„Pėdos marių dugne“: šiųmete tema bandoma išburti gerą orą | kl.lt

„PĖDOS MARIŲ DUGNE“: ŠIŲMETE TEMA BANDOMA IŠBURTI GERĄ ORĄ

Tradicine tapusi šventė „Pėdos marių dugne“ Samylų įlankoje kasmet suvirpina ne tik iš užlietų kaimų iškeldintų žmonių, bet ir išgirdusių jų istorijas širdis, susirinkusius nustebina išradinga programa. Ne išimtis bus ir šiųmetė šventė, vyksianti rugpjūčio 26 d.

Ji taip pat atspindės tai, kas jau yra tapę vizitine kortele: „Pėdos marių dugne“ – tai lietuviškoji Atlantida, kur atgimsta legendos, papročiai, dainos iš Kauno marių dugno. Etno- ir šiuolaikinės muzikos interpretacijos, teatralizuotas pasirodymas, interaktyvios dirbtuvės visiems, ieškantiems gyvos tradicijos.“

Iš kamerinio – į atvirą

Prieš dešimt metų gilias tradicijas turintis renginys dar buvo kamerinis, etnografinis. 2014 m. Samylų kultūros centre pradėjus dirbti Eglutei Kuzmickienei, jo formatą nutarta keisti: daryti atvirą, platų, patrauklų visoms amžiaus grupėms, vietiniams ir svečiams.

Samylų kultūros centro, aktyvios bendruomenės ir Kauno rajono savivaldybės renginys paskutinį vasaros savaitgalį puoselėja ne tik atmintį, bet ir iš marių dugno „iškelia“ vis daugiau paskandintą praeitį menančių ženklų.

Atgaivino: šventės organizatoriai buvo įkūrę sielininkų kaimelį ir taip bent trumpam atgaivino jau išnykusią medžių plukdytojų profesiją. / Organizatorių nuotr.

Vis kita tema

Aštuonios iki šiol buvusios šventės turėjo vis kitas temas. Pasak E. Kuzmickienės, pirmaisiais metais „iškeltas Šiaudų kaimas iš marių dugno“: iš šiaudų pastatyta didžiulė troba, o jos kiemas pripildytas natūralaus dydžio šiaudinių karvių, avių, ančiukų, viščiukų. Vėliau vienai pavakarei prikelta turgavietė, sielininkų kaimelis ir taip bent trumpam atgaivinta jau išnykusi medžių plukdytojų profesija, keltos vestuvės.

Per 2020 m. šventę atidarytas septynių skulptūrų parkas. Iš vandens „išlipo“ po darbų grįžtantys šienpjoviai, mama, su vaiku žvelgianti į nežinią, gyvuliukai ir net bažnyčia. Po metų parkas papildytas trimis naujais medžio dirbiniais: muzikantas ir obelėlė iškilo mariose virš vandens, o senolė su katinuku įsitaisė ant kranto.

Pernai milžinai, kurie kadaise gyveno šiose apylinkėse, puikiai iliustravo temą „Kelias namo“: iš marių dugno iškėlė ir „lipančių iš vandens kaimą“ papildė spalvingomis trobelėmis.

Pristatys asmeninę istoriją

Šiųmetė tema – „Kaip perkūnas iš giedro dangaus“ – pristatys asmeninę istoriją, kuri artima kiekvienam dugniečiui. Susijungęs teatras, judesys ir muzika padės naujai pažiūrėti į mūsų laikus, prikeltą mitologiją, atrasti magiškus ir dieviškus momentus, perversti sunkiuosius ir gražiuosius mūsų istorijos puslapius.

Rugpjūčio 26 d. į Samylų įlanką susirinkusius teatralizuotu atidarymu stebins „Teatrono“ (režisierius Gildas Aleksa) komanda, šiuolaikinio cirko ir teatro menininkai. Renginio metu veiks etnokiemai, kuriuose šeimos galės išmėginti skirtingus amatus.

Nors lietus nesugadino nė vienos iki tol vykusios šventės, tik šiek tiek pakoregavo dalyvių skaičių ir rengtas programas, šiųmete tema bandoma išburti gerą orą.

Pirkėjai: štai kaip buvo galima atvykti į surengtą turgų. / Organizatorių nuotr.

Vainikuos lazerių šou

Organizatoriai atskleidžia ir daugiau jubiliejinio renginio detalių: koncertuos grupė „Skylė“, kurios stilistiką apibrėžti sunku: roko muzikos pagrindas susipynęs su neofolko, bardų, pank- ir artroko, kitų stilių elementais; „Voiceless“ – analogų neturinti grupė, kurioje tikri savo sričių profesionalai – du violončelininkai ir būgnininkas – groja roko klasikos, modernios popkultūros muzikos aranžuotes ir savo kūrybos muziką.

Pernai pirmą kartą tradicinio renginio istorijoje šventėje dalyvavo viešnios iš kitos šalies: charizmatiškos „Tautumeitas“ (Latvija) merginos susirinkusius nustebinusios magiškos etno- ir šiuolaikinės muzikos deriniu. Šiemet besiklausančią ir šokančią publiką kaitins „Tibble Transsibiriska“ – iš Švedijos Dalarnos miesto atvykstantis kolektyvas, kuris 2016 m. buvo apdovanotas prestižiniu Švedijos muzikiniu apdovanojimu „Dalecarlia Music Awards” geriausios folkmuzikos kategorijoje.

Vakarą vainikuos lazerių šou: šviesos trauks iš marių, paskandinusių 35 kaimus ir 721 sodybą, prisiminimus, nušvies istorinę atmintį.

GALERIJA

  • „Pėdos marių dugne“: šiųmete tema bandoma išburti gerą orą
  • „Pėdos marių dugne“: šiųmete tema bandoma išburti gerą orą
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Geras

Renginys.

Vieta

Vieta: Samylų įlanka, Šlienava, Kauno rajonas. J.Biliūno (Šlienava, Kauno r.) gatvės pačioje pabaigoje prie vandens.

O KAIP

PASIEKTI TUOS SAMYLIUS ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS