Susitikimo su G. Sviderskyte Kaune tema – tikroji „Lituanica“ istorija ir mitai | kl.lt

SUSITIKIMO SU G. SVIDERSKYTE KAUNE TEMA – TIKROJI „LITUANICA“ ISTORIJA IR MITAI

  • 3

Kauno apskrities viešoji biblioteka kviečiame į virtualų susitikimą su knygos "Lituanica. Nematoma pusė" autore dr. Gražina Sviderskyte.

Susitikimas vyks balandžio 16 d. 19 val. – su Kanadoje gyvenančia istorijos mokslų daktare, dokumentinių filmų kūrėja bus bendraujama tiesiogiai per bibliotekos profilį feisbuke. Žinoma žurnalistė, pasukusi į profesionalius istorijos tyrinėjimus, papasakos apie tai, kaip ir kada Kaune įsitvirtino mitas apie Steponą Darių ir Stasį Girėną.

1933 m. liepos 15-ąją savuoju oranžine spalva nudažytu, "Lituanica" pavadintu lėktuvu jie pakilo į istorinį skrydį iš Niujorko į Kauną. Tačiau, tapę vieni pirmųjų Atlantą perskridusių žmonių, kelionės tikslo jiedu nepasiekė. "Lituanica" skrydis nutrūko po 37 val. 11 min. tuometėje Vokietijoje, ties dabartiniu Pščelniku Lenkijos teritorijoje. Katastrofos aplinkybės taip ir liko miglotos.

Susitikime su dr. G.Sviderskyte bus aptartas visas mitokūros laikotarpis po katastrofos, paminėti svarbiausi veikėjai, aplinkybės ir abu svarbiausi mitokūros etapai po katastrofos – iki 1940 ir apie 1963 m.

Naujausia G.Sviderskytės knyga "Lituanica. Nematoma pusė" buvo išleista po septynerių metų kruopštaus, atkaklaus, atsidavimo, paieškų ir lemtingų atradimų kupino darbo. Trys valstybės – JAV, Vokietija, Lietuva, daugiau nei dvidešimt aplankytų archyvų, tūkstančiai perskaitytų dokumentų, galimybė prisiliesti prie dar neskelbtų ir netyrinėtų šaltinių tapo svariu knygos apie "Lituanicos" istoriją pagrindu.

Knygoje "Lituanica. Nematoma pusė" žvelgiama nuo paviršiaus vis gilyn, kol nuskaidrėja istorijos rėžis nuo dabar iki tada ir lyg senvagėje sluoksniais atsiveria laikotarpiai su savita problematika.

Pasakojimas knygoje prasideda akistata su 1933 m. įvykiais ir kone pasiekia mūsų dienas. Jo herojai yra ne tik legendiniai lakūnai, bet ir daugelis kitų garsenybių ar pirmąkart įvardijamų asmenų – politikų, diplomatų, karininkų, kitų elito atstovų, policininkų, funkcionierių, rezistentų.

Knygoje įvykiai pateikti kaip politiniame trileryje: herojai kovojo ir kentė, kirtosi jų svajos ir galios, aukšti idealai ir aktualijos. Atrodė, kad taurus ir beprotiškas S.Dariaus ir S.Girėno polėkis pakeis tautos likimo vagą, bet jų nelemta žūtis galiausiai suformavo mitą, kuriame susipainiota ir užsimiršta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Edmundas Tulcevičius

Prieš gerą pusmetį aš už šią knygą centriniame knygyne mokėjau 30 eurų .

as

20 EURU vistiek verta gal labiau kaip uz idetas pastangas o ne rezultata...

SKAITYTOJAS

PERSKAICIAU(DAUG KITU IKI SIOL SITA TEMA)--KNYGA NE PAPRASTAM SKAITYTOJUI--SAKYCIAU KVALIFIKUOTAM---SKAITOSI SUNKIAI IR NEUZDEGANCIAI......TIESIOG KAIP KURSINIS DARBAS!nA CIA MANO NUOMONE....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS