Švelnios formos slepia aštrias problemas | kl.lt

ŠVELNIOS FORMOS SLEPIA AŠTRIAS PROBLEMAS

Galerijoje "Aukso pjūvis" atidaroma keramikės Dainos Vanagaitės-Belžakienės keramikos paroda "Po spaudimu (Under Pressure)".

Keramikė D.Vanagaitė-Belžakienė – plataus diapazono menininkė šioje, jau penktojoje, personalinėje parodoje pristato objektus, susietus su pastaruoju metu ją vis labiau dominančiomis socialinėmis aktualijomis. Kontrastingų, baltos ir juodos spalvų objektuose – skaudžios, šiuolaikinio pasaulio atspindžiais grįstos temos, žadinančios vaizduotę keraminių medžiagų – molio, gipso ir antikvarinių daiktų, detalių kombinacijų žaidimais.

Materialųjį pasaulį sureikšminusiai šiuolaikinei visuomenei kūrėjos žvilgsnis į įsigalėjusius gyvenimo stereotipus leidžia pajusti esamybę. Objektus vienijantis pavadinimas byloja apie asmenybės nykimą, socializacijos padarinius ir primena fundamentaliosios estetikos priešpriešą, tobulumą priešinant netobulumui. Kūriniuose vyraujanti menininkės sukurta lašo, burbulo forma perspaudžiama ar įspraudžiama į žmogaus kasdienėje buityje naudotus, jau antikvarinius tapusius daiktus, prietaisus ar atskiras jų detales. Blizgūs ar matiniai keramikos, gipso formų paviršiai gretinami su daiktais, praeito laiko liudininkais, neslepiant ant jų užneštos laiko patinos.

Daugiaprasmiai, egzistencinius klausimus paliečiantys kūriniai, kaip objektas "Žodžiai", kuriam panaudota juodos spalvos, praėjusį amžių menanti rašomoji mašinėlė ir įprastinėje lapo vietoje besidriekiantis baltas burbulas, primena žodžio nuvertėjimą, šiuolaikinių technologijų sukeltą bereikšmių žodžių srautą. Kaip ir objektas "Tas nepakeliamas būties lengvumas", vaizduojantis burbulą-lašą-gyvybę, perspaudžiamą "gyvenimo" agregato ar kūrinyje "Nesudaužyk mano širdies", tokį pat simbolį spaudžiamą svarmens ir bylojantį šių dienų gyvenimus, keičiančius sutraukytus socialinius ryšius.

Keramikė D.Vanagaitė-Belžakienė baigė VDA, Kauno fakultete keramikos skyrių. Nuo 1990 m. dalyvauja parodose, tarptautiniuose simpoziumuose. Nuo 2001 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė.


Kas? D.Vanagaitės-Belžakienės keramikos paroda "Po spaudimu (Under Pressure)".

Kur? Galerijoje "Aukso pjūvis".

Kada? Atidarymas sausio 12 d. 17 val. Veiks iki vasario 12 d.

GALERIJA

  • Švelnios formos slepia aštrias problemas
  • Švelnios formos slepia aštrias problemas
Organizatorių nuotr.
Gairės: keramika, dailė, paroda
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS