Nauja vasaros atostogų kryptis – mikrorajonai | kl.lt

NAUJA VASAROS ATOSTOGŲ KRYPTIS – MIKRORAJONAI

  • 0

Nors poilsis daugeliui asocijuojasi su maudynėmis, baltu smėliu ir ošiančiais pušynais, įdomiai bei prasmingai atostogauti galima ir miesto džiunglėse. Būtent tai šiemet nusprendė įrodyti "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" programa "Fluxus Labas".

Įkvėpti gyvybės

Šios programos tikslas – įkvėpti gyvybės, kūrybiškumo ir pasitikėjimo savimi atokiau nuo centro esantiems Kauno mikrorajonams ir Kauno rajono gyvenvietėms, arba vietoms, kurios paprastai nepatenka į kultūros maršrutus.

"Šia stovykla siekėme ne tik supažindinti vaikus su miesto mikrorajonais ir parodyti, kad ir juose yra ką veikti, bet ir ugdyti bendruomeniškumo jausmą nuo vaikystės", – pasakojo vaikų vasaros užimtumo savaitės organizatorė Stefanija Paulauskaitė.

Penkias stovyklos dienas jos dalyviai lankėsi penkiuose mikrorajonuose ir pažindinosi su įvairiomis veiklomis – nuo muziejaus užkulisių iki kino. Pavyzdžiui, Žaliakalnyje vaikai akis į akį susitiko su istorinio funikulieriaus darbuotoju, su kuriuo, tikėtina, nuo dabar visi tikrai užbėgs pasisveikinti. Šios išvykos metu stovyklautojai taip pat klausėsi Žaliakalnio senbuvės pasakojimo apie 1930-uosius siekiančią vieno kiemo istoriją.

Dainavos mikrorajone vaikų grupė iš arti susipažino su buvusiuose globos namuose neseniai vykusiu šiuolaikinio cirko festivaliu "Cirkuliacija" ir netradicinėje erdvėje žaisdami mokėsi, kaip keičiasi Kauno kultūrinis gyvenimas. Taip pat vaikai susipažino ir su lokaliomis Panemunės, Eigulių, bei Garliavos istorijomis.

Tampa skaitytojais

"Kaunas 2022" partneriai jau ne vienus metus organizuoja temines vaikų stovyklas vaikams. Ypač stiprias tokių stovyklų organizavimo tradicijas turi Vinco Kudirkos viešoji biblioteka. Nenuostabu – vaikai sudaro nemažą dalį jos lankytojų, jų yra beveik 12 tūkst. iš maždaug 41 tūkst. visų registruotų vartotojų.

"Įvairūs užsiėmimai vaikams, neformaliojo švietimo būreliai, atostogų stovyklos bibliotekoje vyksta nuolat, net 22-ose vietose visame mieste", – atskleidė bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Straupytė. – Vaikus į stovyklas vilioja tiek patogi bibliotekos infrastruktūra ir jos skyrių bei padalinių išsidėstymas įvairiuose, net ir nuo miesto centro nutolusiuose, mikrorajonuose, tiek ir veiklų įvairovė. Vis daugiau vaikų ne tik užsuka į įvairias bibliotekos organizuojamas edukacijas, bet po jų užsiregistruoja ir tampa skaitytojais."

Svarbi partnerystė

Veiklas mažiausiems kauniečiams organizavo ir "Kaunas 2022" partneris Kauno miesto muziejus. Šios įstaigos edukacijos skyriaus vedėja Vėjūnė Sudarytė teigia, jog svarbu, kad visos suinteresuotos pusės mato prasmę vaikams patraukliai pristatyti gimtąjį miestą ir jo apylinkes, miesto istoriją, kultūrą ir artimiausius kaimynus.

"Svajodami apie vasaros atostogas dažnai įsivaizduojame keliones į egzotiškas šalis, kur, atrodo, tiek daug įdomaus ir nematyto. Tačiau ne mažiau įdomių dalykų slepiasi mūsų gimtojo miesto gatvėse ir kiemuose, kurie atrodo iki skausmo pažįstami. Atrodytų, ką nauja gali pasakyti tūkstančius kartų numinti takeliai, išvažinėti autobusų ir troleibusų maršrutai, kiemas, kuriame žaidžia tie patys vaikai, o prieš tai galbūt žaidė net jų tėvai? Tačiau kiek kauniečių yra aplankę visus Kauno mikrorajonus ir priemiesčius, kiek jų gali pasigirti žinantys savo kvartalo istoriją? Nuo savo kiemo, artimiausių kaimynų pažinimo ir prasideda kultūringų, bendruomeniškų ir aktyvių asmenybių kelias", – įsitikinusi V.Sudarytė.

GALERIJA

  • Nauja vasaros atostogų kryptis – mikrorajonai
M. Plepio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS