Tarnauti chaosui ar meilei – mūsų pasirinkimas | kl.lt

TARNAUTI CHAOSUI AR MEILEI – MŪSŲ PASIRINKIMAS

Kauno šokio teatre "Aura" – vėl naujas veidas. Teatro trupė patikėta graikų choreografui Vangeliui Legakiui, gyvenančiam ir kuriančiam Honkonge.

Rytų kultūrų patirtys persikėlė ir į kūrybinį procesą. Jau šį savaitgalį žiūrovų laukia šokio spektaklio "Laikini šešėliai" premjera. Su vienintele Lietuvoje tarptautine šokio trupe, kurioje dirba profesionalai iš Lietuvos, Filipinų, Kinijos, JAV, Italijos, Prancūzijos, Rusijos, scenoje demonstruojantys aukščiausio lygio meistriškumą, choreografas kvies permąstyti žmonių tarpusavio ryšį.

– Kas laukia įsigijusiųjų bilietus į premjerą "Laikini šešėliai?

– Bilietas į premjerą – puikus būdas suteikti sau galimybę apgalvoti santykius, kuriuos sukuriame savo gyvenime ar gyvenimuose. Šis pastatymas – pasvarstymas apie santykių versijų galimybes. Kiekvienas sutiktas žmogus mums padaro tam tikrą įtaką ir turi vienokią ar kitokią reikšmę.

Viskam po saule yra priežastis. Kodėl mes sutinkame būtent tuos, o ne kitus žmones? Tai pamokos. Kaip mes elgiamės su tuo santykiu? Juk tai mokykla: mūsų mintims, širdžiai ir sielai.

– Kas buvo tas impulsas, paskatinęs jus kurti choreografiją spektakliui šia tema?

– Sakyčiau, kad ilgametė patirtis Azijoje turėjo didelės įtakos visai mano kūrybai ir šio spektaklio choreografijai. Daug metų domiuosi dvasine praktika, meditacija ir sąmoningumo praktika. Meditacija – neatsiejama mano gyvenimo dalis, padedanti tvarkytis ne tik asmeninį gyvenimą, bet veikianti mano kūrybą, šokį, choreografiją. Visa asmeninė patirtis ir skirtingos kultūrinės patirties informacija kaip upeliūkščiai suteka į kūrybą.

Ilgus metus domėjausi kinų kultūra: mokiausi kinų medicinos ir kovos menų. Repeticijų metu naudoju kvėpavimo praktiką iš Chi Gongo filosofijos. Ji atveria naują judėjimo ir vidinių pojūčių perspektyvą. Fizinis žmogaus kūnas – toli gražu dar ne visas žmogus. Tai, kas daro mus unikaliais visatos sutvėrimais, įkvepia gyvybę, – yra kur kas daugiau.

Kitas aspektas, suvokimas, kad kiekvienas santykis gali būti išgyventas kaip gydantis.

Fizinis žmogaus kūnas – toli gražu dar ne visas žmogus. Tai, kas daro mus unikaliais visatos sutvėrimais, įkvepia gyvybę, – yra kur kas daugiau.

– Kodėl gi šešėliai laikini?

– Viskas yra laikina, praeina, turi pabaigą. Taigi, net tuomet, kai atsiranda šešėliai, jie taip pat neužsibūna. Bet kokios aplinkybės nėra amžinos. Tiesiog reikia ieškoti ir rasti momentą, kada galėtume viską – aplinkybes, nuoskaudas, žmogų, mintį – tiesiog paleisti.

– Kokius meditacijos ir dvasinės praktikos atvertus dalykus labiausiai vertinate?

– Surasti vidinę ramybę, neturėti jokių baimių, išjausti santykius ir nepažeisti vienas kito erdvės – tai ypač vertinu kaip žmogus.

– Ar šios praktikos pakeitė ir turėjo įtakos jūsų santykiui su choreografija, šokiu?

– Be abejo, jaučiuosi kūrybingesnis. Žinoma, tai nereiškia, kad neišgyvenu painiavos momentų. Mes visi patiriame panašių akimirkų, tačiau svarbiausia, kaip mes sugebame jas įveikti ir rasti sprendimus.

Visa mano kūryba turi nuorodą į mano asmeninį gyvenimą. Joje atsispindi tiek surinkta informacija iš meditacijos praktikos, čigongo, jogos, tiek mano kaip profesionalo ir žmogaus asmeninės patirtys.

Turiu didžiulį troškimą su kitais dalytis tuo, ką žinau, ką atradau ar patyriau. Kūryba yra terpė, kurioje galiu realizuoti save kaip asmuo, tačiau ne mažiau svarbu sukurti savirealizacijos aplinką kitiems, padėti žmonėms subalansuoti tarpusavio santykius ir suburti bendruomenę.

– Mūsų dabartiniame gyvenime itin daug skubėjimo ir chaoso. Kaip manote, ar aplinka yra savotiškas force majeure ar mūsų asmeninis pasirinkimas būti chaoso tarnu?

– Kad aplink mus vyksta daugybė dalykų tuo pat metu, tiesa. Tačiau aš įsitikinęs, kad tai mūsų valioje, kur mes sudėsime akcentus. Ar esame chaoso, ar meilės tarnai – mūsų pasirinkimas.

Aplinka daro išties didžiulę įtaką mūsų elgesiui. Tačiau tai negali tapti užtvanka, neleidžiančia išlieti meilės. Viskas, ką mes darome gyvenime, geresnių rezultatų visuomet pasiekiame per meilę, o ne per baimę.

– Kokios pagrindinės klaidos, kurias darome savo gyvenime?

– Nenorėčiau mūsų veiksmų ir apsisprendimų įvardyti klaida. Visi mes mokomės. Mokomės tiek iš gerų, tiek iš blogų darbų. Gyvenimas yra procesas ir kiekvienas duotas santykis su kitu, su aplinkybėmis, atveria vis kitą aspektą. Tokiu būdu mes augame.

Ką mes valgome ir kaip gyvename – į tai reaguoja mūsų fizinis kūnas. Jei kažką darome ne taip, jis siunčia mums ženklus. Jei pasirenkame kenksmingą gyvenimo stilių, tai anksčiau ar vėliau atsilieps ir kūnui, ir emocinei bei dvasinei savijautai.

Aš turėjau skaudžią asmeninę patirtį: abu mano pusbroliai mirė nuo piktnaudžiavimo narkotikais ir destruktyvaus gyvenimo būdo.

Taigi, visas gyvenimas – vieni pasirinkimai. Tuo pat metu, kol mes nepaliaujame mokytis iš savo ar kitų patirčių, net jei tai neteisinga, niekas negali būti suvokiamas kaip klaida. Klaida yra nuolat kartoti tą pačią klaidą ir nieko iš nieko nesimokyti.


Kas? PREMJERA. Šokio spektaklis "LAIKINI ŠEŠĖLIAI".

Kada? Vasario 25 d. 18 val.

Kur? VDU Didžioji salė (S.Daukanto g. 28, Kaunas)

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Chaosas ar tvarka ,gal pagal logikos taisykles turetu buti?!

simas

labai patiko spektaklis! puikus sokejai, grazu ir itaigu

Nuostabus

žmogus, iš tokių žmonių reikia tik mokytis ir mokytis, kad būtume gražesni ir laimingesni.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS