Šį savaitgalį – paskutinė galimybė aplankyti Kauno bienalės parodas | kl.lt

ŠĮ SAVAITGALĮ – PASKUTINĖ GALIMYBĖ APLANKYTI KAUNO BIENALĖS PARODAS

  • 2

Vienas didžiausių šiuolaikinio meno festivalių „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programoje Kauno bienalė, atvėrusi duris praėjusių metų lapkritį, šį savaitgalį baigia savo13-ąją istoriją. Paroda „Once Upon Another Time... gyveno jie jau kitaip“ skirtingose Kauno erdvėse veikia iki vasario 20 d. ir pristato daugiau nei 20-ies tarptautinių menininkų ir jų grupių iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados ir Brazilijos darbus.

13-oje Kauno bienalėje dalyvaujantys menininkai atsižvelgia į šiuo metu aktualias temas: migracijos problemas, aktyvizmo ir komunikacijos svarbą, bendruomenės kūrimą, kelia ekologijos ir tvarumo klausimus. Paroda siekiama kviesti lankytojus į prasmingus susitikimus su šiuolaikiniu menu ir jį kuriančiais profesionalais, iš naujo atrasti netikėtas erdves, apmąstyti žmonijos išgyvenimo istorijas su kuriomis susiduriame šiandien ar patyrėme netolimoje praeityje bei pasinerti į alternatyvios ateities vizijas.

Skirtingomis šiuolaikinio meno formomis – mišrių medijų instaliacijomis, video- ir garso projekcijomis, skulptūra, tekstilės darbais ir kitomis formomis Krepšinio namuose, T. Ivanausko Zoologijos muziejuje, Velnių muziejuje, VDU menų galerijoje „101“ ir viešose Kauno miesto erdvėse pristatomi gerai žinomi menininkai: David Altmejd (Kanada, JAV), Christian Boltanski (Prancūzija), Shary Boyle (Kanada), Janet Cardiff ir George Bures Miller (Kanada), Douglas Gordon (Jungtinė Karalystė), Petrit Halilaj (Kosovas, Vokietija), Kristina Inčiūraitė (Lietuva, Airija), Isuma (Kanada), Kapwani Kiwanga (Kanada, Prancūzija), Lina Lapelytė (Lietuva), Laura Lima (Brazilija) kartu su Rasma Noreikyte (Lietuva) ir Giedre Kriaučionyte (Lietuva), Jonas Mekas (Lietuva, JAV), Pakui Hardware (Lietuva), Augustas Serapinas (Lietuva), Jeremy Shaw (Kanada, Vokietija), Monika Sosnowska (Lenkija), SetP Stanikas (Lietuva, Prancūzija), Indrė Šerpytytė (Lietuva, JK), Emilija Škarnulytė (Lietuva), Althea Thauberger (Kanada), Geraširdys Linkėtojas (Lietuva), Simona Žemaitytė (Lietuva).

Specialų projektą su Europos humanitarinio universiteto studentais iš Baltarusijos pristato Artūras Raila (Lietuva). Ekspozicijoje „Nemiga“: Darya Karalkova, Aliona Makhnach, Volha Mirankova, Alesia Pesenka ir Yauhen Attsetski, Aleksei Shklianko, Viktoryia Yaskevich ir Yauheni Zahorski. Vasario 18 d. nuo 16 val. VDU menų galerijoje „101“ vyks speciali bienalės uždarymo programa, kurioje jaunųjų menininkių iš Baltarusijos Alionos Makhnach ir Daryos Karalkovos performansai, kūrinių peržiūra su Milda Gineikaitė ir Artūru Raila.

Organizatorių nuotr.

Susitikimas su 13-os Kauno bienalės kuratore

13-ąją Kauno bienalę „Once Upon Another Time... gyveno jie jau kitaip“, tiriančią skirtingas šiuolaikinio meno istorijų pasakojimo ir naratyvo formas, kuruoja Josée Drouin-Brisebois – vyresnioji šiuolaikinio meno kuratorė, atsakinga už Kanados ir tarptautinio šiuolaikinio meno kolekcijas Nacionalinėje Kanados galerijoje. Organizavusi Kanados dalyvavimą Venecijos bienalėse, J. Drouin-Brisebois yra prestižinio Kanados „Sobey Art“ apdovanojimo žiuri pirmininkė.

„Dvikalbis parodos pavadinimas primena pasaką, tačiau ne viskas taip paprasta – čia užsimenama apie „kitą“ laiką, ir kad istorija gali mums padėti pakeisti, kaip gyvename. Joje lankytojai susiduria su šiuolaikiniu menu neįprastose vietose, tyrinėdami Kauno architektūrinę ir gyvąją istoriją. Parodos erdvės atgyja ir atsinaujina, stebinančiais būdais pasakodamos istorijas susijusias su vietomis, muziejaus kolekcijomis ir žmonių atsiminimais. Per jų įtraukius ir rezonuojančius pasakojimus, menininkai savo darbuose svarsto, kaip žmonės gali prisitaikyti prie įvairių nepalankių situacijų”, – sako kuratorė J. D. Brisebois.

Parodos uždarymo savaitgalį vienoje pagrindinių šių metų parodos erdvių – Krepšinio namuose, parodos lankytojai kviečiami susipažinti su ekspozicija kuratorės vedamuose turuose. Ekskursija anglų k. su 13-os Kauno bienalės kuratore vyks šeštadienį 12–13.30 val. ir sekmadienį 15–16.30 val.

Nuolatinę ekspoziciją papildantys kūriniai

Vasario 19–20 d. T. Ivanausko Zoologijos muziejaus žinduolių salėje bus dar daugiau galimybių pamatyti menininkės Emilijos Škarnulytės specialiai Kauno bienalei sukurtą performatyvų kūrinį „Absoliutus datavimas“. Kūrinį rekomenduojama lankyti 11, 12, 14, 16 ir 17 valandomis. Kūrinys trunka tik 7 minutes.

Organizatorių nuotr.

Zoologijos muziejuje taip pat pristatomi Jeremy Shaw vaizdo instaliacija „Ribiniai“, specialiai Kauno bienalei Pakui Hardware sukurta „Sutrikusi taksonomija“ ir Simonos Žemaitytės „Menas mirti“.

Velnių muziejuje lankytojai pamatys dar du specialiai Kauno bienalei sukurtus kūrinius. Per tris Velnių muziejaus aukštus pasklidusi vaizdo instaliacija „Kas nutinka žuviai po mirties?“ – tai nauja, menininkės Linos Lapelytės performansui suteikta forma. O į nuolatinę ekspoziciją puikiai įsiliejęs Kanados menininkės Shary Boyle video darbas „Sutryptas velnias“ Velnių muziejuje liks iki „Kaunas 2022“ metų pabaigos.

Iš viso šių metų parodoje pristatoma dešimt specialiai 13-ai Kauno bienalei sukurtų kūrinių, kuriuos tarp kitų darbų ekspozicijoje Krepšinio namuose, T. Ivanausko Zoologijos muziejuje, Velnių muziejuje, VDU menų galerijoje „101“ ir viešose miesto erdvėse pamatyti galima iki vasario 20 d.

Organizatorių nuotr.

Parodą organizuoja Kauno bienalė. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybė, renginiui skirta Kanados menų tarybos parama. Renginys pristatomas bendradarbiaujant su Kanados ambasada Lietuvoje ir „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“.

Parodos informacija www.bienale.lt

GALERIJA

  • Šį savaitgalį – paskutinė galimybė aplankyti Kauno bienalės parodas
  • Šį savaitgalį – paskutinė galimybė aplankyti Kauno bienalės parodas
  • Šį savaitgalį – paskutinė galimybė aplankyti Kauno bienalės parodas
  • Šį savaitgalį – paskutinė galimybė aplankyti Kauno bienalės parodas
  • Šį savaitgalį – paskutinė galimybė aplankyti Kauno bienalės parodas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Dulkys su Šimonytė tegul lanko,antsnukius užsidėję.Zarazos, ateis laikas visiem išgamom.

ALGIS

Kas per daiktas bienalė , ar jau trūksta lietuviškų žodžių , lietuvių kalbos išgamos .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS