Kauno lėlininkai pradėjo 64-ąjį sezoną: šis jau paženklintas naujove | kl.lt

KAUNO LĖLININKAI PRADĖJO 64-ĄJĮ SEZONĄ: ŠIS JAU PAŽENKLINTAS NAUJOVE

  • 1

Paskutinį vasaros sekmadienį Kauno valstybinis lėlių teatras pradėjo 64-ąjį kūrybinį sezoną. Po „Pasakų šalį!“ paklajoti ir nusifotografuoti kvietė margaspalviai kaukėmis ir teatriniais kostiumais pasipuošę spektaklių personažai ir teatro lėlės. Šventei pasibaigus, žiūrovų laukė pirmasis sezono spektaklis-žaidimas „Kauno žvėris“ (rež. Andrius Žiurauskas). Ši premjera, dėl karantino iš pavasario perkelta į naujojo sezono atidarymo šventę, pradžiugino pirmuosius žiūrovus.

64-asis teatro sezonas jau paženklintas naujove – spektakliu suaugusiesiems „Dievų miškas“ (rež. Agnė Sunklodaitė), kurio premjera įvyko netradicinėje IX forto erdvėje. Lėlių teatras žada džiuginti žiūrovus ir jau pamėgtais, laiko patikrintais spektakliais, keturiomis premjeromis, edukacinėmis programomis, pastatymais, skirtais paauglių ir suaugusiųjų auditorijoms. Kaip ir kasmet planuojamos išvykos įvairiuose Lietuvos miestuose ir rajonuose, dalyvavimas šalies ir užsienio teatrų festivaliuose, projektuose ir renginiuose. Taip pat ketinama plėsti virtualų teatro repertuarą, kuris leis stebėti spektaklius nuotoliniu būdu ne tik Lietuvos regionuose gyvenantiems, bet ir susirgusiems ar emigracijoje esantiems mažiesiems lietuvaičiams.

Pirmoji šio sezono premjera – vaikams skirtas spektaklis, pagal gerai žinomą G.A. Biurgerio kūrinį „Baronas Miunhauzenas“. Pastatymo režisierė – jauna meninė, Eimunto Nekrošiaus mokinė – Milda Mičiulytė, scenografijos ir lėlių kūrėja - meno lauke gerai žinoma dailininkė Julija Skuratova, muzikos autorius – jaunosios kartos kompozitorius Andrius Šiurys. Spektaklyje ketinama akcentuoti fantazijos ir vaizduotės svarbą, kūrybiškumo vaidmenį šiuolaikinių technologijų prisotintoje vaiko kasdienybėje. Premjera „Miunhauzeno kelionės“ turėtų pasirodyti spalio viduryje.

D. Matvejevo nuotr.

Antrasis projektas, į kurį dar iki Naujųjų metų bus mestos visos pajėgos – spektaklis pagal klasikinį rusų rašytojo ir dramaturgo A. Čechovo apsakymą „Kaštonė“. Spektaklio kūrybinei komandai: dramaturgei Daivai Čepauskaitei, režisieriui Arvydui Lebeliūnui, dailininkui Sergėjui Bocullo – ne kartą yra tekę bendradarbiauti su Kauno lėlių teatru. Kūrėjų patirtis ir išlavintas gebėjimas atverti kūrinio gelmes – turėtų padovanoti žiūrovams jautrų, išminties ir prasmės kupiną spektaklį.

Ateinančių metų pradžioje, bendradarbiaujant su VšĮ „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, planuojamas muzikinis – vizualinis pastatymas jaunimo auditorijai – „Ash – zhvėris“. Spektaklio dramaturgė – Sandra Bernotaitė, režisierius ir dailininkas – jaunasis menininkas Rokas Lažaunykas, kompozitoriai – Lukas Laurinavičius, Romualdas Galiauskas. Spektaklyje ketinama kalbėti apie jauno žmogaus identiteto paieškas ir drąsą būti savimi, apie sutramdytą vidinį žvėrį ir išlaisvintą kūrybinę energiją.

IV-oji sezono premjera – 2022 m. pavasarį scenos šviesą išvysiantis lėlių ir objektų spektaklis vaikams „Stebuklingas dienoraštis“, kurį režisuoti ir aktoriams vesti meistriškumo dirbtuves pakviestas Izraelio kūrėjas Zvi Zahar, šiemet laimėjęs „Auksinį scenos kryžių“ už geriausią 2020 m. spektaklį vaikams „Didysis sprogimas“ (Klaipėdos lėlių teatre). Pjesę rašys dramaturgė D. Čepauskaitė, pastatymo dailininkė ir idėjos autorė – Julija Skuratova. Spektaklyje skambės atpažįstama ir atitinkamą atmosferą kurianti žydų tautinė muzika, kurią parinks ir komponuos Lietuvos žydų bendruomenės kūrėjas – doc. Arkadijus Gotesmanas. Siužetinis spektaklio pagrindas - tautinės žydų pasakos bei tikros Icchaoko Rudaševskio ir Matildos Olkinaitės, kurie žuvo holokausto metu, istorijos, likusius dienoraščių skiautėse. Pastatymas bus skirtas paminėti 80-ąsias holokausto metines.

Teatro archyvo nuotr.

Gegužės mėn. numatytas didžiausias 2022 m. teatro projektas – Tarptautinis lėlių teatrų festivalis KAUNAS PUPPET 22, rengiamas kartu su partneriais VšĮ „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“. Festivalio tikslas – pristatyti šiuolaikines Europos lėlių ir objektų scenos meno tendencijas, supažindinti su pasaulinę šlovę pelniusiais lėlininkų iš užsienio šalių pasirodymais bei naujausiais Lietuvos lėlių teatrų kūrėjų darbais, paskatinti partnerystes, kūrybinius mainus, pritraukti naujas auditorijas, populiarinti lėlių teatro žanrą ir plačias jo raiškos galimybes.

Teatro vadovės Rasos Bartninkaitės teigimu, 64-ojo sezono kūrybiniai planai bus įgyvendinti, nepaisant susiklosčiusios situacijos ir galimų apribojimų: „Per pastaruosius metus įgijome naujos patirties, todėl esame pasiruošę bet kokiems iššūkiams ir tikimės geriausio šiame sezone – nepertraukiamo, gyvo kontakto su žiūrovais!“

GALERIJA

  • Kauno lėlininkai pradėjo 64-ąjį sezoną: šis jau paženklintas naujove
  • Kauno lėlininkai pradėjo 64-ąjį sezoną: šis jau paženklintas naujove
  • Kauno lėlininkai pradėjo 64-ąjį sezoną: šis jau paženklintas naujove
D. Matvejevo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietis

Labiausiai patiko -''Kudlius ir miško broliai'', ''Žiogas Zigmas Žalgirio mūšyje'',dėkojame

SUSIJUSIOS NAUJIENOS