Kauno teatro padangėje – pasaulinio lygio žvaigždė | kl.lt

KAUNO TEATRO PADANGĖJE – PASAULINIO LYGIO ŽVAIGŽDĖ

  • 0

Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT) jungia aukščiausią tarptautinio bendradarbiavimo pavarą – pradeda pasiruošimą išskirtiniam "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" programos įvykiui – avangardiškiausio XX–XXI a. scenos režisieriaus Roberto Wilsono premjerai.

R. Wilsono premjera

Kitamet Europos kultūros sostine tapusiame Kaune vyks ne vienas tarptautinis sceninis projektas. Jau dabar galima pristatyti vieną iškiliausių spektaklių, kuriam telkiamos didelės pajėgos: 2022 m. rugsėjį Lietuvos žiūrovai NKDT teatre išvys R. Wilsono režisuotą monospektaklį "Dorianas".

Dramaturgo Darrylo Pinckney pjesė paremta Oscaro Wilde‘o romanu "Doriano Grėjaus portretas" ir tapytojo Francio Bacono biografijos motyvais. Tai pasaulinė premjera, kurią R. Wilsonas pristatys Diuseldorfe, D‘haus teatre 2022-ųjų birželį, o rugsėjį šią premjerą pristatys Lietuvoje kartu su NKDT kūrybine komanda.

Teatro vadovas Egidijus Stancikas su pasaulinio lygio režisieriumi derybas dėl šio spektaklio pastatymo NKDT pradėjo jau po 2019 m. įvykusios Giacomo Puccini operos "Turandot" premjeros Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT).

"Esu dėkingas likimui ir Gintautui Kėvišui, kuris pastatymo LNOBT metu garantavo NKDT kūrybinį potencialą ir pajėgumą, – džiaugiasi E.Stancikas. – Po šios atsakingos rekomendacijos ir prasidėjo labai nuoseklus bendravimas su režisieriumi R. Wilsonu, kuris peraugo į konkrečius planus ir datas. Netgi apima jaudulys pagalvojus, kiek esame priartėję prie šios svajonės išsipildymo, svajonės, kurios gali siekti ir pavydėti bet kuris geriausias pasaulio teatras."

Visos detalės svarbios

Neseniai NKDT atstovai apsilankė Diuseldorfo teatre, kur susitiko su būsimais koprodukcijos partneriais ir pačiu režisieriumi.

Suvokėme režisieriaus R. Wilsono darbo metodą, kuriame ypač svarbi kiekviena smulki detalė ir įsiklausymas.

Išvyka į Duseldorfą buvo pirmoji ir labai svarbi po ilgą laiką trukusių susirašinėjimų ir virtualiųjų susitikimų, vykusių su partneriais Vokietijoje ir skirtingose valstybėse dirbančiais spektaklio prodiuseriais. Tuo metu D‘haus teatre vyko R. Wilsono monospektaklio repeticijos, tad NKDT generalinis direktorius, pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė, scenos inžinierius Tomas Žilinskas ir šviesų operatorius Saulius Laucevičius iš arti stebėjo procesus scenoje.

Šioje kelionėje pavyko sukonkretinti spektaklio pastatymo detales su R. Wilsonu ir jo komanda: vykdomąja režisiere Ann-Christine Rommen, scenografe Stephanie Engeln, šviesos dailininku Marcello Lumaca ir kitais tiesiogiai prie šio spektaklio įgyvendinimo dirbančiais asmenimis.

"Per keturias repeticijų dienas suvokėme režisieriaus R. Wilsono darbo metodą, kuriame ypač svarbi kiekviena smulki detalė ir įsiklausymas. Žavėjo, su kokia atsakomybe D‘haus komanda atstovauja savo teatrui, cechui, stengiasi pateisinti režisieriaus pasitikėjimą. Žavėjo susikaupimas, atmosfera, 20 su režisieriumi dirbančių žmonių tarsi alsavo vienu širdies ritmu", – įspūdžiais dalijosi E.Stancikas.

A.Burovienė būsimąją premjerą vadino neeiline patirtimi NKDT istorijoje. Pasaulyje pripažintų kūrėjų paprastumas ir noras bendradarbiauti neabejotinai jaudina, nes šis spektaklio pastatymas – naujas kūrybinės kokybės ir estetikos puslapis, o kartu ir didelis iššūkis bei paskata visam teatro kolektyvui", – pastebėjo ji.

Intriga – iki rudens

R. Wilsono režisuojamas spektaklis – ne vienintelis kitiems metams NKDT parengtas tarptautinis projektas. "Labai džiaugiamės teatro komandos visišku ir ambicingu įsitraukimu į "Kaunas 2022" projekto bendrakūrystę", – "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" programos vadovė Ana Kočegarova NKDT vadino vienu stambiausių Europos kultūros sostinės programos partnerių.

"Laukiame rugsėjo, kai Lietuvai ir visam pasauliui galėsime pristatyti visus teatro ir dešimčių kitų organizacijų parengtus projektus stulbinantiems 2022-iesiems. Laukia ištisus metus truksiantis renginys, atversiantis progą išgyventi pačias stipriausias kultūrines patirtis ir pamatyti žinomiausių menininkų darbus, tarp jų ir R. Wilsono, kuris  svarbus ne tik Kaunui ir Lietuvai, bet ir visai Europai", – apie projekto svarbą sakė A. Kočegarova.

Visa scenos menų ir kitų sričių programa bus pristatyta 2021 m. rugsėjo mėnesį "Kaunas 2022" organizuojamoje nacionalinėje ir tarptautinėje spaudos konferencijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS