Paskutinę premjerą skyrė beglobiams gyvūnams | kl.lt

PASKUTINĘ PREMJERĄ SKYRĖ BEGLOBIAMS GYVŪNAMS

Kauno valstybiniame lėlių teatre ši vasara kitokia nei įprasta. Privertęs teatrus užsidaryti karantinas stipriai pakoregavo teatro veiklas. Situacijai gerėjant kupina entuziazmo teatro komanda sugrįžo prie darbų ir neketina atsisveikinti iki rudens, o, priešingai, kviečia į naujus renginius.

Premjera su keturkojais

Birželio 12-ąją bus pristatyta paskutinė šio kūrybinio sezono premjera – Andriaus Žiurausko režisuotas spektaklis "M♥Š". Teatras prisideda prie visoje šalyje vykstančios akcijos ir dovanoja pakvietimus į premjerą Kauno greitosios medicinos pagalbos medikų vaikams.

Premjeros išvakarėse visi, mylintys ir auginantys šunis, kviečiami su savo keturkoju bičiuliu ateiti prie teatro birželio 11 d. 16 val., kur vyks akcija, skirta beglobiams gyvūnams. Laukiami maži ir dideli, neabejingi šeimininkų netekusių gyvūnų likimui ir galintys jiems padovanoti dovanėlę – atsineštą šunims skirto maisto ar skanėsto pakuotę. Dovanos bus išdalytos benamių gyvūnų prieglaudos "Penkta koja" globotiniams. Visi, atnešę lauktuvių beglobiams gyvūnams, taip pat bus apdovanoti pakvietimais į naująjį spektaklį.

Autentiška istorija

Kuo gi ši akcija susijusi su premjera? Spektakliui pjesę pats parašęs režisierius A.Žiurauskas pasakoja tikrais įvykiais paremtą vieno į gatvę išmesto šunelio istoriją, kuri, deja, vis kartojasi ir nereikalingų gyvūnų prieglaudose bei gatvėse nemažėja.

Režisierius augina du šunis, kurių vienas į jo namus atkeliavo iš gyvūnų prieglaudos "Lesė". Kūrybinio proceso metu režisierius ir aktoriai vyko į šią prieglaudą ir klausė čia laikinus namus radusių gyvūnų istorijų. Pamatė jie ir tai, kad čia gausu ir senų šunų, kurie, didelė tikimybė, jau nebepatirs namų šilumos.

Režisieriaus asmeninė patirtis ir apsilankymas gyvūnų prieglaudoje stipriai inspiravo spektaklio siužetą. O jame atstūmimo skausmą išgyvena ne tik mažas šunelis, kurį šeimininkai išmeta dėl paliktų balučių ir kuris, ieškodamas šilumos ir maisto bei nenorėdamas pakliūti į šungaudžių kilpą, klajoja vienišas miesto gatvėmis.

Niekam nereikalinga jaučiasi ir maža mergaitė, auganti tokioje šeimoje, kur tėvų priklausomybė linksmybėms prie stalo yra stipresnė už meilę vaikams. Tai kartu liūdna ir viltinga istorija, kurioje galiausiai šunelis ir mergaitė suranda vienas kitą bei tampa neišskiriamais draugais.

"Galima stebėtis, kaip kas nors gali išmesti savo keturkojį draugą, mažą ar seną, į gatvę, kaip galima pamiršti savo vaiką. Bet taip yra. Tai labai skaudus ir aktualus socialinis klausimas, nes turime daug neprižiūrėtų vaikų ir į gatvę išmestų gyvūnų. Visi apie tai girdime, esame matę išsigandusių, piktų šunų, dėmesio ieškančių vaikų, padarančių kažką nedoro, ir skubame juos kaltinti, nepagalvodami apie tai, kodėl tas vaikas atsidūrė gatvėje, kodėl jam reikia kovoti už būvį", – patirtimi dalijosi A.Žiurauskas.

"Galbūt mano žodžiai nuskambės grubiai, bet mes sukūrėme šiukšlių istoriją. Tačiau bet kuri pakelta šiukšlė tampa nebe šiukšle. Spektaklyje mergaitė ir šuniukas patys pakelia vienas kitą. Tai gana liūdna, rūškana situacija, bet į ją pabandėme pažiūrėti ir iš linksmesnės pusės – spektaklis baigiasi laimingai, nes jie yra kartu. Nesvarbu, kad gatvėje, bet kartu."

Visa tai koduoja spektaklio pavadinimas – "M♥Š". Jis gali būti šifruojamas kaip "mergaitė myli šunį" arba "mylimos šiukšlės". Režisierius pripažįsta, kad tai nėra pats linksmiausias spektaklis jo kūryboje, tačiau jo tema ypač aktuali, spektaklis skatina vaikus kalbėtis apie gyvūnų globą, atsakomybę, draugystę, rūpestį kitu. Ir jei spektaklis nuliūdins ar sugraudins vaiką, tai būsianti teigiama ir kūrėjų laukiama reakcija, liudijanti, kad jį palietė ši šunelio ir mergaitės bičiulystė.

Spektaklyje vaizduojamos lengvai atpažįstamos (bet kurio) miesto erdvės, tačiau neįprastu rakursu – žvelgiant nuo žemės aukštyn.

Žmogiškumo mokykla

Spektaklio stilistika panaši į prieš porą metų pastatyto apdovanojimais įvertinto A.Žiurausko spektaklį "Užburtas kalnas". Tai taip pat bus spektaklis be žodžių. Pradžioje nuskamba keli aiškinamieji sakiniai, tačiau visą istoriją, pasitelkdamas vaizdą ir garsą vaizduotėje, užrašo pats žiūrovas.

Vaikams nuo šešerių metų skirtame spektaklyje vaizduojamos lengvai atpažįstamos (bet kurio) miesto erdvės, tačiau neįprastu rakursu – žvelgiant nuo žemės aukštyn, arba, dar kitaip tariant, gyvūnų ir vaikų akių lygyje. Scenoje visu ūgiu regimos mergaitę ir šunelį įkūnijančios lėlės, o suaugusiųjų matyti tik kojos.

Tokį žiūros kampą paskatino kūrėjų vaikystės prisiminimai, kai giminės šventėse suaugusiesiems bendraujant, nuošaly likę vaikai lindėdavę po stalu ir stebėdavę suaugusiųjų kojas. Šiame kojų pasaulyje skleidėsi vaiko fantazija apie tai, kas vyksta ten viršuje. Taip pat inspiravo ir animacijos klasika "Tomas ir Džeris", kur pagrindiniai veikėjai katinas bei peliukas niekada nemato suaugusiųjų žmonių veidų, tik jų kojas.

A.Žiurauskas siekia kurti šiuolaikišką ir aktualų lėlių teatrą, drąsiai kalbėti apie tai, kas yra aktualu šiandien. Jo akimis, spektakliai vaikams privalo turėti stiprią edukacinę funkciją.

Teatras turėtų skatinti nuo mažens kalbėti apie tai, kas dera ir kas ne, apie tai, kad mylėti ir rodyti vienas kitam dėmesį yra būtina. Apie tai, kad kartais savo asmeninį komfortą turime paaukoti dėl tų, kurie yra šalia mūsų, už kuriuos esame atsakingi. Teatras turėtų tapti žmogiškumo mokykla. Jis turi kelti svarbius klausimus, jei ir ne visada jie yra užduodami ir atsakomi su šypsena. Režisierius labai norėtų, kad tėvai, vesdami vaikus į premjerą, su jais pasikalbėtų apie gyvūnus ir tinkamą bei netinkamą elgesį su jais.

"Kada tėvai nuveda vaiką į Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejų ir rodo labai gražiai padarytas iškamšas, ar jie pasakoja savo vaikui, kad tas ar anas žvėris buvo nušautas? Turbūt ne. Ar kada nueiname į Lietuvos zoologijos sodą ir matome uždarytus žvėris, kad ir kaip jais rūpintųsi sodo specialistai, bet iš esmės kankinamais, ar mes sakome, kad tai yra laisvėje gyvenantys žvėrys? Turbūt irgi ne. Kodėl šuniukų ir kačiukų pilnos gatvės? Dėl to, kad juos pasiimame pramogai. Reikia suprasti, kad šuniukas gali graužti baldus, ne vietoje atlikti gamtinius reikalus. Tačiau jeigu jam bus skiriama pakankamai dėmesio, jis taps socializuotas. Šunų socializacija šiandien yra plačiai vartojama sąvoka. Kas, jei ne teatras, gali padėti kalbėtis šiais jautriais klausimais?" – atviravo režisierius.

"M♥Š" kūrybinė komanda: autorius ir režisierius Andrius Žiurauskas, dailininkė Giedrė Brazytė, kompozitorius Olegas Jerochinas, aktoriai Jolita Ross, Rokas Lažaunykas, Mindaugas Černiauskas, Vigita Rudytė. Garso efektai – UAB "Aktida".


Kas? Spektaklio "M♥Š" premjera.

Kada? birželio 12 d. 17 val., 13 d. 12 val.

Kur? Kauno valstybinio lėlių teatro Didžiojoje salėje.


Vasara su lėlėmis

Teatras kviečia į vaikų vasaros stovyklą, kurioje mažieji menininkai turės unikalią galimybę susipažinti su lėlių gamybos ir valdymo specifika, patys kurti lėles ir jų istorijas, lavinti balsą, judesį, atmintį, kūrybiškumą bei ugdyti pasitikėjimą savimi. Kūrybines dirbtuves ves teatro trupės aktoriai drauge su Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos pradinių klasių mokytoja Aurika Navickiene. Numatytos penkios stovyklos pamainos: birželio 15–19 d.; birželio 29–liepos 3 d.; liepos 27–31 d.; rugpjūčio 3–7 d., rugpjūčio 10–14 d.

Teatras kviečia vasaros trečiadienių vakarus (nuo 18 val.) praleisti kartu su stebuklingiausiomis teatro spektaklių istorijomis. Spektakliai bus rodomi teatro salėje ir Miesto sodo teritorijoje, o birželio savaitgaliais galima apsilankyti ypač daug dėmesio susilaukusiuose teatro patiems mažiausiems ir visai šeimai skirtuose spektakliuose, šio, 62-ojo, kūrybinio sezono, premjerose "Baldis ir Vivaldis" ir pirmajame kūdikiams skirtame spektaklyje "Pasaulėliai".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS