Kauno scenos menininkai pagerbti „Fortūnomis“ | kl.lt

KAUNO SCENOS MENININKAI PAGERBTI „FORTŪNOMIS“

  • 0

Kauno menininkų bendruomenė ir jos kūrybiškumas stipresnis už pandemijos išprovokuotas negandas bei karantino ribojimus. Tai Kauno teatralai įrodė tiek kurdami force majeure sąlygomis, tiek puoselėdami tradiciją įvertinti kolegų darbą "Fortūnomis".

Virtualioji šventė

Dar 1996 m. įsteigtų apdovanojimų laureatams kasmet įteikiamos skulptoriaus Stasio Žirgulio kurtos "Fortūnos" statulėlės, diplomai ir "Padėkos Fortūna" už viso gyvenimo nuopelnus teatro menui. Šiųmetė ceremonija įvyko šiandien vakare virtualiai.

Apdovanojimų konkurse dalyvavo septynios profesionalaus teatro įstaigos – Kauno valstybinis lėlių, Kauno miesto kamerinis teatrai, Kauno šokio teatras "Aura", Kauno valstybinis muzikinis, Nacionalinis Kauno dramos teatrai ir asociacija "Teatronas". Komisijos verdiktui jos pateikė dvylika sceninių kūrinių, kuriuos vertino ir laureatus išrinko ekspertų komisija: teatrologės dr. Rūta Mažeikienė (pirmininkė), dr. Jurgita Staniškytė ir dr. Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė, muzikologė Beata Baublinskienė bei architektas Linas Tuleikis.

Šiųmetę "Fortūnų" šventę režisavo teatro režisierius, dramaturgas, gatvės meno kūrėjas Linas Jurkštas. Ceremoniją vedė aktorius Aleksandras Kleinas, o kolegas ir žiūrovus muzikiniais sveikinimais apdovanojo solistė Marija Arutiunova drauge su Kauno bigbendu bei šokio teatras "Aura".

"Fortūnų" apdovanojimų ceremonija tradiciškai yra baigiamasis Kauno mieste vykstančios Teatro savaitės renginys. Šiemet ją rengė dešimt Kauno kultūros organizacijų, pakvietusių į 20 scenos menui skirtų renginių, – vyko kūrybinės dirbtuvės, pramoginiai renginiai, spektaklių peržiūros bei virtualiosios parodos.

"Fortūnų" šventės organizatoriai – Kauno miesto savivaldybė ir Kauno miesto kamerinis teatras.

Neliko nepastebėti

Pasižymėję Kauno teatro menininkai buvo apdovanoti keturiais diplomais. Diplomas įteiktas aktorei Gretai Šepliakovaitei už vaidmenis spektakliuose "Pirmeiviai" ir "Elektra" (Nacionalinis Kauno dramos teatras).

Apdovanotas aktorius Deividas Breivė už vaidmenis spektakliuose "Pirmeiviai", "Elektra", "Batsiuviai" bei "Iš kūno ir kraujo" (Nacionalinis Kauno dramos teatras). Už kūrybą šiuolaikinio cirko spektaklyje "Where do I Connect?" (spektaklio autoriai Džiugas Kunsmanas, Adrianas Carlo Bibiano) apdovanotas aktorius ir akrobatas Džiugas Kunsmanas.

Auksinių kryžių pranašai?

"Fortūnos" diplomu taip pat įvertintas kompozitorius Andrius Šiurys už muziką spektakliui "Kafka Insomnia" (Kauno miesto kamerinis teatras ir "Kosmos Theatre"). Už šį darbą menininkas yra nominuotas ir pagrindiniam Lietuvos scenos meno kūrėjų apdovanojimui, Auksiniam scenos kryžiui. Ar taps ir jo laureatu, paaiškės šeštadienį – ceremonija bus transliuojama nuo 19 val. per LRT.

Šiemet "Fortūnos" statulėlėmis apdovanotos dvi kūrybinės komandos. Apdovanojimas įteiktas spektaklio vaikams "M♥Š" (Kauno valstybinis lėlių teatras) kūrybinei grupei – Andriaus Žiurausko režisuotas kūrinys nominuotas ir Auksiniam scenos kryžiui spektaklio vaikams ir jaunimui kategorijoje. Už judesio, vaizdo ir garso sintezę "Fortūna" apdovanota spektaklio "Begalybės" (Kauno šokio teatras "Aura") kūrybinė komanda.

Be grupinių apdovanojimų, įteiktos ir keturios individualios "Fortūnos". Apdovanotas režisierius Antanas Obcarskas už spektaklio "Batsiuviai" režisūrą (Nacionalinis Kauno dramos teatras). Už tame pačiame spektaklyje sukurtą Roberto Skurvio vaidmenį apdovanotas aktorius Saulius Čiučelis. Pagal sudėtingą Stanisławo Ignacy Witkiewicziaus-Witkacy pjesę sukurto spektaklio režisierius taip pat yra nominuotas ir Auksiniam scenos kryžiui.

"Fortūna" įvertinta spektaklio kūdikiams "Pasaulėliai" (Kauno valstybinis lėlių teatras) idėjos autorė, režisierė ir choreografė Birutė Banevičiūtė. Už šį darbą ji taip pat yra nuominuota Auksiniam scenos kryžiui.

Pats iškilmingiausias "Padėkos Fortūnos" apdovanojimas įteiktas choreografei Birutei Letukaitei-Komskienei, Kauno šokio teatro "Aura" direktorei ir meno vadovei, už ilgametį indėlį į Lietuvos šiuolaikinio šokio meną ir Kauno miesto kultūrinio gyvenimo puoselėjimą.

GALERIJA

  • Kauno scenos menininkai pagerbti „Fortūnomis“
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS