Kultūros renginiai pasiruošę kraustysis į virtualiąją erdvę | kl.lt

KULTŪROS RENGINIAI PASIRUOŠĘ KRAUSTYSIS Į VIRTUALIĄJĄ ERDVĘ

Kaune, kaip ir kituose didmiesčiuose, niekada netrūko renginių. Deja, antroji koronaviruso banga koreguoja planus: organizatoriai renginius atšaukia ar perkelia. Vis daugiau meno, kultūros kolektyvų savo iniciatyva keliasi į nuotolinę erdvę, tačiau pasigirsta pastabų, kad grėsmingą situaciją vertėtų spręsti ne pasitelkiant baimę, o ugdant žmonių sąmoningumą.

Pasirengęs rodyti kasdien

Nacionalinis Kauno dramos teatras, laikydamasis visų saugumo priemonių, spektaklius ir šią savaitę pasirengęs rodyti kasdien, bet atidžiai seka situaciją.

Teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas "Kauno dienai" vakar priešpiet sakė laukiantis, kas bus nuspręsta Vyriausybės posėdyje. "Mes jau ilgą laiką esame ant pirštų galų. Kaip galima greičiau reaguojame į bet kurią situaciją ir sprendimus. Kol galime, stengiamės garantuoti žiūrovų aptarnavimą ir rodyti spektaklius", – teigė E.Stancikas.

Anot jo, jeigu Vyriausybė nuspręs, kad renginiai dėl saugumo turi vykti be žiūrovų, spektaklių neberodys, bet veiklos šiuo metu teatre yra daugybė. "Turime labai daug įsipareigojimų Lietuvos teatro šimtmečiui. Šią akimirką repetuojame net keturis naujus pastatymus. Tad visas pajėgas nukreipsime ta kryptimi. Paruošime spektaklius ir lauksime, kada juos galėsime parodyti. Bet aišku, labai dar norėtume, kad leistų suvaidinti spektaklius, iš pavasario atkeltus į rudenį", – sakė teatro vadovas, pridūręs, kad svarbiausia, jog būtų leidžiama repetuoti.

Mes jau ilgą laiką esame ant pirštų galų.

Jis skaičiavo, kad pavasarį nukėlus spektaklius, tik trečdalis žiūrovų paprašė grąžinti pinigus už bilietus, taip parodantys solidarumą su kūrėjais. Rudenį vyksta dar labiau neįtikėtini dalykai, kaip įvardijo E.Stancikas. Pavyzdžiui, Mažojoje scenoje spektaklyje nupirkti visi bilietai – 70, o spektaklio atėjo pažiūrėti kiek daugiau nei dešimt žmonių. "Apsisprendžia taip saugoti save, bet kartu ir parodo paramą teatrui", – sako E.Stancikas.

Jo manymu, visuomenėje šiuo metu yra per daug gąsdinimo. Anot teatro vadovo, reikėtų mažiau naudotis baimės faktoriumi, o skatinti sąmoningumą. Pastarojo brandinimas atneštų kur kas geresnių rezultatų kovoje su koronavirusu ir neturėtų tokių neigiamų emocinių padarinių, kokias neabejotinai atneš baimė ir užsisklendimas.

Nuotolinės repeticijos

Po ilgojo Vėlinių savaitgalio Kauno valstybinis choras, reziduojantis Kauno valstybinėje filharmonijoje savo iniciatyva ėmė repetuoti nuotoliniu būdu. Jau anksčiau nuotoliniu būdu ėmė repetuoti Kauno simfoninis orkestras.

Filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta pasakojo, kad iki šiol buvo vadovaujamasi tokia tvarka, kad, jeigu kuris nors choristas ar orkestrantas nors kiek blogai pasijunta, jis darbe net nesirodo. Po šio savaitgalio, anot jo, atsirado žmonių, kuriems pakilo temperatūra. Tokių – virš dešimties, tad nuspręsta repeticijas visiems rengti nuotoliniu būdu.

Teigiamų atsakymų dėl COVID-19 iš kolektyvo dar nesulaukta, tikimasi, kad tai – tik peršalimas, bet rizikuoti ir rinktis net ir gerai besijaučiantiems, filharmonijos atstovų teigimu, tokioje situacijoje būtų labai neatsakinga.

"Šią savaitę turėjome daryti įrašus archyvui, kitą savaitę – lapkričio 12–13 d. laukė pasirodymai Vilniuje ir Kaune, bet dabar visiškai užsidarėme", – sakė J.Krėpšta.

"Šnekėsimės su Gintaru Rinkevičiumi. Vienas jo orkestras ir likęs. Nacionalinis – nuotoliniam, Lietuvos kamerinis – nuotoliniam. Šnekėsimės kaip čia toliau darome", – dar iki Vyriausybės paskelbtų planų nuo šeštadienio skelbti visuotinį karantiną, svarstė J.Krėpšta. Jis teigė, kad, jeigu kolektyvas bus sveikas, bet nebus galimybės koncertuoti ar nebus galima daryti su žiūrovais, pasirodymus galbūt filmuos ir rodys tinklalapyje.

Buvo likęs tik krepšinis

"Žalgirio" arenoje gyvuoti tikriausiai liks tik krepšinis. Šią savaitę turėjęs įvykti koncertas nukeltas, kitą savaitę paroda "Moters pasaulis", trunkanti keturias dienas ir pritraukianti daugybę žmonių, irgi nevyks.

"8 Kambario" koncertas, turėjęs įvykti lapkričio 7 d., yra perkeliamas į 2021 m. balandžio 17 d. Organizatoriai informuoja, kad norintiems vykti į renginį galios tie bilietai, jų keisti ar papildomai kreiptis nereikia.

"Parodos artimiausiu metu nevyks. Organizatoriai planuoja jų perkėlimą į naujas datas", – komentavo arenos atstovas Almantas Kiveris.

Penktadienio vakarą Kaune numatytas Kauno "Žalgirio" ir Madrido "Real" komandų mūšis. Jis kol kas kabo ore, nes praėjusią savaitę vienam kauniečių krepšininkui – Rokui Jokūbaičiui – nustatytas koronavirusas. "Pagal Eurolygos taisykles reikia, kad žaidėjas sulauktų dviejų neigiamų COVID-19 testų atsakymų iš eilės. Vieną visa komanda gavo vakar, kitas, tikimės, ateis trečiadienį. Jeigu viskas gerai, rungtynės vyks.

"Dėl ribojimų, mūsų patirtis rodo, kad galime susitvarkyti su kylančiais iššūkiais ir esame pasiruošę užtikrinti renginių saugumą. Suprantame esamą situaciją ir esame pasiruošę kas kartą prie jos prisitaikyti. Laikomės visų Sveikatos apsaugos ministerijos ar Vyriausybės nustatytų reikalavimų", – komentavo A.Kiveris.

Kas laukia komandos, jeigu Vyriausybė arba Kauno savivaldybė apskritai uždraus bent laikinai rengti varžybas? "To jie net nesvarsto", – įsitikinęs A.Kiveris ir pridūrė besitikįs lankstesnio renginių reguliavimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ne nu

aš mielai žiūrėčiau..tik neparašo kur ir kaip prisijungti:(.Ir kaip internetu ,,įmesti jiems koki vieną pinigėlį"?:)

Kamera

Nufilmavo spektaklius su viena mėgėjiška kamera ir bandys rodyt. Geriau jau nerodyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS