Šiuolaikinio cirko festivalis – galimybė pamatyti save ir savo aplinką iš naujo | kl.lt

ŠIUOLAIKINIO CIRKO FESTIVALIS – GALIMYBĖ PAMATYTI SAVE IR SAVO APLINKĄ IŠ NAUJO

Į Kauną sugrįžta kasmetinis tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis "Cirkuliacija 2021". Šią vasarą šeštą kartą vyksiantis festivalis kviečia į gyvą susitikimą Vilijampolėje, Volfo bravoro kieme. Festivalyje cirko atlikėjai iš Švedijos, Suomijos, Estijos, Ispanijos ir Lietuvos tyrinės ryšius tarp privačių ir viešų erdvių, pasiūlydami išeiti iš privačių zonų ir iš naujo pažvelgti į save ir savo aplinką.

Poetinis cirkas

Birželio 10 d. vakarą švedų trupė "ENT Company" pakvies pasinerti į poetišką cirko ir gyvai atliekamos muzikos reginį "Plast". Pasirodymą kuriantys trys atlikėjai: Hege Eriksdatter Østefjells, Karoline Aamås ir Love Kjellssonas – scenoje naudodami tokias medžiagas kaip plastikas ir ledas, kuria vaizdinius, skatinančius apmąstyti šiandien itin aktualias ekologines problemas. Kūrėjai nesiekia moralizuoti ar teisti, jie nori kiekvienam pasiūlyti galimybę susikurti savo santykį su šia tema. Scenoje regimi vaizdai yra abstraktūs, todėl jie gali būti susieti ir su kažkuo kitu, priklausomai nuo žiūrovo vaizduotės.

"Stengiamės neprimesti asmeninių požiūrų, bet sukurti erdvę, kurioje žiūrovai galėtų turėti galimybę leisti veikti savo vaizduotei, mums nekeliant klausimų ir nesuteikiant atsakymų. Pasirodymas alsuoja daugybe galimų prasmių. Kaip ir poezijoje, mes nenorime priversti žiūrovo mūsų kūrybą suprasti vienareikšmiškai", – teigia "Plast" kūrėjai.

Spektaklio koncepcija gimė atlikėjai Hege Eriksdatter Østefjells rengiant egzamino užduotį šiuolaikinio cirko praktikos magistro studijose, kur ji dirbo su medžiagiškumu, tyrinėjo medžiagos ir erdvės giminingumą, taip pat mūsų santykį su materialia aplinka. Vėliau kilo sumanymas šį projektą pritaikyti cirko palapinei, su kuria trupė galėtų turuoti.

Pasirodymas alsuoja daugybe galimų prasmių. Kaip ir poezijoje, mes nenorime priversti žiūrovo mūsų kūrybą suprasti vienareikšmiškai.

"Plast" – švediškas žodis, reiškiantis "plastiką". Kūrėjai jį pasirinko todėl, kad viena pagrindinių medžiagų, kurias jie naudoja scenoje, yra didžiulis plastiko lakštas, kurį galima nusipirkti kiekvienoje statybų prekių parduotuvėje. Spektaklyje naudojami daiktai atkeliavę iš kasdienės aplinkos – taip siekiama užmegzti glaudesnį ir jautresnį santykį su publika.

Oro akrobatika

Spektaklyje atsispindi ilgametė artistų, kaip oro akrobatų, darbo patirtis, o Hege galima laikyti viena pirmųjų virvių artisčių pasaulyje, turinčių magistro laipsnį cirko srityje. Kūrėjai prisipažįsta, kad juos stipriai įkvėpė tradicinis cirkas.

Didžioji darbo proceso dalis vyko cirko palapinėje, kurioje anksčiau nuolat kvepėjo spragintais kukurūzais ir kur vaikai valgė saldainius. Pasirodyme galima pamatyti šiuos klasikinio cirko elementus – lipimą virve, pakabinimą už plaukų ir balansavimą ant galvos.

Sintezė: „Plast“ projekte į vieną visumą sujungiama klasikinio cirko įkvėpta oro akrobatika, šiuolaikinio cirko konceptualumas, gyvai atliekama muzika ir ekologijos temos / Vojtěcho Brtnický nuotr.

"Taip, kaip mes deriname šiuos elementus, kaip kuriame spektaklio dramaturgiją ir įtampą, – visame tame galima pajusti nemažai klasikinio cirko dvasios. Tačiau stebint mūsų pasirodymą, nėra taip akivaizdu, kad mus įkvėpė tokie klasikinio cirko herojai kaip Vicki Unus ar pakabinimo už plaukų meistras Chief White Eagle. Įkvėpimo semiamės ir iš modernaus cirko mokyklų, įkvėptų šokio. Bet kuriuo atveju cirke mus labiau domina su judėjimu erdvėje susijusių įgūdžių tobulinimas nei triukai", – sako atlikėja.

"Plast" projekte labai svarbus ne tik cirkas, bet ir muzika, kuri nėra vien veiksmo fonas, tad spektaklį būtų galima pavadinti "cirko pasirodymu-koncertu". Abi sritis siekiama sujungti į paveikią visumą. Čia skamba gyvai atliekama muzika, paremta tradicine skandinavų liaudies muzika, žaismingai eksperimentuojant su sintezatoriaus ir skaitmeninių efektų panaudojimu, taip pat balsu ir smuiku. Muzika atliekama muzikantui grojant toje pačioje erdvėje tuo pačiu metu, kur ir pasirodo cirko artistai. Darydami įtaką vieni kitiems jie kuria stipriai įtraukiančią atmosferą. Pasak kūrėjų, jie siekę scenoje sukurti sakralų pojūtį, kokį panašų dažnai patiriame koncertuose, nes gyva muzika turi ypatingą dovaną klausytoją paliesti ypač giliai. O muziką sugretinant su virš žemės ant virvės pakibusiais artistais, su "čia ir dabar" efektu, kurį cirkas turi savaime, scenoje gimsta kažkas ypatingo.

Žmogus, objektas, erdvė

"ENT Company" – laisvai kuriančių menininkų kolektyvas. Tai lyg stogas, po kuriuo trupės nariai apgyvendina visus savo nepriklausomus projektus ir vietoje konkurencinio santykio leidžia jiems papildyti vienam kitą. "Manau, kad tai ir yra ENT tikslas – palengvinti atvirumą, bendradarbiavimą ir lankstumą, tenkinant kūrybinius poreikius. Mums šiuolaikinis cirkas yra daugybė skirtingų dalykų. Svarbu pažvelgti į cirko šaknis ir pamatyti, kad tai yra kompleksinė meno forma, sukurta norint pasiekti daugybę žmonių. Mes nenorime kurti meno tik elitui. Šiuolaikinį cirką matome kaip labai atvirą meno formą, kurioje galima daug eksperimentuoti, tai mes ir esame linkę daryti savo spektakliuose", – pasakojo trupės narys Love Kjellssonas.

Savo spektakliuose trupė tyrinėja, kaip vienas kitą gali veikti žmogus, objektas ir erdvė, siekdami sukurti tokią aplinką, kurioje žiūrovas galėtų susitikti su savimi. Pažvelgti į save nauju žvilgsniu. Kūrėjai nori dalytis savo žmogiškąja patirtimi, ypač žinute, kad be galo svarbu yra priimti save ir kitą, nes taip keičiasi ir pati aplinka, pradeda vykti netikėti procesai, išlaisvinantys mūsų pačių potencialą. Kaip ir ENT kūryboje, kurioje įsiklausymas ir dalijimasis – kūrybinio darbo pamatas.

Sintezė: „Plast“ projekte į vieną visumą sujungiama klasikinio cirko įkvėpta oro akrobatika, šiuolaikinio cirko konceptualumas, gyvai atliekama muzika ir ekologijos temos / Vojtěcho Brtnický nuotr.

"Cirkuliacijos" metu parodytas spektaklis bus kiek kitoks – iki šiol jis buvo rodomas uždarose patalpose ir niekada atviroje erdvėje. "Dirbant lauke, viešoje erdvėje, visos estetinės taisyklės keičiasi ir sąžiningai nežinome, kaip tai paveiks mūsų pasirodymą. Mums tai yra pats svarbiausias klausimas šiuo metu. Pastarieji metai privertė patirti daug pokyčių ir naujų situacijų bei įvertinti tai, ką jos atneša. Kaip reikėtų nusiteikus ateiti į spektaklį? Nereikia jokio specialaus pasiruošimo, reikėtų ateiti tiesiog atvira širdimi", – kvietimu dalijosi "Plast" kūrėjai.

Scenoje pasirodys Hege Eriksdatter Østefjells, Karoline Aamås, Love Kjellssonas. Spektaklio bendrakūrėjai: Circus Xanti, Mari Stoknes, Emma Laule, Ilona Jäntti (Ilmatila), R.E.D, Sundsvalls Kommun, Swedish Arts Council (Kulturrådet), Subtopia, Jatka78.

ENT Company (Švedija) pasirodymas "Plast" vyks Volfo bravore birželio 10 d. 18 ir 21 val.

GALERIJA

  • Šiuolaikinio cirko festivalis – galimybė pamatyti save ir savo aplinką iš naujo
  • Šiuolaikinio cirko festivalis – galimybė pamatyti save ir savo aplinką iš naujo
Vojtěcho Brtnický nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS