Prasideda 13-oji Kauno bienalė: pasakos apie priespaudą, neteisybę ir prisitaikymą | kl.lt

PRASIDEDA 13-OJI KAUNO BIENALĖ: PASAKOS APIE PRIESPAUDĄ, NETEISYBĘ IR PRISITAIKYMĄ

  • 3

Penktadienį prasideda tris mėnesius truksianti 13-oji Kauno bienalė.

Ji pradedama paroda „Once Upon Another Time…gyveno jie jau kitaip“, kurioje daugiau kaip dvidešimties Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniuose jungiamąja ašimi tapo pasakojimai apie žmonių atsparumą, priespaudą, neteisybę ir prisitaikymą. Parodoje dešimt tarptautiniu lygiu pripažintų menininkų pristatys naujus, Kauno bienalei paruoštus kūrinius.

Gausi atidarymo savaitgalio renginių programa kvies lankytojus įvairiose miesto erdvėse išvysti specialiai bienalei sukurtus projektus ir išskirtinę Jono Meko filmų programą, teigia organizatoriai.

Pagrindinė paroda išsidėstys keturiose Kauno erdvėse: Lietuvos krepšinio namuose, T. Ivanausko zoologijos muziejuje, A. Žmuidzinavičiaus kūrinių, rinkinių muziejuje / Velnių muziejuje ir VDU menų galerijoje „101“.

Meninės instaliacijos miestiečių ir miesto svečių laukia ir netikėtose miesto vietose. Visą bienalės laikotarpį susitikimuose su šiuolaikiniu menu ir jo kūrėjais lankytojus lydės profesionali gidų komanda, vyks įvairūs edukaciniai užsiėmimai.

Bienalės kuratorė, kanadietė Josée Drouin-Brisebois (Žosė Druen-Brisbua) pasakoja, kad svarbiausiu parodoje „Once Upon Another Time…gyveno jie jau kitaip“ užduodamu klausimu tampa tai, kaip žmonės sugeba prisitaikyti ir judėti į priekį tamsiausiuose istorijos etapuose.

Parodos lankytojai bus kviečiami apmąstyti įvairių laikotarpių žmonijos išgyvenimo istorijas, į bendrą pasakojimą jungti skirtingas patirtis ir iš naujo atrasti netikėtas Kauno erdves.

„Žmonių atsparumo fenomenas gali būti įkvėpimo šaltinis, nes nuolat susiduriame su nelaimėmis, priespauda ir socialine neteisybe, dabar pasaulis patiria krizę dėl pandemijos ir klimato kaitos. Todėl paroda „Once Upon Another Time...gyveno jie jau kitaip“ tiria su tokia transformacija išgyvenamas asmeninių ir bendruomeninių patirčių istorijas. Pagrindiniu parodos tikslu tapo iš skirtingų menininkų kūrinių gijų sukurti bendrą istoriją, užmegzti jų tarpusavio dialogą ir leisti žiūrovams atrasti kūrėjų darbus istoriškai reikšmingose Kauno vietose“, – parodos idėją aiškina kuratorė J. Drouin-Brisebois.

Pirmąją bienalės dieną VDU menų galerijoje „101“ taip pat bus pristatoma Artūro Railos kuruojama Europos humanitarinio universiteto studentų performansų programa. Savo kūriniuose jaunosios Baltarusijos menininkės Aliona Makhnach, Darya Karalkova ir Volha Mirenkova kels kultūrinius ir tapatybinius klausimus.

Bienalės renginių programoje ypatingas dėmesys skiriamas Jono Meko kūrybai. Lapkričio 13–14 dienomis Kauno valstybiniame lėlių teatre pristatoma speciali jo filmų programa, kurioje originalios 16 milimetrų juostos: „Tautos gimimas“ (1997), „Prarasta, prarasta, prarasta“ (1976), „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (1972) bei filmas „Ištraukos iš laimingo žmogaus gyvenimo“ (2012).

13-oji Kauno bienalė vyks iki 2022 metų vasario 20 dienos.

Renginys pristatomas bendradarbiaujant su Kanados ambasados biuru Lietuvoje ir yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ dalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

?

Pagirtina Romui, jeigu visi butu nepakantus anglizmui, ....rusiskai tai buvo blogai, o dabar ....patapo gerai,

Romas

Principialiai Lietuvoje nesilankau ten,kur pavadinimai anglų kalba.

irute

O kodel mes turime zinoti Klaipedoje,juk tai landsnukiui tegu pranesa ir dar subine palaizo kaip iki sioliai daro

SUSIJUSIOS NAUJIENOS