Pojūčių kokteilis, kurį kauniečiams sukurs suomiai | kl.lt

POJŪČIŲ KOKTEILIS, KURĮ KAUNIEČIAMS SUKURS SUOMIAI

  • 1

Tie, kurie niekada nėra buvę netradicinio teatro pasirodyme, šią klaidą gali ištaisyti birželio 15–16 d. vyksiančiame teatro festivalyje "Namas Nr. 2"

Festivalio programą sudaro ne tik spektakliai ir pasirodymai, bet ir edukacinės veiklos. Organizatoriai kviečia susipažinti ir prisijaukinti įtraukiantį teatrą, kuriame reikia pasikliauti savo pojūčiais, būti atviriems ir smalsiems: įsitraukti kartu į čia ir dabar vykstantį kūrybinį procesą.

Festivalis vyks istorija alsuojančiame pastate. Buvusios mokyklos pastatą pastatė ir 1903–1904 m. fundavo žydas Leiba M.Markusas. Jame veikė 2-asis Kauno tvirtovės pėstininkų pulkas, vėliau jame buvo įsikūrusios įvairios Lietuvos kariuomenės įstaigos. Kai stabilizavosi valstybės gyvenimas, nuo 1935 m. pastate ėmė veikti 28-oji Kauno miesto pradinė mokykla.

Renginį atidarys suomių kolektyvas "Center Of Everything" teatriniu emociniu užtaisu intriguojančiu pavadinimu "Pojūčių kokteilių baras".

Režisieriaus Sami Henrikas Haapala pasirodymas idealiai tinka tiems, kurie dar niekada nėra buvę įtraukiančio teatro pasirodyme ir nežino, ar tikrai jam toks teatras patiks. Tai 20 koncentruotų minučių, kurių metu aktoriai iš jūsų pasirinktų ingredientų jums asmeniškai sukurs vaidinimą, t.y. suplaks pojūčių kokteilį.

"Pojūčių kokteilių baro" pasirodymas bus pritaikytas festivalio erdvei – vienai seniausių buvusių Kauno medinių mokyklų ir visuomenės aktualijoms. Atvykę suomiai kauniečiams sukurs  100 individualių teatro kokteilių. Žiūrovai galės išsirinkti jiems patinkantį kokteilį iš meniu arba susidaryti savo asmeninį receptą iš norimų ingredientų.

S.H.Haapala – beveik 20 metų dirba prodiuseriumi, režisieriumi ir atlikėju Suomijoje, šiuo metu yra teatro "Center Of Everything" meno vadovas. Kompanijos didžiausias dėmesys skirtas jungti meną su mokslu ir technologijomis. Prieš kelionę į Kauną suomių menininkas papasakojo apie save ir netradicinį kūrybos meniu.

Siūlau iš anksto pasvarstyti, kokio kokteilio norėsite: lengvo ir atpalaiduojančio ar šiek tiek stipresnio ir intensyvesnio.

– Kaip ir kada gimė idėja sukurti "Pojūčių kokteilių baro" pasirodymą?

– "Pojūčių kokteilių baro" spektaklio idėja gimė vieno iš įtraukiančio teatro pasirodymo metu, "Turku – Europos kultūros sostinė 2011" programos dalyje. Sakyčiau, kad tai bendras kūrybinis darbas, o ne vienam žmogui gimusi mintis. Norėjome triukšmingo ir įtraukiančio pasirodymo, kuris galėtų atidaryti "Patirčių parko Turku 2011" programą, klubo koncepcija labai tiko.

– Koks kokteilis pasirodymo metu buvo pats netikėčiausias?

– Festivalyje "Flow" Helsinkyje žiūrovams sukūrėme 250 pojūčių kokteilių. Bendras pasirodymo laikas truko ilgiau nei 13 valandų. Vienas juokingiausių ir įsimintiniausių momentų nutiko būtent šio festivalio metu. Vieną dalyvių nuvedžiau į specialią palapinę trumpo poilsio, nes jis kaip ingredientą pasirinko relaksaciją. Pats buvau toks pavargęs, kad šį dalyvį pamiršau ir išėjau vaidinti kito kokteilio. Paliktąjį prisiminiau tik po geros valandos, kai buvo užsakytas panašus kokteilis, apsilankyti poilsio palapinėje. Kai atėjome kartu su nauju žiūrovu, paliktasis žiūrovas saldžiai miegojo.

– Ką turėtų žinoti žiūrovai, prieš ateidami į spektaklį? Ar reikia kažką specialiai pasiruošti?

– Žiūrovas neturi nieko žinoti ar specialiai ruoštis. Pasirodymas sukurtas taip, kad juo gera mėgautis, jeigu neturi jokių išankstinių lūkesčių. Jeigu vis tiek kankina nežinia ir norite bent kažką žinoti apie pasirodymą, tuomet siūlau iš anksto pasvarstyti, kokio kokteilio norėsite: lengvo ir atpalaiduojančio ar šiek tiek stipresnio ir intensyvesnio.

– Kodėl jus traukia alternatyvus teatras?

– Teatras turėtų būti erdvė nuolatiniam kūrimui ir vystymuisi visais aspektais – ne viena forma. Jei laikomės vienos formos, apribojame meno galimybes. Kalbant apie normas, viena forma taip pat rodo hegemonijos pasaulį. Noriu pasipriešinti hegemonijoms ir siekti įvairiapusiškumo, ar kalba eitų apie meno formas, ar jūsų tapatybę, lytį, seksualumą, etninę kilmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

???

dirba prodiuseriumi...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS