Trečiojoje meno leidinių mugėje „Kaunas Art Book Fair“ – refleksijos apie meno leidinių archyvą | kl.lt

TREČIOJOJE MENO LEIDINIŲ MUGĖJE „KAUNAS ART BOOK FAIR“ – REFLEKSIJOS APIE MENO LEIDINIŲ ARCHYVĄ

  • 2

Apie meno leidinių archyvą galima kalbėti naujai ir nenuobodžiai – tuo įsitikinę Kauno meno leidinių mugės „Kaunas Art Book Fair“ organizatoriai Kauno fotografijos galerija ir šiuolaikinio meno knygynas „Six Chairs Books“, lapkričio 5–7 dienomis pakviesiantys į jau trečiąjį, šiemet galerijos „Meno parkas“ erdvėse vyksiantį renginį, kurio metu lankytojai bus kviečiami reflektuoti, ar galima į meno leidinių archyvą žvelgti ne kaip įvietintą ir įlaikintą saugyklą, bet transformuoti jį į dialogo, bendrystės, mainų ir diskusijų erdvę.

Pasak „Kaunas Art Book Fair“ vadovės Justės Litinskaitės, prieš trejus metus mugė buvo naujas, drąsus sumanymas, kurio Kaunui labai reikėjo, o šiemet – tai tradicijos rūbą besimatuojantis, jau daugelio laukiamas tarptautinis renginys. „Po priverstinės pandeminės pertraukos mugės lankytojus ir vėl pakviesime artimam pokalbiui su knygas leidžiančiais menininkais, knygynais ir leidyklomis, skatinsime tarptautinius idėjų mainus ir šiuolaikiškomis formomis kalbėsime savyje labai daug talpinančia meno archyvų tema, neužmiršdami ir augančios meno knygų skaitytojų bei vartytojų kartos, kuriai turime ypatingą siurprizą – pirmąkart „Kaunas Art Book Fair“ leidžiamą menininkų piešinių spalvinimo knygelę“, – pasakoja ji.

Per tris „Kaunas Art Book Fair“ dienas leidinius pristatys 19 leidėjų, menininkų ir knygynų, vyks paskaitos, kūrybinės dirbtuvės, diskusijos, ekskursijos, knygų pristatymai bei jų skaitymai. Visos mugės metu bus eksponuojamas dizainerio Jurgio Griškevičiaus šiuolaikiškai permąstytas „Post Ars“ narių Alekso Andriuškevičiaus ir Česlovo Lukensko parodos plakatas, bus galimybė susipažinti su šiuolaikiniu vaizdo kūrinių transliavimo archyvu „Springs.video“.

A. Staniulio nuotr.

„Šių metų edukacine programa lankytojus kviečiame į aklą pasimatymą su istoriniais ir šiandien kuriamais meno leidinių archyvais“, – sako edukacinės programos koordinatorė Justina Zubaitė-Bundzė. – Kodėl aklą? Todėl, kad menininkai ir institucijos nuolat dirsčioja į meno istorijos pasakojimus, o pastaruoju metu ypatingas dėmesys yra teikiamas iki šiol neišgirstiems pasakojimams: bendruomenių istorijoms, taip pat toms kūrybos formoms, kurios savo laiku nebuvo pristatomos menininkų parodose – tekstams, dienoraščiams, juodraščiams ar eksperimentiniams leidiniams, kvietimams, brošiūroms, juokams ir išpažintims. Menininkų knygos taip pat buvo stumtelėtos į meno istorijos paraštes, o tai, kas parašyta paraštėse, mėgstame skaityti labiausiai“, – neabejoja ji.

Nuo pat penktadienio vakaro lankytojai turės galimybę susitikti su būriu menininkų, kuratorių ir autorių, pasakosiančių apie juos įkvepiančius meno istorijos archyvus ar jų pačių siekius juos papildyti negailestingai į užribį išstumtais pasakojimais. Specialiai šių metų mugei grafikos dizaineris Jurgis Griškevičius sukūrė naują menininkų grupės „Post Ars“ narių Alekso Andriuškevičiaus ir Česlovo Lukensko parodos Kaune (1989 m.) plakato interpretaciją, kurią lankytojai galės ne tik apžiūrėti mugės erdvėje, bet ir jais papildyti savo namų kolekciją. Šiuo metu Vokietijoje gyvenanti ir kurianti grafikos dizainerė Laura Klimaitė bei Nyderlanduose įsikūrusi menininkė Deimantė Jasiulevičiūtė savo pranešimuose nagrinės šiuolaikinio grafikos dizainerio santykį su istorine medžiaga, o tyrimų platformos „Kunstverein Publishing“, tiriančios ir kvestionuojančios meno mediacijos ribas, vadovė Amsterdame Yana Foqué aiškinsis, ar šiuolaikinio meno institucijos „varikliu“ gali tapti jau minėtos meno istorijos šūsnys.

Mugėje pranešimus skaitys ar savo leidinius pristatys Paveldo institutas, menininkės Aistė Kisarauskaitė, Agnė Narušytė ir Jurga Barilaitė, daug įdomių faktų apie Lietuvos queer archyvą atskleis jo kūrėjai Augustas Čičelis ir Viktorija Kolbešnikova, kurie ne tik papasakos apie šią iniciatyvą, bet ir pristatys Rytų bei Centrinėje Europoje veikiančias queer istorijų talpyklas, jų metodus ir turinį. Pirmą kartą Kaune vyks susitikimas su kultūros ir politikos minties žurnalo „Lūžis“ autoriais.

A. Staniulio nuotr.

Šių metų „Kaunas Art Book Fair“ naujiena – specialios ekskursijos po M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Fototekos ir dokumentacijos skyriaus saugyklas-archyvus bei nepriklausomoje risografinės spaudos studijoje „Hands On Press“. Visi norintieji su risografine spauda susipažinti iš arčiau, turės galimybę tą padaryti mugės erdvėse, galerijoje „Meno parkas“, vyksiančių šilkografinės spaudos dirbtuvių metu, kur „Hands On Press“ įkūrėjos – menininkės Gabrielė Gudaitytė ir Inga Navickaitė – mokys šilkografijos technikos atlikimo, o lankytojai galės atsispausdinti menininkių šilkografijai paruoštą piešinį ant savo atsineštų arba vietoje už draugišką kainą įsigytų kokybiškų maišelių ar turimų marškinėlių.

Paskutinė mugės diena tradiciškai skiriama vaikams ir jaunimui. Vėlyvą sekmadienio rytą pjaunant šventinį tortą bus pasitinkama pirmoji „Kaunas Art Book Fair“ proga išleista menininkų piešinių spalvinimo knygelė mažiesiems, kurioje – dešimties autorių – Vytenio Buroko, Dainiaus Liškevičiaus, Aurelijos Maknytės, Beatričės Mockevičiūtės, Roberto Narkaus, Eglės Ridikaitės, Nerijaus Rimkaus, Ievos Rojūtės, Aurelijos Slapšytės ir Anastasios Sosunovos – kūriniai, vyks dvejos kūrybinės dirbtuvės su menininkėmis Dominyka Murauskyte ir Aurelija Slapšyte bei leidyklos „Kirvarpa“ išleistų knygelių apie mišką vaikams, autorių Monikos Kalinauskaitės (iliustravo Kornelija Žalpytė) ir Kristupo Saboliaus (iliustravo Aistė Ambrazevičiūtė) skaitymai.

Norint dalyvauti ekskursijose ar kūrybinėse dirbtuvėse reikalinga išankstinė registracija. Vietų skaičius ribotas.

„Kaunas Art Book Fair“ renginiuose kviečiami dalyvauti visi, turintys galimybių pasą ar jam prilyginamą dokumentą.

GALERIJA

  • Trečiojoje meno leidinių mugėje „Kaunas Art Book Fair“ – refleksijos apie meno leidinių archyvą
  • Trečiojoje meno leidinių mugėje „Kaunas Art Book Fair“ – refleksijos apie meno leidinių archyvą
  • Trečiojoje meno leidinių mugėje „Kaunas Art Book Fair“ – refleksijos apie meno leidinių archyvą
  • Trečiojoje meno leidinių mugėje „Kaunas Art Book Fair“ – refleksijos apie meno leidinių archyvą
  • Trečiojoje meno leidinių mugėje „Kaunas Art Book Fair“ – refleksijos apie meno leidinių archyvą
  • Trečiojoje meno leidinių mugėje „Kaunas Art Book Fair“ – refleksijos apie meno leidinių archyvą
A. Staniulio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

trečios

''refleksijos'' be komentarų ..............

gal jau be

reikalo tokią ''meninę reklamą'' paviešinot su queer / lytiniu iškrypimų/ talpykle ir ''Kaunas Pride'' organizatore ant padėkliuko ............. pritruks besiregistruojančių lytiškai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS