Marso laukas – ideali vieta susitikti | kl.lt

MARSO LAUKAS – IDEALI VIETA SUSITIKTI

  • 0

Paskutinį balandžio šeštadienį Kauno tvirtovės parkas kviečia sudrebinti I fortą ir dalyvauti atidarymo šventėje – "Marso diena".

Senojo parako dvelksmas

Istoriškai šis fortas vienas reikšmingiausių. Sugriovimai forte yra gyvi pėdsakai, liudijantys apie intensyvų vokiečių artilerijos apšaudymą. Manoma kad į I fortą buvo pataikyti net septyni "Didžiosios Bertos" sviediniai. Labiausiai kovojo ir priešinosi pirmojo gynybos skyriaus fortai.

Jau kelerius metus I forte rengiama "Naktigonė" – vienas didžiausių metų renginių. Istorinių asociacijų netrūks ir šeštadienio renginyje. Atgis visi kariai nuo akmens amžiaus iki šiuolaikinės kariuomenės.

Svečių lauks karybos, istorinės rekonstrukcijos klubų iš Lietuvos ir užsienio parodomosios programos, artima pažintis su Lietuvos kariuomene, kuri, kaip ir Lietuvos valstybė, pernai paminėjo savo atkūrimo šimtmetį, Aro pareigūnais ir Šaulių sąjungos atstovais.

Ypatingą atmosferą kurs Lietuvos kariuomenės orkestro muzikantai, vilkintys istorines XVIII a. LDK gvardijos pėstininkų reglamento uniformas.

Primena laisvės kainą

"Karo rekonstruktoriai savo buvimu priverčia aplinkinius prisiminti Marsą, karą, taikaus gyvenimo trapumą ir svarbiausias tautų ir valstybių išlikimo pamokas. Nes Marsas vis dar brėžia įtakos zonų ir valstybinių sienų linijas, daro įtaką valstybių santvarkoms, iškelia ir nuverčia lyderius, jo padedamos valstybės tampa svarbios ar tampa kitų valstybių maistu ar pašaru, – kviesdamas į renginį sakė prof. dr. Valdas Rakutis. – Karo rekonstruktoriai, baisiojo karo dievo vaikai, primena laisvės kainą ir jos vertę, drąsos, ryžto ir pasiaukojimo reikšmę, skatina prisiminti žuvusiuosius ir užauginti tų, kurie sąmoningai apsispręs tapti Tėvynės gynėjais, gretas. Jie reikalingi norint sukurti filmus, paminėti šventes, suteikti ceremonijoms rimtumo."

Anot profesoriaus, Marso laukas – tai ideali vieta susirinkti, tikėkimės, kiekvieną pavasarį karo rekonstruktorių klubams, nepriklausomai nuo to, kokią uniformą jie dėvi, kokius laikus reprezentuoja, kad būtų galima pakalbėti apie vertybes, pasidalyti patirtimi, svarbiais rekonstrukcijos daiktais, užmegzti ryšius, sutarti dėl bendradarbiavimo ateinantį aktyvų sezoną.

Sugrąžinta praeitis

Vakarinėje dalyje atidarymą vainikuos PrajaPatii misterijos "Vėjų šventyklos ruduo" pristatymas. PrajaPatii – naujas žingsnis kompozitoriaus, atlikėjo Jono Chockevičiaus kūrybiniame kelyje. Šis vardas įkvėpė ir suteikė galių parašyti misteriją "Vėjų šventyklos ruduo" – muzikinį romantizuotą pasakojimą apie paskutiniojo šventyklos krivio išgyvenimus, atėjus krikštui į LDK žemes. Akustinės gitaros skambesys, filosofiniai tekstai nejučia nuneš į kitą laiką, erdvę. Visa tai leis pažvelgti į pamirštą istorinių įvykių pusę.

Šokio programą atliks viduramžių šokių klubas "Saltus Gladii". Vyks inscenizacija "Bajorų dvikova kapsuliniais pištalietais". Klube kruopščiai atkuriami Vakarų Europos vėlyvųjų viduramžių (XIV–XV a.) šokiai, apranga ir buitis. Klubas kiekvienais metais aktyviai dalyvauja įvairiuose gyvosios istorijos renginiuose Lietuvoje bei užsienyje (Vokietijoje, Suomijoje, Estijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje), kuriuose atlieka istorinius šokius bei demonstruoja viduramžių buitį bei kasdienybę.

Karo rekonstruktoriai primena laisvės kainą ir jos vertę, drąsos, ryžto ir pasiaukojimo reikšmę.

Atvirų durų diena

Šeštadienio renginys žada nukelti į įvairius istorinius laikmečius, supažindinti su to laikotarpio gyvenimo būdu, drabužiais, ginklais bei idealais, taip pat ruošiamos įvairios pramogoms lankytojams.

Kauno tvirtovė – sudėtingas kultūros ir karo paveldo objektas, kurio reikšmė ir nauda visada yra kvestionuojama, todėl norintiems susipažinti su Kauno fortifikacija iš arčiau, sekmadienį, balandžio 28 d., rengiama atvirų durų diena, kurios metu organizuojamos ekskursijos Kauno fortuose ir statiniuose.

Į Kauno fortus ekstremalių pojūčių ieškančius lankytojus traukia daugybė dalykų – įdomūs architektūriniai sprendimai, atlikti su precizišku tikslumu, Pirmojo pasaulinio karo istorija ir ekstremalūs pojūčiai vaikštinėjant klaidžiais tuneliais, apšviestais tik spingsinčia žibaline lempa. Šis parkas – tai ne tik viduramžių ir naujųjų laikų Kauno įtvirtinimų, 1882–1915 m. Rusijos imperijos tvirtovės paveldo saugotojas, puoselėtojas, bet ir visų laikų ir visų pasaulio šalių karo architektūros ir su ja susijusių karo mokslų pažinimo raktas.


Kas? Kauno tvirtovės sezono atidarymo šventė.

Kur? Kauno tvirtovės I forte (Kauno r., Kazliškių k.).

Kada? Balandžio 27 d. 15 val.

GALERIJA

  • Marso laukas – ideali vieta susitikti
  • Marso laukas – ideali vieta susitikti
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS