atspaustas kalendorius, įrėmintos avangardinio stiliaus iliustracijos, meno žurnalai ir pan. Čia pat – didžiulės spaudinimo mašinos.

Atidarymo renginyje kalbėjusios šeimininkės prisipažino apie galeriją galvojusios nuo pat spaustuvės įkūrimo. Tad išsipildžius svajonei G. Gudaitytė ir I. Navickaitė-Drąsutė žada: galerija veiksianti visą parą. Pažiūrėti į analogiškai spaustą meną kauniečiai kviečiami ir per pietų pertraukėles, ir pavakariais.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Galerijos atidarymo proga pristatytas J. Račiūnaitės meno projektas „Ateities būrimas iš Kauno rutulio“ – tęstinio tipologinio meno ciklo „Menki juokai“ dalis. Grafiką, tarpdisciplininį meną kurianti J. Račiūnaitė šįkart ėmėsi fotografijos. Sukurti fotografijų ciklą ją įkvėpė Kaune randami architektūros elementai – rutuliai, taip ir kviečiantys praeivius prie jų prisiliesti, juos paglostyti.

Sukurti fotografijų ciklą ją įkvėpė Kaune randami architektūros elementai – rutuliai, taip ir kviečiantys praeivius prie jų prisiliesti, juos paglostyti.

 

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Prie lango, šalia ryškaus „Hands on Gallery“ ženklo, padėtos dvi raganos rankas primenančios pirštinės – jas menininkė naudojo savo nuotraukoms kurti. It piktos pasakų veikėjos, krištoliniu rutuliu buriančios ateitį, rankos liečia pačioje K. Donelaičio gatvėje ar prie Kauno apskrities viešosios bibliotekos įkurdintus akmeninius rutulius, Lietuvos sporto muziejuje esantį didžiulį krepšinio kamuolį.

„Šios aptrupėjusios sferos, svetimų planetų gaubliai, papilkėję biliardo rutuliai (ar kas tik norite) pradeda dažnai ir dirgliai veikti vaizduotę ir reikalauti vienokio ar kitokio pokšto. Kitaip tariant, prie jų norisi prikišti nagus“, – ekspoziciją atkoduoja menininkė.

Julija Račiūnaitė. Iš ciklo „Ateities būrimas iš Kauno rutulio“.Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kiekvienas kūrinys – vis kitas būrimo seansas, anot J. Račiūnaitės, vis kitas bandymas iš rutulio „traukti informaciją apie miesto realijas, lūkesčius, prietarus ir miglotą ateitį“. Nespalvotų nuotraukų kompozicija išryškina akmens tekstūrą, dydį, rankomis siekia aprėpti ir pastumti kamuolius tolyn, lyg į buriamą ateitį.

Trumpam ateities būrėjais galėjo pavirsti ir į parodos atidarymą atėję lankytojai, pasimatavę raganos rankas ir pažarstę į foliją įvyniotus ledinukus.

Su abiejų kauniečių darbų pavyzdžiais galima susipažinti ir galerijoje: čia – ir risografijos būdu atspaustas kalendorius, įrėmintos avangardinio stiliaus iliustracijos, ir didžiulės spaudinimo mašinos. Justinos Lasauskaitės nuotr.

 


Kas? Paroda „Ateities būrimas iš Kauno rutulio“.

Kur? Galerijoje „Hands on Gallery“.

Kada? Veikia iki birželio 6 d.

GALERIJA

  • Kauno galerijų žemėlapyje atsirado nauja stotelė: galerijos įkurtuvėms – būrimo seansas
  • Julija Račiūnaitė. Iš ciklo „Ateities būrimas iš Kauno rutulio“.
  • Kauno galerijų žemėlapyje atsirado nauja stotelė: galerijos įkurtuvėms – būrimo seansas
  • Kauno galerijų žemėlapyje atsirado nauja stotelė: galerijos įkurtuvėms – būrimo seansas
  • Kauno galerijų žemėlapyje atsirado nauja stotelė: galerijos įkurtuvėms – būrimo seansas
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

''Urmo''

bazėje .......... prie vidurinio sandėlio

Negi

Taip sunku parašyti normaliai pilną informaciją su konkrečiu adresu,o ne kažkokį užrašą -Galerijoje „Hands on Gallery“.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS