Raudondvaryje – netipiška L. Striogos kūryba | kl.lt

RAUDONDVARYJE – NETIPIŠKA L. STRIOGOS KŪRYBA

  • 0

Į Raudondvario dvaro parką atkeliavo naujausia Leono Striogos kūryba. Po atviru dangumi veikiančioje parodoje "Geležies žaismas" – skulptoriaus kartu su sūnumi sukurtos metalinės skulptūros.

Nacionalinės premijos laureatas L.Strioga – monumentaliosios ir kamerinės skulptūros meistras, nepaliaujantis stebinti savo kūrybingumu ir nenuilstama energija. Šis menininkas labiausiai atpažįstamas iš dvasingų medinukų, kupinų šilumos ir istorijų iš gilios praeities. Todėl šiek tiek stebina, kad 86-ąjį gimtadienį neseniai atšventęs bene vyriausias Lietuvos skulptorius imasi grubaus rūdimis padengto metalo.

Dalis kūrinių į Raudondvarį atkeliavo iš Kauno istorinės LR Prezidentūros kiemelio, dalis – tiesiai iš skulptoriaus dirbtuvių. Daugelis eksponuojamų skulptūrų sukurtos šiemet. Savita technika atlikti, iš pirmo žvilgsnio šaltoki kūriniai prabyla pačiomis jautriausiomis temomis ir kalbomis, suteikdami kūriniams ypatingas formas ir prasmę. Menininkas jautriai išgyvena jį supančią aplinką ir įvykius, tai atspindėdamas kūriniuose. Geležinės skulptūros kalbasi L.Striogos sukurta kalba, pasakodamos įdomiausias istorijas ir pranešdamos svarbiausias žinias iš praeities ir dabarties.

"Į karužę ", "Karys", "Rūpestis", "Angelas", "Saulės žirgas", "Angelas su fleita", "Saulėtekis", "Klounas", "Šokėja" ir daugelis kitų, visą kūrėjo gyvenimą brandintų kūrinių, buvo sukurti  kūrybiniame procese dalyvaujant skulptoriaus sūnui Aidui Striogai. Tėvo ir sūnaus kūrėjų komanda idėjas pavertė kūnu – geležinėmis skulptūromis.

L.Strioga įsitikinęs: dabartinis gyvenimo tempas – per greitas. Visi kažkur lekia, nori kažko nauja – įspūdžiai nespėja susigulėti, nusėsti giliai viduje. Anot skulptoriaus, tik neskubėdamas, susigyvendamas su savimi, aplinka žmogus tampa tikresnis. Kaip pačius tikriausius jis vardija jausmus: sąžiningumą, meilę, užuojautą, gėdą. "Šie jausmai, jei į juos įsigilini, gelbsti. Dabar apie tuos dalykus net negalvojama – visus užvaldęs materializmas. Bet tai – praeinantis dalykas. Ateis laikas, žmonės supras, kad daug įdomesni yra dvasios reikalai", – įsitikinęs skulptorius.

Menotyrininkės Rasos Andriušytės-Žukienės teigimu, L.Striogos kūryba yra gimusi iš meilės Lietuvai. Ir pats menininkas šios meilės rūšies nesikrato: "Meilė Lietuvai, meilė žmogui, atsakomybė, pareiga – visi šie dalykai svarbūs. To mane išmokė tėvai. Kaip ir atsakomybės šeimai."

Tikrąsias vertybes L.Strioga tikina atsinešęs iš kaimo. Pasak menininko, kaime gyvenantys seni žmonės – nuoširdūs, geraširdžiai, tikri. Jie – natūrali gamtos dalis. Mieste, anot skulptoriaus, viskas labiau apskaičiuojama.

Paroda Raudondvario dvaro parke veiks iki liepos pabaigos.

GALERIJA

  • Raudondvaryje – netipiška L. Striogos kūryba
  • Raudondvaryje – netipiška L. Striogos kūryba
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS