Kultūra į kiemus su cepelinais ir kelionėmis laiku | kl.lt

KULTŪRA Į KIEMUS SU CEPELINAIS IR KELIONĖMIS LAIKU

  • 0

Visoje Europoje miestų ir priemiestinių savivaldybių santykiai yra nulemti ne tik socialiniu ekonominiu požiūriu, bet ir kultūriškai. Todėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių partnerystė siekiant "Europos kultūros sostinės 2022" vardo buvo natūrali ir padėjo pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Jau kitų metų sausio 22 d. įvyks programos "Kaunas 2022" atidarymo šventė, o per ateinančius metus Kaune ir Kauno rajone vyks apie 40 festivalių, daugiau nei 60 parodų, 250 scenos meno renginių, 250 koncertų.

Įsiklausyti į Kauno rajono miestelių gyventojų poreikius buvo svarbus "Kaunas 2022" komandos uždavinys.

"Kaunas 2022" komanda jau nemažai nuveikė įtraukdama vietos bendruomenes į kultūros projektus, kurių kitąmet suplanuota dar daugiau.

Kultūra kiemuose

"Kultūra į kiemus" – viena sėkmingiausių pandemijos paskatintų idėjų Europoje, daugelio kopijuota ir pristatyta tarptautiniams apdovanojimams.

"Fluxus Labas! Kiemas" nuo 2019 m. skatino kiemų gyventojus ir jų kaimynus keisti savo gyvenamąją aplinką. Jau įgyvendinta keliolika projektų įvairiose Kauno miesto ir Kauno rajono teritorijose: tai kiemo spektakliai, meniniai kiemų ženklai, mažosios architektūros elementai, sukurti pačių gyventojų rankomis ir gera valia.

Nuo kitų metų. balandžio iki vasaros pabaigos "Fluxus Labas!" pakvies į net 80 kiemų vienuolikoje seniūnijų. Pasirodymus dovanos teatro, šokio, šiuolaikinio cirko artistai, muzikantai.

Atsigręš į upes ir miškus

Prieš "Fluxus" festivalį Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje vyks dviejų dienų bendruomenių forumas, kurio metu bus kalbama apie per penkerius metus pasiektus rezultatus Kaune ir Kauno rajone, apie naujus darbo su bendruomene modelius, apie besikeičiantį požiūrį į meną, pastangas per kultūros projektus gaivinti gamtą.

Iniciatyva "Švęskime upę" gegužės 21 d. pakvies plaukti dviem kultūriniais maršrutais Nemunu ir Nerimi, o vėliau – įsilieti į bendrą šventę Kauno santakoje.

Vasarą bus pristatytas ir socialinis žaidimas "UPYNĖS: kitam krante", kurį organizuoja iniciatyva "TẽKA". Gyventojai bus kviečiami užmegzti dialogą su upe ir kito kranto gyventojais.

Šiuolaikinio cirko režisieriaus iš Italijos Roberto Magro kūryba jau spėjo tapti neatsiejama Kauno rajone įgyvendinamų "Kaunas 2022" veiklų dalimi. Linksmakalnyje jis subūrė cirko trupę. Pagal Vytauto Mačernio kūrybą režisuotas spektaklis buvo vaidinamas gamtoje: Alšėnų, Neveronių miškuose.

Švenčiant Europos kultūros sostinės metus, R.Magro su trupe grįš į Kauno rajoną ir vasaros pradžioje burs gyventojus į bendruomeninį spektaklį Batniavos seniūnijoje. Rudeniop R.Magro vėl keliaus į Linksmakalnio seniūniją, kurioje laukia "angeliški" pasirodymai.

Nuo cepelinų iki kelionių laiku

Europos kultūros sostinės programa Kauno rajone prasidėjo projektu "Šiuolaikinės seniūnijos", kuris padeda stiprinti bendruomenes ir sprendžia kylančius iššūkius pasitelkiant kūrybą.

"Šiuolaikinių seniūnijų" kulminacija numatyta 2022 m. birželio–rugsėjo mėnesiais, todėl keliones po Kauno rajoną rekomenduojama planuoti jau dabar. Ir pradėti jas – nuo Ežerėlio, kur fotomenininkų Vaidos Virbickaitės ir Igno Venslavičiaus iniciatyva bus atidaryta bendruomenės galerija. Su vaizdingomis Ežerėlio apylinkėmis supažindins Žygimanto Kudirkos sukurtas alternatyviosios realybės audiogidas.

Birželio 11 d. Kulautuvos bendruomenė kartu su aktoriumi ir režisieriumi Eimučiu Kvoščiausku pakvies į teatralizuotą muzikinį pasirodymą. Šiame miestelyje jau dabar galima atrasti "Šiuolaikinių seniūnijų" projekto metu sukurtus Džiugo Karaliaus, Gailos Akelienės ir Lauros Slavinskaitės kūrinius.

Birželio 17 d. Raudondvario bendruomenė su choreografu Mariumi Pinigiu ir režisiere Egle Valadkevičiūte kvies pasinerti į naktinę ekskursiją – kelionę laiku.

Birželio 30 d.–liepos 3 d. Karmėlavos bendruomenė kvies į festivalį "Gatvės rokas". Jo metu bus pristatytas bendras Algimanto Šlapiko ir menininko iš Liuksemburgo Serge'o Eckero aplinkos meno objektas "Skraidantys cepelinai_ / Flying Cepelinai_".

Švenčių ir festivalių metas

Babtai liepą kvies atrasti menišką transporto priemonę – troleibusą, virsiantį keliaujančia kūrybine laboratorija. Troleibuso lankymą galima suderinti su vizitu Vilkijoje – liepos 23 d. miestelis švęs Vidurvasario šventę, kurios pagrindinis akcentas – abu Nemuno krantus jungiantis keltas.

Rugpjūtį Garliavos apylinkių bendruomenės pakvies į "Steampunk" festivalį, o Ringaudų seniūnija – susipažinti su Paulinos Ružauskaitės sukurtu "Ringaudų almanachu" ir interaktyvia skulptūra.

Įsiklausyti į Kauno rajono miestelių gyventojų poreikius buvo svarbus "Kaunas 2022" komandos uždavinys.

Rudenėjant Lapių bendruomenė rengs jau kasmetį Lapių tvarumo festivalį, kviečiantį kalbėti apie gamtos išteklių tausojimą. Ši bendruomenė sukūrė laisvalaikio erdvę iš padėvėtų džinsų.

Rugsėjo 3 d. Rokuose, molio keramikos tradicija garsėjančioje seniūnijoje, bus atidengta mitinė skulptūra, vyks Eglės Valadkevičiūtės režisuota šviesos, lazerių ir muzikos šventė.

Jau kitą dieną visi bus laukiami Kačerginėje, kur poetė Enrika Striogaitė ir fotomenininkas Remis Ščerbauskas kuria gyventojų istorijų įkvėptą pasakojimų rinkinį. Kūrybinio proceso rezultatų pristatymą vainikuos klasikinės muzikos koncertas su Barbora Valiukevičiūte.

Akademija meninį veiksmą kuria Kauno tvirtovės XI (Marvos) forte. Čia rugsėjo 10 d. vyks muzikinio spektaklio, kurio scenarijų drauge su režisieriumi Vytautu V.Landsbergiu kūrė ir atliks miestelio bendruomenė, premjera. Vietos vaikai su menininku sukūrė trumpametražį filmą, kuris taps spektaklio dalimi. Vykdami į šventę užsukite į bendruomenės įkurtą darnaus apsipirkimo parduotuvę "Lokali: Made in Akademija", kurioje galėsite įsigyti unikalių rankų darbo gaminių.

Domeikava rugsėjo 17 d. pakvies išbandyti gyvo pažinimo ir patyrimo platformą. Šiame žaidime bus įveiklinti seniūnijoje išlikę istorijos paveldo objektai.

Rudenį Vandžiogaloje bus eksponuojamas neįprastas piešinių dienoraštis. Menininkas Mindaugas Lukošaitis, remdamasis miestelio apylinkėse surinkta medžiaga, kuria pieštus pasakojimus. Šis projektas – "Kaunas 2022" programos "Atminties biuras" organizuojamo "Istorijų festivalio" dalis.

Netikėti meniniai objektai

Gegužės 22 d. Nemune prie Zapyškio oficialiai "prisistatys" viena didžiausių "Kaunas 2022" intrigų – kūrybiškam gyvenimui pritaikyta žemkasė "Nemuno7", tarnausianti vizualiajam menui, susitikimams, parodoms.

Kauno rajone kitąmet akį vilios netikėtose vietose atsiradę meniniai objektai. Kūrybinėms idėjoms įgyvendinti Vilkijos apylinkėse, Čekiškėje, Neveronyse ir Piliuonoje pasitelkiami vandens bokštai. Drauge su Stebėtoju Batniavos seniūnija kvies pažvelgti į šios seniūnijos istoriją. Užliedžių seniūnija taip pat pasiryžusi nušvisti įvairiomis spalvomis.

Alšėnuose kūrybos procesas krypsta į partizanus ir istorinę atmintį, kuri suskambės mušamųjų lietuvių liaudies instrumentų – tabalų – garsais.

Klezmerių orkestras

Dar viena staigmena tiek vietos bendruomenėms, tiek vasarotojams – jungtinio klezmerių orkestro turas po Kauno rajoną, kuris primins pakaunės miesteliuose iki Antrojo pasaulinio karo gyvenusias žydų bendruomenes ir jų dramatišką istoriją. Orkestras rugpjūtį aplankys Čekiškę, Vandžiogalą, Vilkiją, Babtus, Kačerginę, Kulautuvą ir Zapyškį. Muzikantų pasirodymus papildys ekskursijos.

Aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus" Zapyškyje vyks jau septynioliktą kartą. Tūkstantinio renginio dalyvių laukia aitvarų kūrybinės dirbtuvės, aitvarų ir lėktuvėlių varžybos, galimybė pabendrauti su muzikantais, kitais menininkais.

Kita tradicija – legendinis dainuojamosios poezijos festivalis "Akacijų alėja". Įprastai vykstantis vieną liepos šeštadienį Kulautuvoje, jis kitąmet aidės net keturiuose miesteliuose ir tęsis daugiau nei mėnesį.

Jau tradicinis festivalis "Pėdos marių dugne" – vienas populiariausių Kauno rajono renginių. Samylų įlankoje jis vyks rugpjūčio 27 d. Šio renginio tikslas – saugoti Kauno marių užlietų kaimų papročius. Tuo pat metu netoli esančiuose Girionyse vyks žemės meno festivalis, kuriame darbuosis Marijus Gvildys ir grupė užsienio floristų.

Į Akademiją bus verta užsukti visą vasarą. Liepą ir rugpjūtį profesoriaus Tado Ivanausko sodyboje vyks jo žmonai skirtas ciklas "Honoratos vakarai Obelynėje", kuriuo siekiama atskleisti šios sodybos kultūrinį paveldą, pristatyti visuomenei atvertą muziejų, parką, sodą. Rugsėjo 17 d. čia suplanuotas edukacinis renginys.

Garliava rugsėjo 7–11 d. kvies ragauti. Muzikos ir kultūros festivalyje "Skanaus: Europos virtuvė 2022" vyks naujausių gastronomijos tendencijų pristatymai, restoranų šefų meistriškumo pamokos, koncertai, pokalbių laidos, paskaitos.

Dar viena proga planuoti kelionę – "Mikado". Tai Kauno rajono gyventojams ir svečiams skiriamas šokio spektaklis, nagrinėjantis žmogaus kūno ir virtualumo ryšį. Šeiko šokio teatro inicijuoto pasirodymo, vyksiančio rugpjūtį, choreografijos autoriai – Vittoria de Ferrari Sapetto (BR / Italija / Belgija), Andrea Valfre (Italija), atlikėjai – tarptautinė trupė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS