Prieš Vėlines Kaune – rankų darbo urnų paroda | kl.lt

PRIEŠ VĖLINES KAUNE – RANKŲ DARBO URNŲ PARODA

  • 5

Galerijoje "Balta" veikianti keramikės Kristinos Alšauskienės kūrinių paroda "Nesibaigianti kelionė" – išskirtinė. Ne vien dėl to, kad taip galima apibūdinti kiekvieno menininko kūrinius: eksponatai – dešimt keraminių rankų darbo urnų.

"Senosiose civilizacijose gyvenimas ir mirtis buvo įvardijamos kaip neatskiriamos kosminio proceso stadijos. Šiuolaikinėje visuomenėje gyvenimo laikinumo suvokimas pastebimai pakito. Šios urnos kurtos siekiant sušvelninti skausmą", – sako autorė.

Kūrybą ji lygina su gyvenimo keliu: idėja gimsta tarsi žmogus ir pildosi it žmogus, siekdamas pilnatvės. Savo darbais ji sako norinti pabrėžti, kad mirtis nereiškia baigties, todėl ir urnų kolekcija pavadinta "Nesibaigianti kelionė".

"Tiek neįprastai šviesiomis spalvomis, tiek forma, laužančia stereotipinį mąstymą, norisi suformuoti ne tik naujas tendencijas, bet keisti atsisveikinimo sritį, padarant ją jaukesnę, skoningesnę, individualesnę", – pasakoja K.Alšauskienė.

Savo kūriniuose būties esmę keramikė bandė atskleisti naudodama natūralias gamtines medžiagas. Klasikinių cilindro, ovalo, amforos formų urnos dekoruotos žemės spalvų glazūromis, prasminiais reljefiniais piešiniais.

Pabrėžtinai grubiuose paviršiuose ar vos matomuose reljefuose galima įžvelgti samanos, augalo sėklos fragmentą. Nuosaikias urnų formas praturtina dangteliai, neretai užbaigiami puošniomis karūnomis, jautriais medžiagos susipynimais, stilingais akcentais.

Sukurti urnų kolekciją keramikę paragino vienos kapų dizaino ir priežiūros paslaugas teikiančios įmonės įkūrėja Eglė Balčiūnienė. "Kasmet vis daugiau žmonių, atsisveikinimui su artimu žmogumi ieško skoningų unikalių, jaukių, o ne pramoniniu būdu pagamintų urnų, kurios labiau primintų meno kūrinį ir atspindėtų išėjusio žmogaus būdą. Pirmieji moliniai indai su žmonių pelenais buvo rasti dar 7000 m. pr. Kr., o nuo senovės Graikijos laikų kremuoti palaikus būdavo įprasta. Pelenai jau tais laikais buvo laikomi dekoratyvinėse spalvotose molinėse vazose", – prisiminė ji.

Urnos gamybos procese dalyvauja oras, vanduo, ugnis, žemė, t.y. visa natūrali mus supanti aplinka. Tačiau bene svarbiausia – pats procesas. "Žmogiškojo ryšio ir šilumos, kuris perteikiamas nuo molio gabalo paėmimo, lipdymo ar žiedimo iki gaminio išėmimo iš degimo indo ir perdavimo mirusiojo artimiesiems. Norėjosi sukurti ne tik individualaus dizaino lietuvišką gaminį, bet ir atsakingai kurtą, galvojant apie išėjusį žmogų", – sako E.Balčiūnienė.


Kas? Paroda "Nesibaigianti kelionė".

Kur? Galerijoje "Balta".

Kada? Veikia iki spalio 31 d.

GALERIJA

  • Prieš Vėlines Kaune – rankų darbo urnų paroda
  • Prieš Vėlines Kaune – rankų darbo urnų paroda
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Mociute

Tai matai,visur zmoniu skirstymas,turtingi gales nupirkti brangia ranku darbo urna, gal dar su kokiais ,,stikliukais,, o biednam tai bet kokia deze...

Kauniokas

Durniukam po biški skiėpija ,kad reik deginti. Spjuvis Diėvui i veida, tai daro samojingai, tai nekrišioniška.

O kam?

Tos urnos,tai pasipelnymas meistrams,,,geriau pamylekit zmogu kol gyvas,,,,Visi paminklai iki debesu ,kaip varzyti es,,tai rodo visiska bukuma,,,Mirusiems tas pats,,,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS