Menininkų duris kauniečiai varstys dažniau? | kl.lt

MENININKŲ DURIS KAUNIEČIAI VARSTYS DAŽNIAU?

Kauno menininkų namų vadovas Viktoras Valašinas neslėpė vilties, kad naująjį sezoną menininkų namų duris kauniečiai varstys vis dažniau.

Meno dienomis naująjį sezoną pradeda Kauno menininkų namai (KMN). Pokalbyje su "Kauno diena" KMN vadovas Viktoras Valašinas neslėpė vilties, kad naująjį sezoną menininkų namų duris kauniečiai varstys vis dažniau.

– Kuo bus ypatingas naujasis KMN kultūrinis sezonas?

– Sezoną pradedame su nauju KMN logotipu ir atnaujinta įstaigos interneto svetaine. Atsinaujinę ne tik vizualiai, bet ir su nauju projektu – "Meno dienos", kuriame pristatysime labiausiai savo srityje žinomus ir tiek pas mus, tiek užsienyje pripažintus meno kolektyvus – ne tik iš Kauno ir Vilniaus, bet ir iš kitų Lietuvos miestų.

Šį sezoną plėsime pristatomų renginių geografiją. Renginiai vyks ne tik KMN, bet ir kitose erdvėse – Nacionaliniame Kauno dramos teatre, M.K.Čiurlionio dailės muziejuje. Pavyzdžiui, lapkritį žiūrovus pakviesime į bendrą menininkų namų ir choreografės režisierės Airos Naginevičiūtės, jos šokėjų ir poezijos grupės "Avaspo" projektą "Melancholijos bokštai". Jis bus pristatytas Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje.

– Kokie planuojami renginių ciklai?

– Tęsime renginių ciklą "Kūrybos valanda" – joje svečiuosis aktoriai: Monika Vaičiulytė, Rasa Samuolytė, Dainius Gavenonis, rašytojas Marius Ivaškevičius. Diskusijas ves rašytoja Dovilė Zelčiūtė.

Projektas "Tūkstantmečio aidai muzikoje" pakvies pasiklausyti žymaus klarnetininko profesoriaus Algirdo Budrio ir styginio ansamblio "Art vio". Jaunimui skirtame projekte "Atrasti" pristatysime teatro judėjimo "No theatre" monospektaklį "Pamišėlio užrašai".

Gruodį kauniečius pakviesime į jaukius advento vakarus, kurių programos šiuo metu yra derinamos. Metų pabaigoje taip pat pradėsime tradicija jau tapusius Įsimintiniausio Kauno menininko rinkimus. Tad kauniečius kviečiame aktyviai sekti miesto meno procesus ir, prasidėjus rinkimams, aktyviai siūlyti kandidatus, planuojame praplėsti įsimintiniausio metų menininko pagerbimo šventę, surengdami ir nominantų kūrybinius vakarus.

Šį sezoną bus pristatomos rašytojų naujai išleistos knygos, minimi menininkų jubiliejai (rašytojo satyriko Jurgio Gimberio, kompozitorės Dalios Kairaitytės). Šeštadieniais ir sekmadieniais vyks tradiciniai karilonininkų koncertai Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

– KMN galima išvysti ne tik Kauno menininkus – kaip apskritai patenkama po jūsų stogu: ieškote įdomių kūrėjų ir siūlote jiems savo erdves ar iniciatyvą pirmiausia rodo patys menininkai?

– KMN neturi jokių meninių kolektyvų, tad kurdami projektus kviečiame juose dalyvauti kūrėjus iš Kauno ir kitų Lietuvos miestų. Mūsų paslaugomis ir pastoge noriai naudojasi menininkai, meno kolektyvai, kūrybinės sąjungos, draugijos ir meno institucijos. Glaudžiai bendradarbiaudami su minėtais partneriais, tęsime projektą "Menininkai ir meno kolektyvai – Kauno miestui". Dar šį mėnesį pakviesime į naujai susikūrusio fortepijoninio dueto "Dvi Po Dvi" Elenos Muntrimienės ir Viktorijos Gailiutės koncertą, spalį – aktorės Olitos Dautartaitės monospektaklį "Tūkstantis, tūkstantis, tūkstantis mylių" (pagal Icchoko Mero apsakymą). Pristatysime fotografo Narcizo Freimano fotoalbumą "Einu per Lietuvą", o festivalio "Iš arti" ribose vyks renginys "Lietuviškos muzikos karpiniai".

– Gal planuojate tapti atviresni jaunajai kartai – ne tik šeimoms su vaikais, bet ir gausiam Kauno studentų būriui, nuolat alkanam kultūros renginių?

– Visada buvome, esame ir būsime atviri tiek jauniems, tiek pripažintiems kūrėjams ir jų menu besidomintiesiems. Esame vienintelė įstaiga Lietuvoje, jungianti ir pristatanti visų meno žanrų programas ir menininkus. Mūsų veikla orientuota į profesionalaus meno sklaidą, bet nevengiame pristatyti ir jaunus, dar tik žengiančius pirmus žingsnius į pripažinimą menininkus ir atlikėjus. Mūsų programos yra skirtos įvairaus amžiaus grupių žmonėms. KMN niekuomet netrūko ir netrūksta renginių jaunimui, o ir renginių paletė gana plati ir įvairiems skoniams: nuo akademinės muzikos iki džiazo, nuo susitikimų-diskusijų su menininkais "Kūrybos valandoje" iki vizualiojo meno parodų pristatymų ir t.t.

Skiriame didelį dėmesį jauniesiems atlikėjams ir menininkams bei jaunajam žiūrovui ugdyti. Tam skirtas projektas "Būsimųjų menininkų kūrybiniai ieškojimai", kuriame pristatome jaunuosius muzikos atlikėjus, rengiame meno mokyklų moksleivių parodas. Tardamiesi su muzikos ir meno mokyklų bei muzikos akademijos pedagogais, kviečiame jaunuosius atlikėjus dalyvauti bendrose programose su savo dėstytojais ar kitais žymiais menininkais. Akademiniam jaunimui, meno ir muzikos mokyklų moksleiviams skiriamas tam tikras procentas nemokamų kvietimų į mūsų renginius, o visiems bilietams taikoma nuolaida.

– Vienas KMN tikslų – profesionalaus meno sklaida, kokiais kriterijais vadovaujatės atrinkdami dailininkų darbus parodoms?

– Vizualiojo meno parodoms eksponuoti turime dvi erdves: parodų salę, kur savo darbus eksponuoja pripažinti profesionalūs menininkai, ir "Mūzų svetainę", kurioje sėkmingai organizuojamos debiutinės parodos, eksponuojami Kauno meno mokyklų moksleivių geriausi darbai. Jei kyla dvejonių dėl žadamų eksponuoti parodų, konsultuojamės su Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriumi. Kadangi esame biudžetinė įstaiga, turimas patalpas turime eksploatuoti labai racionaliai. Pristatantys savo programas mūsų erdvėje moka pagal savivaldybės tarybos patvirtintus įkainius už renginio reklamos paslaugas.

– Kauno menininkai neslepia, kad mūsų mieste jiems trūksta ne tiek vietų pasirodymams, kiek laisvai prieinamos erdvės diskusijoms – apie naujausias miesto teatrų spektaklius, koncertus, parodas. Ar tarp artimiausių KMN planų nėra kamerinio, visiems atviro diskusijų klubo, kuriame virtų neformalus Kauno kultūrinis gyvenimas?

– KMN erdvėje jau nemažai metų inicijuojame kūrybines diskusijas aktualiomis meno temomis. Vis dėlto dėl pačių menininkų pasyvumo ši mūsų iniciatyva nesulaukia tęstinumo. Kauno menininkams atviroms diskusijoms meno temomis laisvai prieinama erdvė – KMN portalas www.kamane.lt. Esame atviri visiems kuriantiesiems ir jeigu kas kreipiasi į jus nerasdamas nišos savo kūrybinėms idėjoms įgyvendinti, prašom nukreipti pas mus – dar nė vienas nebuvo atstumtas, mielai priimsime.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kaunietė Nijolė

Žiemos sezono metu renginių pradžią darykite 17 val - tamsu ir baugu pareiti namo....

sveta

Ziurejau Masalski sestadieni.Gerai kad pakvietet.

lt

na tai aisim
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS