Pažaislio festivalyje – valią gyventi deklaruojanti muzika | kl.lt

PAŽAISLIO FESTIVALYJE – VALIĄ GYVENTI DEKLARUOJANTI MUZIKA

Šventinį savaitgalį XXVIII Pažaislio muzikos festivalis parengė koncertų, kuriuose skambės jautriausias sielos stygas paliečianti muzika ir poezija.

Geras poetas Geda

Liepos 7 d. Birštono kurhauze poeto Sigito Gedos 80-mečiui dedikuotą programą „Geras poetas Geda“ Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pristatys jau dvylika metų kartu muzikuojantis Kauno fortepijoninis trio ir nuolatinis kolektyvo scenos partneris baritonas Giedrius Prunskus.

„S. Geda – mitinės atminties poetas, modernizavęs lietuvių poeziją. Jis sukūrė unikalų meninį pasaulį, kuriame susilydė mitas, religija, kultūra, literatūra, gamta, istorija ir žmogaus kasdienybė. Jo poezijoje jaučiamas nuolatinis ryšys tarp to, kas buvo dar priešistorėje, ir šiandienos. Žemė, kosmosas ir žmogus čia suvokiami kaip lygiaverčiai partneriai, nuolatos skamba gyvybei giedama giesmė. Jo vitališkasis žmogus tarytum pratęsia Dievo darbą, dauginasi ir vaisina būtį nepailstančiu žodžiu, kuris magiškai pakeičia tikrovės veiksmą. Tai valios gyventi apraiška lietuvių literatūroje“, – taip apie S. Gedos kūrybą kalba literatūrologas Kęstutis Nastopka.

Pažintis: koncerto programa atspindės Baltijos gitarų kvarteto pastarųjų penkerių metų kūrybinės veiklos procesą. / Organizatorių nuotr.

Poeto bičiulis ir bendražygis filosofas Arvydas Šliogeris kalbėjo dar ryžtingiau. „S. Geda yra aukštesnio rango poetas nei kiti Nobelio premija apdovanoti kalbos žmonės, tarkim, Česlavas Milošas, – sakė jis. – Neseniai perskaičiau Č. Milošą ir drąsiai sakau: Sigitas yra bent trimis galvomis už jį aukštesnis, gaivalingesnis ir pranašesnis poetinio žodžio magas. Sigitas priklauso ne šitai epochai. Jo vieta greta Albert’o Camus arba Williamo Faulknerio. Jis priklauso anai kartai, ir akivaizdu, kad ne tik atitinka dabartinio Nobelio premijos laureato lygį, bet ir gerokai jį pranoksta.“

S. Geda – mitinės atminties poetas, modernizavęs lietuvių poeziją.

Koncerto metu publika išgirs ne vieną A. Šliogerio įžvalgą apie poeto S. Gedos fenomeną, skambės paties poeto eilės iš įvairių poezijos rinkinių, Kauno fortepijoninio trio (Lina Krėpštaitė – fortepijonas, Indrė Andruškevičiūtė – smuikas ir Asta Krištaponienė – violončelė) atliekami instrumentiniai švedų neoromantiko Gunnaro de Frumerie, estų minimalisto Arvo Pärto ir prancūzų romantikės Lili Boulanger kūriniai. Ypatingą aurą spinduliuojančiame Birštono kurhauze apsilankę klausytojai turės išskirtinę progą išgirsti net keleto Lietuvos kompozitorių (Giedriaus Kuprevičiaus, Dalios Kairaitytės, Zitos Bružaitės, Anatolijaus Šenderovo) dainų, sukurtų pagal S. Gedos eiles, premjeras.

Organizatorių nuotr.

Gitarų piligrimai

Liepos 9 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje koncertuos unikalios sudėties kolektyvas – Baltijos gitarų kvartetas, Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pristatysiantis įvairiaspalvę ir intriguojančią programą „Piligrimai“. Baltijos gitarų kvartetas, kuriame muzikuoja Zigmas Čepulėnas, Sergejus Krinicinas, Saulius Lipčius ir Chrisas Ruebensas kartu groja jau kone 20 metų.

Kaip pasakoja vienas ansamblio narių S. Lipčius, idėja sukurti unikalios sudėties kolektyvą kilo dar studijų metais, koncertinių kelionių metu klausantis panašių kolektyvų įrašų. Po keleto mėnesių surengę pirmąjį koncertą atlikėjai pastebėjo, kad publika puikiai reaguoja į kvartetinius kūrinius, ją uždega tokie pasirodymai. Toliau viskas vystėsi labai greitai – po dvejų metų kolektyvas koncertavo Estijoje, Japonijoje ir kitose šalyse, ansamblio karjera ėmė vystytis žaibiškai.

Dažniausiai ansamblius sudaro kad ir giminingi, bet skirtingi instrumentai, turintys skirtingas atlikimo technikos, diapazono ir tembro charakteristikas. Kuo klausytoją gali nustebinti keturių gitarų ansamblis? Tokių vienodų ansamblių žavesys slypi netikėtumo momente.

„Visi ansamblio nariai turi būti lygiaverčiai ir turėti atitinkamas galimybes tam lygiavertiškumui demonstruoti. Pasirodymas tampa tam tikru spektakliu, nes niekada nežinai, kada ir kuris atlikėjas perims pagrindinę melodiją, kas atsidurs diapazono viršuje, o kas – apačioje, – sako S. Lipčius. –  Kita vertus, mes nevengiame eksperimentuoti, paįvairindami savo naudojamų instrumentų gamą. Aš asmeniškai atlikti kai kurių numerių išeinu nešinas dvylikos stygų liutnia, Chrisas kartais mėgsta paimti į rankas ukulelę. Tai padeda atrasti naujesnių sąskambių ir spalvų.“

Šiuo metu Baltijos gitarų kvartetas pelnytai vadinamas Baltijos šalyse lyderiaujančiu klasikinių gitarų ansambliu. Tad logiška, kad ansamblis sulaukia ir kompozitorių dėmesio – jam kūrinių yra dedikavę Jurgis Juozapaitis, Giedrius Kuprevičius, Jonas Tamulionis, bendrų planų esama ir su kūrėjais iš užsienio.

Pasirodymas tampa tam tikru spektakliu, nes niekada nežinai, kada ir kuris atlikėjas perims pagrindinę melodiją, kas atsidurs diapazono viršuje, o kas – apačioje.

Koncerto programa, anot atlikėjų, atspindinti pastarųjų penkerių metų kvarteto kūrybinės veiklos procesą. Joje skambės originali ansamblio nario Ch. Ruebenso kūryba, Z. Čepulėno ir S. Lipčiaus aranžuoti kūriniai: Jono Švedo, Fausto Latėno ir Eduardo Balsio kompozicijos, o dalis programos bus skirta Ukrainai ir ukrainiečių muzikai. „Būdami menininkai, labai jaudinamės dėl Ukrainos ir ten gyvenančių ir kuriančių kolegų likimo, tad kviečiame bent mintimis pabūti kartu su šia šalimi ir ją palaikyti. Greta kitų muzikinių numerių atliksime dvi dalis iš ukrainiečių gitaristo ir kompozitoriaus Olego Boyko specialiai mums dedikuoto kūrinio „Piligrimai“, – sako gitaristai.

Šį opusą kompozitorius pradėjo kurti prieš pat prasidedant invazijai į jo šalį, o užbaigė jau įsibėgėjus karo baisumams. Atlikėjai tiki, kad šis kūrinys tikrai taps ypatingu koncerto akcentu.

Atlikėjai groja keturių skirtingų meistrų pagamintomis unikaliomis gitaromis. „Kažkada grojome keturiomis itin kokybiškomis to paties meistro – ispano Manuelio Contreraso pagamintomis gitaromis. Tuomet išgaudavome itin homofonišką skambesį. Ieškodami naujų tembrinių apraiškų šiuo metu visi grojame skirtingų meistrų pagamintomis gitaromis, – pasakoja S. Lipčius. – Vieno rankose skamba vokiečių meistro instrumentas, kito – pagamintas kanadiečio, trečias reprezentuoja ispanišką gitarą, o aš groju lietuvių meistro pagamintu instrumentu. Tos skirtingos spalvos, skirtingi tembrai vienodų instrumentų ansamblį paverčia dar įdomesniu.“


Kas? Koncertas „GERAS POETAS GEDA“.

Kur? Birštono kurhauze.

Kada? Liepos 7 d. 19 val.

Kas? Koncertas „PILIGRIMAI“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Liepos 9 d. 8 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietis

Nors tiek sielai šilumos.:) Dėkui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS