Šiųmetė Žolinė pradėjo auginti naują folkloro festivalį | kl.lt

ŠIŲMETĖ ŽOLINĖ PRADĖJO AUGINTI NAUJĄ FOLKLORO FESTIVALĮ

Rugpjūčio 14–15 d. Obelynė tapo pakaunės žolynų sostine. Čia žydėjo pirmasis respublikinis folkloro festivalis „Obelynės žolinė 2022“, kuriame dalyvavo dešimt folkloro festivalių iš visos Lietuvos.

Festivalį surengė Kauno rajono muziejus kartu su „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ programa. „2022-uosius Seimas paskelbė Sūduvos metais, todėl šis renginys buvo dedikuotas Sūduvos metams paminėti. Vieta festivaliui pasirinkta neatsitiktinai: Akademijos seniūnija yra simboliniai vartai į Sūduvos žemę“, – sakė Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas.

Drąsos organizuoti tokį renginį suteikė tai, kad Kauno rajone gausu etnografinių ansamblių, kai kurie jų garsūs visoje Lietuvoje, pelnę pripažinimą ir aukštų įvertinimų. „Aukso paukšte“ – aukščiausiu mėgėjų meno apdovanojimu Lietuvoje – didžiuojasi Neveronių laisvalaikio salės etnografinis kolektyvas „Viešia“ ir Domeikavos laisvalaikio salės etnografinis kolektyvas „Serbentėlė”.

Dvi dienas festivalis šurmuliavo Tado Ivanausko Obelynės sodybos – memorialinio muziejaus atvirose lauko erdvėse ir scenoje. Susirinkusieji turėjo galimybę nemokamai aplankyti muziejų, dalyvauti edukacinėje paskaitoje „Vaistažolių nauda sveikatai“, kurią surengė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos doktorantas, vaistažolininkas, knygų apie vaistažoles autorius Marius Lasinskas.

Po šios edukacinės paskaitos nuvilnijo festivalio atidarymo koncertas „Sveiki gyvi sveteliai”, o po vidurnakčio vyko „Naktinėjimai Obelynėje” ansamblių pasirodymai unikaliose Obelynės sodo ir parko vietose, lazdynų ir šermukšnių alėjoje – meninė instaliacija „Skambantys raštai”, vakaronė prie laužo priešais pagrindinę sceną „Lipk ant sienų”, kurioje kartu dainuota ir šokta, stiprintasi suneštinėse vaišėse – naktipiečiuose.

Rugpjūčio 15-ąją jau viskas buvo skirta Žolinei – atsisveikinimo su želmenimis ir gėlėmis dienai: žoliauta, pinti vainikai, jais puošti vartai ir scena, virta ir ragauta obuolienė, automobilių stovėjimo aikštelėje surengta Žolinės ūkininkų mugė. Netgi baigiamasis koncertas vadintas Žolynų ratu.

„Tikime, kad respublikinis folkloro festivalis „Obelynės žolinė“ taps tradiciniu, kas antrus metus vyksiančiu folkloro mėgėjų renginiu, o T.Ivanausko Obelynės sodyba folkloro puoselėtojų ir gerbėjų susibūrimo vieta Sūduvos žemėje“, – pirmuoju renginiu džiaugėsi Z.Kalesinskas.

GALERIJA

  • Tradicijos: rugpjūčio 15-oji skirta Žolinei: žoliauta, pinti vainikai, jais puošti vartai ir scena.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Atvirai

Nesvaikit. Vadinamoje Sodroje vyrauja su savais susimaišiusieji, jie net genetikai nėra europiečiai. Tokie maži ir labai plačių veidų. Kai jie kalba, darosi bloga. Pagal asmenines savybes ir vidinę kultūrą, išprusimą tai vargšai, nuo pajūrio žmonių pagal išprusimą ir intelektą atsilikę apie 500 metų. Be to, labai gobšūs. Moterys ir mergaitės jų bjaurios tokios menkų protelių ir plačiasnukės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS