Kauno lėlių teatras dalijasi Kalėdų dvasia | kl.lt

KAUNO LĖLIŲ TEATRAS DALIJASI KALĖDŲ DVASIA

Kauno valstybinis lėlių teatras kviečia karantino metu patirti tikrą šventinę nuotaiką ir pristato stipriai įkvepiančios šventinės programos virtualiuosius renginius, skirtus ne tik mažiesiems žiūrovams, bet ir visai šeimai.

Virtualieji stebuklai

Šie metai buvo kupini iššūkių ir praradimų. Dauguma negalėjome patirti tikros vasaros, negalėsime iki galo pajusti ir didžiųjų žiemos švenčių. Artėjant šių metų šv.Kalėdoms karantino apribojimai tik griežtėja – nesusitiksime su artimaisiais, įkalinti namuose dauguma galbūt nematysime prasmės gaminti šventinių patiekalų ar puošti Kalėdų eglę. Kalėdos ir Naujieji metai tarsi virsta vien prekybos centruose ar televizijos ekrane parašytomis ar ištartomis frazėmis, o ne įkvepiančia paslaptimi.

Vis dėlto pajusti stiprią šventinę nuotaiką galima – Kauno valstybinis lėlių teatras virtualiojoje erdvėje pristato du žiemiškų stebuklų kupinus atnaujintus šventinius spektaklius "Kalėdos pasakų namuose" ir "Dovana Kalėdų Seneliui", naujutėlę Baltarusijoje gyvenančio režisieriaus Olego Žiugždos nuotoliniu būdu režisuotą premjerą "Dantukų troliai" ir edukacinę programą "Aktoriai ir lėlės", kurios metu bus galima susipažinti su slapčiausiais teatro Lėlių muziejaus eksponatais.

Pasitelkus žaismingas sceninės raiškos priemones spektaklyje pateikiamos kiekvienam vaikui itin svarbios dantų priežiūros taisyklės ir paaiškinama, kodėl tai verta daryti.

Lėlių teatras – vienintelis teatras, kuris kalėdiniam laikotarpiui kuria išties šventinės tematikos ir žiemos paslapčių kupinus spektaklius, todėl juos džiugu pamatyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Iki šiol metų pabaigoje teatras pristatydavo po du šventinius spektaklius, tęsti šios tradicijos šiemet nesutrukdė net ir karantinas. Spektaklis "Kalėdos Pasakų namuose" skirtas mažesniems vaikams, "Dovana Kalėdų Seneliui" – vyresniems.

Muzikinė pasaka "Kalėdos pasakų namuose" pasakoja istoriją apie Kiškytę Kampiškytę, kuri, patirdama kasdienybės nuobodulį, leidžiasi į kelionę ieškodama jaukesnių namų šventėms, tačiau supranta, kad gimtieji namai – patys jaukiausi. Spektaklio autorė ir režisierė – teatro vadovė Rasa Bartninkaitė. Linksmoje režisieriaus Andriaus Žiurausko istorijoje "Dovana Kalėdų Seneliui" Kalėdų Senelio namuose plušdami miškinukai Blizgutis ir Bumbulas aptinka didžiulę dovaną, kurios viduje – iš šalčio drebanti beždžionėlė Monkė, labai norinti sužinoti, kas yra žiema. Kokie nuotykiai beždžionėlės laukia toliau – bus galima pamatyti virtualiajame spektaklyje.

Pagalba tėveliams

Žiūrovai turės galimybę pasirinkti, kurį spektaklį norėtų pasižiūrėti, o gal ir abu. Pasak teatro vadovės R.Bartninkaitės, spektakliai gali tapti puikia pagalba tėveliams šventę kuriant namuose: "Nuo senų laikų šis tamsiausias metų laikas būdavo skirtas bendrauti, vertybėms perduoti, vaikams būdavo sekamos pasakos. Norime tęsti šią tradiciją. Mūsų teatro siūloma programa šventiniam laikotarpiui kviečia vaikus namuose leisti laiką su pasaka. O galbūt šiuo sunkiu laikotarpiu tėvai vakarais yra pervargę ir nebeturi jėgų skaityti vaikui knygelės, tad ir šiuo aspektu esame nusiteikę pagelbėti šeimoms. Paruošėme didelį virtualųjį paketą, kad kiekviena šeima galėtų nusipirkti šeimos bilietą ir kartu namuose sukurti šventinę nuotaiką."

Prieš spektaklį žiūrovų laukia virtualus žaidimų lydimas susitikimas su Kalėdų Seneliu, skaitysiančiu vaikų laiškus ir dovanosiančiu pasakas bei muzikinę dėžutę. Joje – teatro spektaklių personažų dainelės, kurias vaikai galės išmokti dainuoti patys, o tėveliai ar seneliai galės ja pasinaudoti siekdami pralinksminti vaikus, kadangi virtualią „muzikinę dėžutę“ bus galima pasilikti visam laikui. Taip pat šventinėmis dienomis Kalėdų Senelis bendraus ir tiesiogiai su šeimomis "Zoom" platformoje (dėl šios galimybės teatras kviečia registruotis iš anksto kreipiantis į teatro kasą).

Jau vien žvilgtelėjus į kalėdinių spektaklių fotografijas iš karto užburia iš jų dvelkianti šventinė nuotaika. Kauno lėlių teatras, šiuo sudėtingu laikotarpiu negalėdamas priimti žiūrovų, užsidaręs dirbo ir su didžiuliu įkvėpimu stengėsi scenoje sukurti Kalėdų dvasią. Šis laikas teatro kolektyvui leido pajusti didelį vienybės jausmą, kiekvienas įdėjo daug nuoširdžių pastangų siekdamas kuo stipriau perteikti pojūčius, lydinčius šventinį laikotarpį.

"Tai laikas, kai teatrų veikla sustojusi, žiūrovai negali pas mus ateiti, bet laikydamiesi visų saugos priemonių stengiamės palaikyti kūrybinę atmosferą ir ji mus visus tiesiog uždega. Visai tai atsispindi ir spektakliuose. Šiemet kurti kalėdinę atmosferą mums stipriai talkina spektaklio "Kalėdos pasakų namuose" dailininkė ir rašytoja Edita Lei, teatro dailininkas Sergejus Bocullo ir mūsų dekoratoriai, siekdami, kad žiūrovai galėtų patirti tikrąsias Kalėdas. Vaikus ir tėvelius scenos vaizdai tikrai pradžiugins", – pozityviomis emocijomis dalijosi R.Bartninkaitė.

It kosminiame laive

Teatras kviečia leistis ir į linksmus nuotykius premjeriniame spektaklyje "Dantukų troliai" norvegų rašytojo Thorbjørno Egnerio 1949 m. parašytos pasakos apie dantų trolius Baktusą ir Kariusą motyvais. Pjesės autorė – Daiva Čepauskaitė. Šiame spektaklyje nebus žiemos grožio ar varveklių išdaigų, tačiau jo tema ne ką mažiau aktuali. Tai šmaikšti istorija apie berniuką Jensą, kuris nemėgsta valytis dantų ir negali atsispirti saldumynams, todėl jo burnoje apsigyvena du labai mieli dantų troliai – Ėduoniukas ir Bakteriukas. Jie rausia urvus ir stato namus berniuko dantyse, svajoja naujuose namuose įkurdinti savo šeimas, kol vieną dieną, Jensui apsilankius pas dantų gydytoją, jų svajonės sudūžta.

Pasitelkus žaismingas sceninės raiškos priemones spektaklyje pateikiamos kiekvienam vaikui itin svarbios dantų priežiūros taisyklės ir paaiškinama, kodėl tai verta daryti. Didelis dėmesys skiriamas vaikams ypač artimai emocinei kalbai, sceninės estetikos patrauklumui, muzikalumui ir veiksmo dinamiškumui. Specialiai virtualiajam formatui kurtas premjerinis spektaklis turėtų vaikus įkvėpti labiau mylėti savo dantukus, valgyti sveikesnį maistą ir drąsiau pasibelsti į odontologo kabineto duris.

Spektaklį kūrė daugiaspalvė tarptautinė komanda: Olegas Žiugžda – daugiametis Kauno lėlių teatro bendražygis, Baltarusijoje, Gardino lėlių teatre, dirbantis režisierius; Anastasija Kardaš – dailininkė iš Rusijos, Bogdanas Ščepanskis – kompozitorius iš Lenkijos ir Kauno lėlių teatro aktoriai: Dominyka Budinavičiūtė, Vigita Rudytė, Darius Krapikas, Rūta Kumpikaitė, Jolita Ross, Arvydas Šaučiūnas.

Kadangi O.Žiugžda dėl pandemijos ir įvykių Baltarusijoje į Lietuvą atvykti negalėjo, spektaklio repeticijos vyko nuotoliniu būdu. "Jau daug metų vis kartu dirbame su teatro aktoriais, jiems žinoma mano darbo maniera, puikiai supratome vienas kitą, tad repeticijos nuotoliniu būdu vyko gana sklandžiai. Kiek trukdė tik skirtingas interneto greitis. Esame sutarę, kad kai baigsis pandemijos laikotarpis, atvyksiu į Kauną ir įvyks tikra, ne virtualioji, premjera. Labai to laukiu", – virtualųjį kūrybinį procesą pakomentavo O.Žiugžda.

Paklausus apie jo paties ir teatrų situaciją Baltarusijoje, režisieriaus nuotaika nebuvo tokia optimistiška: "Situacija, kurioje mes atsidūrėme, primena realybę, paimtą iš katastrofų filmų. Sugriuvo viskas: planai, daugiau ar mažiau sutvarkytas gyvenimas, nugyventų metų bagažas. Be pandemijos, mes atsidūrėme ir gilioje politinėje krizėje, kurios padariniai nelabai aiškūs ir išėjimo iš jos nematyti. Būdamas tribūna, kurioje vyksta gyvas bendravimas, teatras labiausiai nukentėjo abiem aspektais – politiniu ir socialiniu. O karantinas pribaiginėja teatrą, prie kurio mes esame pripratę."

Negalėdamas gyventi visaverčio kūrybinio ir socialinio gyvenimo tėvynėje režisierius džiaugiasi galėdamas dirbti nuotoliniu būdu. "Dantukų trolių" kūrimo procesą lydėjo naujos patirtys. Režisierius tiesiogiai ekrane stebėjo ir komentavo scenoje vykstančias repeticijas. Teatro komanda, laukdama virtualiųjų susitikimų su režisieriumi, pasijuto taip, lyg būtų atsidūrusi fantastiniame filme, kai priešais sceną nusileisdavo ekranas ir staiga vykdavo pasitarimas it kosminiame laive.

Teatras namuose

Be dviejų šventinių spektaklių ir premjeros, Kauno lėlių teatras siūlo susitikti ir virtualiojoje edukacinėje programoje "Aktoriai ir lėlės". Jos metu charizmatiškieji teatro aktoriai Saulius Bagaliūnas, Rasa Bartninkaitė, Indrė Endriukaitė, Audronė Grėbliauskienė, Darius Krapikas, Jolita Ross ir Laima Strazdauskienė susipažindins su skirtingomis teatrinių lėlių rūšimis ir jų valdymo būdais. Septintąjį dešimtmetį gyvuojantis teatras Lėlių muziejuje turi sukaupęs virš 2 000 eksponatų – lėlių, kadaise vaidinusių scenoje. Šių susitikimų metu vaikai ir tėveliai galės su kai kuriomis jų susipažinti iš arčiau. Aktoriai papasakos, kaip lengvai galima susikurti lėlių teatrą namuose. O visai prieš Kalėdas, tamsiausiais vakarais, teatro inernetinėje svetainėje bus skaitomi "Adventiniai pasakojimai".

"Šiemet Kalėdas pasitinkame namuose, Lėlių teatras norėtų ateiti į kiekvienus namus, kad tai būtų Kalėdos pasakų namuose, todėl tikrai drąsiname visas šeimas prisijungti prie virtualiųjų teatro paruoštų spektaklių ir įsileisti Kalėdų šventinę dvasią į savo namus ir širdis. Negalime pasiekti vaikų darželiuose ir mokyklose, tad lieka vienintelis būdas, kad tėveliai leistų vaikams pajusti šventę namuose per ekranus. Būkime sveiki, saugūs, kūrybingi ir laimingi. Pasakiškų Kalėdų mums visiems!" – šventiniais linkėjimais pasidalijo teatro vadovė R.Bartninkaitė.

Vartai į pasaką

Šventinės programos renginius stebėti ir įsigyti bilietus galima bilietai.lt platformoje. Spektaklio "Dantukų troliai" premjera – nuo gruodžio 12 d. Nuo gruodžio 15 d. – spektakliai "Kalėdos pasakų namuose" ir "Dovana Kalėdų Seneliui" bei edukacinė programa „Aktoriai ir lėlės“. Dėl tiesioginio susitikimo su Kalėdų Seneliu "Zoom" platformoje kreiptis į teatro kasą tel. 8-37 221691, (8 - 620) 74242.

GALERIJA

  • Kauno lėlių teatras dalijasi Kalėdų dvasia
  • Kauno lėlių teatras dalijasi Kalėdų dvasia
  • Kauno lėlių teatras dalijasi Kalėdų dvasia
  • Kauno lėlių teatras dalijasi Kalėdų dvasia
  • Kauno lėlių teatras dalijasi Kalėdų dvasia
  • Kauno lėlių teatras dalijasi Kalėdų dvasia
Kauno lėlių teatro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS