Stebuklingos ledo pasakos aidai: galerijoje „Balta“ – garsiausia Lietuvos dailiojo čiuožimo pora | kl.lt

STEBUKLINGOS LEDO PASAKOS AIDAI: GALERIJOJE „BALTA“ – GARSIAUSIA LIETUVOS DAILIOJO ČIUOŽIMO PORA

  • 1

Lankytojams vėl atsiveria viena jaukiausių Kauno vietų – galerija "Balta", kurios svečius pasitinka garsiausia Lietuvos dailiojo čiuožimo pora – Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko.

Šventė įvyks

Dėl pandemijos ant galerijos durų jos šeimininkei menininkei Jolantai Šmidtienei dar gruodį teko pakabinti spyną ir atšaukti mažiausiai kelis renginius. Tarp jų – kalėdiniam laikotarpiui paruoštą ypatingo formato parodą "Kalėdos ant ledo".

Projekto autoriai, kurdami realybės pojūtį, į baltas galerijos erdves perkėlė ne tik P.Vanago ir M.Drobiazko pasirodymų ant ledo akimirkas, bet ir inovatyviai pažvelgė į dailiojo čiuožimo užkulisius, papasakojo asmenines istorijas, pasidalijo jausmais.

Parodos sumanytojai lankytojus buvo pasiruošę stebinti trimačiais vaizdais. Deja, norint atidaryti parodą, reikėjo sulaukti Vyriausybės leidimų. Pagaliau toji diena atėjo. Tiesa, ne prieš Kalėdas, o Velykų išvakarėse.

Parodos autoriai prisiliečia prie šių sąsajų ir bendrai kuria koliažą, kuriame – gyvenimo kelias, stotelės, prisiminimai, prisilietimai, liūdesio ir džiaugsmo akimirkos.

Sąsajos ir paralelės

Visas būrys kūrėjų savo darbais lankytojų klausia, ar jie kada susimąstė, kad šokis ant ledo gali tapti inspiracija naujiems kūriniams. Tačiau kaip skirtingų sričių menininkai įamžina prisiminimus, kaip šias akimirkas atskleidžia savo kūriniuose, kokių detalių randa, kokį nematomą šokio ant ledo pojūtį išjaučia, kuo susižavi, kokių asociacijų įžvelgia? Atsakymai į šiuos klausimus – galerijos "Balta" parodoje.

Dailusis čiuožimas – sportas ir menas kartu. Jame, kaip ir mene, siekiama aukščiausių rezultatų, tobulybės, kuri tiek sporte, tiek mene pasiekiama tik talentu ir juodu darbu. Ir sporto, ir meno paskirtis – sužadinti žmonių emocijas. Parodos autoriai prisiliečia prie šių sąsajų ir kartu kuria koliažą, kuriame – gyvenimo kelias, stotelės, prisiminimai, prisilietimai, liūdesio ir džiaugsmo akimirkos.

Inovatyvūs kūriniai išplečia realybę, pasinaudojant parodos planšete, galima atrasti vaizdo istorijų, pasakojimų, pajusti ledo šokių grožį, suvokti laimės ant ledo kainą ir kontrastus.

Parodos idėjos autorė Rasa Micachienė – režisierė, draugystę su P.Vanagu ir M.Drobiazko vadinanti laime. Jai čiuožėjas – tai aktorius. Tarsi artistas koncerto ar spektaklio dieną jis ruošiasi, jaudinasi, susikaupia, kol galiausiai žengia ant ledo – iššūkių ir nepaprasto grožio karalystę. Tokia ir ši paroda-seansas.

Įkvėpė kurti

P.Vanago vaikystės draugo dailininko Modesto Malinausko instaliacija "Ant ledo" kviečia žvilgtelėti į prisiminimus, kai sename televizoriuje dailininko potėpis atgaivina sustabdytas scenografijos akimirkas, gražiausias "Liepsnojančio ledo" emocijų atspalvius, o papildyta realybė padeda grįžti į gyvybės kupinus įspūdingiausius čiuožėjų pasirodymus.

Galerijos aplinkos instaliacijas sukūrusi J.Šmidtienė šįkart stebina trimačiais vaizdais, autentiška, jos pačios atrasta technika sukurtais darbais. Talentinga menininkė siekė, kad šokio ant ledo vaizdai ir istorija atgytų ažūrinių siūlų paveikslų rėmuose, išdėliotuose trijose plonyčiais audiniais atskirtose erdvėse, kuriančiose gylio įspūdį: tarsi žvelgtum kiaurai paveikslą ir matytum ore pakibusius vaizdinius, praskilusiame lede įamžintus pasakojimus.

Baltame pasaulyje apsigyvena ir trapios Linos Drižiūtės autorinės lėlės. Tarsi nužengusios su savo istorija nuo čempionų ledo, miniatiūrinės trapios būtybės – skirtingos, jaukios, su savais charakteriais ir nuotaikomis, pasakojančios savo istorijas, tarsi atklydusios iš vaikystės ir prisiminimų.

Į netikėčiausias instaliacijas persikelia ir fotografo Teodoro Biliūno archyvai – kadruose užfiksuoti ne įvykiai, bet papasakota istorija. Įsijausti padeda stygos, kurių garsų klausydamiesi, žiūrovai gali atsikvėpti ir mėgautis šokio magija.

Dėmesio verta ir parodoje esančių M.Drobiazko ir P.Vanago suvenyrų kelionės istorija. Joje – ir olimpinės pačiūžos, ir 2006-ųjų garsioji apranga, ir profesionalų taurės sėkmės drabužiai, ir gausybė gerbėjų suvenyrų – nuo olimpinio, pasaulio ir Europos čempionatų ledo surinkti meškučiai, 2006 m. Europos bronzos medaliai, poros sidabro medalis už laisvąjį šokį, senos nuotraukos, laikraščių iškarpos ir daugybė asmeninių smulkmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

V,L

Kazkaip nesinori tiket kad tai Lietuvos pora.......gal jie jau persikele ir gyvena Lietuvoj.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS