„Šiuolaikinės seniūnijos“ švenčia trečiąjį sezoną | kl.lt

„ŠIUOLAIKINĖS SENIŪNIJOS“ ŠVENČIA TREČIĄJĮ SEZONĄ

  • 0

„Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ intensyviai ruošiasi 2022-iesiems. Penkiolika Kauno rajono miestelių bendruomenių, projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyvių, pasitinka jau trečiąjį sezoną.

2022-ųjų repeticija

„Šiuolaikinės seniūnijos“ – tai Kauno rajone vystomas tęstinis kūrybinis projektas, kurio metu yra siekiama telkti ir stiprinti vietos bendruomenes bei puoselėti Kauno rajono kultūros sektorių. Pirmuosius žingsnius projektas ėmė žengti 2019 m., ilgainiui suburdamas penkiolika Kauno rajono seniūnijų: Akademiją, Babtus, Domeikavą, Ežerėlį, Garliavos apylinkes, Kačerginę, Karmėlavą, Kulautuvą, Lapes, Linksmakalnį, Raudondvarį, Ringaudus, Rokus, Samylus ir Vilkiją.

„Seniūnijos išaugo: bandydami įvairias meno formas, atrado savo tapatumą ir ruošia programą, kuri sujungs 2021-uosius ir 2022-uosius metus. Didžioji dalis šių metų „Šiuolaikinių seniūnijų“ renginių yra tarsi repeticijos tų renginių, kurie lauks 2022-aisiais metais“, – sako projekto regioninių partnerysčių koordinatorė Milda Rutkauskaitė.

„Šiuolaikinių seniūnijų“ švenčių formos ir temos – labai įvairios: tvarumo festivaliai, bendruomenių spektaklių kūrimas, dirbtuvės, koncertai ir kita, turintys bendrą vertybinę giją. Kiekviena seniūnija, kurdama meninį projektą, atsižvelgia į savo kontekstą – vietos tradicijas, istoriją, tarpusavio santykius, žaidžia ir eksperimentuoja, nagrinėdamos svarbias temas, ir visa tai daro kartu.

Pažadinti iš snūdo

„Labiausiai siekėme stiprinti bendruomenės dialogą su kultūros organizacijomis, pasitelkiant meną, ir jaučiame, kad žmonės, įstaigos bei privačios įmonės yra siejami jau kur kas glaudesnio ryšio“, – akcentuoja projekto koordinatorė. Regis, tai pavyko. Kaip pastebėjo M.Rutkauskaitė, belaukiant 2022-ųjų tapo akivaizdu: bendruomenės užsidegė, nekantrauja pristatyti savo darbus ir veiklas.

„Anksčiau buvę pasyvūs nariai smalsiai įsitraukia, menininkai ir kultūros atstovai intensyviai dirba su bendruomenėmis. Manau, kad, sulaukusios 2022-ųjų metų, bendruomenės nesustos ir tęs savo projektus – jau dabar matome, kaip šalia atskirų seniūnijų bendruomenių kuriasi didelė „Šiuolaikinių seniūnijų“ bendruomenė, kurios nariai bendrauja tarpusavyje, dalijasi gerosiomis praktikomis ir vieni kitus įkvepia. Šiandien drąsiai galime sakyti, kad „Šiuolaikinės seniūnijos“ išaugo ir šiltuoju metu Kauno rajonas tampa bendra įsimintinų renginių scena“, – pastebi M.Rutkauskaitė.

Unikalios patirtys

Trečiojo sezono renginiai Kauno rajono bendruomenėse – labai įvairūs. Lapių seniūnija tęsia tvarumo temą ir šįmet dirba su tekstile: dirbtuvėse iš bendruomenėje surinktų medžiagų gamina hamakus, kurie kitąmet džiugins hamakų erdvėje, o veiklas vainikuos Lapių tvarumo festivalis. Tvarumo temą vysto ir Samylų seniūnija, kartu su menininku Marijumi Gvildžiu nagrinėjanti žemės meno temą, o rugsėjo mėnesį švęsianti Žemės meno festivalį.

Kačerginė atsigręžia į rašymo tradiciją ir kartu su rašytoja Enrika Striogaite bei fotografu Remiu Ščerbausku kuria Kačerginės pasakojimų rinkinį, paremtą vietos gyventojų prisiminimais ir istorijomis apie miestelį. Vilkijoje liepos mėnesį vyks Vidurvasario šventė, kurioje pristatys kartu su atlikėju Medonu sukurtą Vilkijos miestelio dainą ir M.Gvildžio kinetinę skulptūrą.

Kulautuvoje laukia bendruomenės šventė, kurioje pasirodys pirmieji režisieriaus Eimučio Kvoščiausko kūrybinio proceso su bendruomene rezultatai, menininkų D.Karliaus ir G.Akelienės drauge su bendruomene sukurti meno kūriniai.

Į Linksmakalnį atvyksta užsienio menininkė, skulptorė M.B.Norheim, kuri prisidės prie angelų miestelio tapatybės stiprinimo, Babtai kurs keliaujančią laboratoriją, sujungsiančią Sitkūnus, Pagynę ir Panevėžiuką. Ežerėlyje vyks fotografijos menininkų rezidencijos, Garliavos apylinkės su E.Šuldiakovu tęs kelionę per fantastinį stimpanko žanrą.

Karmėlava skambės roko ritmu ir nekantriai ruošis kitais metais čia atsirasiančiam aplinkos objektui „Skraidantys Cepelinai_Flying Cepelinai“, kurį kuria A.Šlapikas ir Liuksemburgo menininkas S.Ecker. A.Šlapiko kūrybinis indėlis neaplenks ir Rokų, kuriuose yra kuriama mitinio paukščio, Roko, skulptūra.

Akademijoje bus galima pasidžiaugti stiprėjančia tvaraus verslo parduotuve „Lokali: Made in Akademija“ ir menininko V.V.Landsbergio stovykla su Akademijos jaunimu. Ringaudai pristatys bendruomenės narių ir menininkų: I.Dagilės, N.Daniulaitienės, A.Sarapino, M.Pauliko, kuriamą Ringaudų almanachą. Raudondvaris kartu su menininkais A.Grigu ir M.Pinigiu atvers jaunimo erdvę. Domeikava kvies patirti gyvo veiksmo vaidmenų žaidimą, kurį kuria su MB „Žaidimo meistrai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS