Keramiko I. Kazlausko skrydis virš kasdienybės | kl.lt

KERAMIKO I. KAZLAUSKO SKRYDIS VIRŠ KASDIENYBĖS

Keramiko Irmanto Kazlausko personalinė paroda "Kasdienybės pakylėjimai" žiūrovų nepalieka abejingų. Ryškaus braižo, žiūrovų pamėgtas menininkas naujausių kūrinių kolekciją pristato po netrumpą laiką Lietuvoje ir užsienio šalyse trukusių krikščioniškosios ikonografijos studijų.

Plokštėse-paveiksluose, nedidelių apimčių skulptūrinėje plastikoje, pasitelkdamas grafinę liniją, saikingą spalvinę skalę, auksavimą, faktūrų įvairovę menininkas savitai perteikia pirminius krikščionybės simbolius, kurie šiuolaikiniam stebėtojui padės nutrinti tikrų ir pramanytų pasaulių ribas.

Parodos autorius teigia: "Mano siekis yra remiamas gilios krikščioniškosios tradicijos, šimtmečiais stiprinusios žmogaus dvasią, globojusios ir drąsinusios žvelgti gilyn. Kasdienė rutina ir virtualios tikrovės diktatas netenka galios, kai prieš akis iškyla sakraliniai simboliai, gebantys apsaugoti žmogų nuo nepasotinamo materialinės gerovės troškimo ir dvasinės sausros."

I.Kazlauskas, vedamas vidinės piligrimystės, savo domėjimąsi krikščioniškosiomis ikonografijos tradicijomis išreiškė savitai suvoktomis simbolinių ir alegorinių ženklų interpretacijomis. Sakralinius, viduramžiais įsitvirtinusius simbolius jis perteikia primindamas ne tik sakralinio meno dvasingumo platumas, bet ir jų prasmingumą susiduriant su šiuolaikinio gyvenimo realijomis.

Menininkas primena, kad "tūkstantmetė krikščioniškoji ikonografija, įsitvirtinusi dar Bizantijos laikais, tampa vis artimesnė moderniajai visuomenei. Šiandien ji vienareikšmiškai netapatinama su slaviškąja vaizdavimo maniera. Tai bendras krikščioniškojo pasaulio palikimas, iš naujo perkainojamas ir įgaunantis naujas raiškos formas".

I.Kazlauską domina ne tik simbolių raiška. Jis nuolatos tobulina technologinius sprendimus, gilinasi į keraminių medžiagų technines savybes, kūriniuose siekdamas aukščiausios meistrystės. Keramika, kurios medžiagiškojoje prigimtyje glūdi savaiminiai slėpiniai, pasitarnauja pasitelkiant krikščioniškųjų simbolių motyvus išsakyti savo vizijas. Kūriniuose naudojamos sudėtingos autorinės technologijos. Pavyzdžiui, ikonos piešinį, vėliau perkeliamą ant šamotinės plokštės, menininkas kuria keletą mėnesių. Visi plokštuminių ar skulptūrinių kūrinių paviršiai užpildomi grafiniais vaizdiniais, turtingomis faktūromis, gausiu auksavimu, pabrėžiančiu krikščioniškojoje ikonografijoje aukštintą anapusinio pasaulio spindesį.

Keramiko I.Kazlausko personalinė paroda "Kasdienybės pakylėjimai" ne tik įprasmina šio meto susikaupimo ir apmąstymų laiko tarpsnį, meistryste paženklintuose kūriniuose žiūrovui ji atvers daugiasluoksnes simbolių prasmes.


Kas? I.Kazlausko paroda "Kasdienybės pakylėjimai".

Kur? Galerijoje "Aukso pjūvis".

Kada? 2017 m. vasario 28 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS