Turtingas Pažaislio savaitgalis: džiazas, romantika ir istorinė opera | kl.lt

TURTINGAS PAŽAISLIO SAVAITGALIS: DŽIAZAS, ROMANTIKA IR ISTORINĖ OPERA

  • 0

XXIV Pažaislio muzikos festivalis į rugpjūčio puslapius įrašys ne vieną didingą renginį ir pasiūlys pakeliauti laiko ir vietos erdvėmis.

Aidai iš Bulgarijos

Pirmąjį rugpjūčio vakarą Pažaislio muzikos festivalio klausytojai kviečiami susipažinti su Bulgarijos muzikine kultūra. Programą "Ženklai iš Bulgarijos" atliks trimitininkas Miroslavas Petkovas ir spalvingasis ansamblis "Bodurov trio", kuriame muzikuoja pianistas Dimitaras Bodurovas, kontrabosininkas Michailas Ivanovas ir perkusininkas Jensas Dueppe.

M.Petkovas trimitu groja nuo vienuolikos metų. Baigęs muzikos mokyklą Varnoje, studijavo Vokietijoje, Detmoldo aukštojoje mokykloje tapo žinomų tarptautinių konkursų nugalėtoju. Trimitininkas padarė įspūdingą muzikinę karjerą, jo, kaip solisto, atliekama muzika, varijuoja nuo folkloro iki klasikinės muzikos, nuo džiazo iki šiuolaikinių kompozicijų. Tam atliepia atlikėjo pasirinktas moto: "Džiazas ir folkloras padeda man praplėsti mąstymo ribas. O klasikinė muzika juk yra paremta folkloru." Prieš trejus metus M.Petkovas tapo Amsterdamo Karališkojo orkestro pagrindiniu trimitininku. Muzikantas veda meistriškumo kursus, kviečiamas dirbti konkursų vertinimo komisijų nariu.

Kartu su M.Petkovu scenoje muzikuos pianisto D.Bodurovo prieš 18 metų suburtas trio. Jau antraisiais gyvavimo metais trio išleido debiutinį albumą "Melatonic", kurį kritikai iškart pavadino įstabiu debiutu. Vėliau sekę ansamblio darbai, reprezentuojantys muzikinę Bulgarijos kultūrą, taip pat sulaukė pripažinimo, o savo kūrybą trio pristatė koncertuodamas Olandijoje, Belgijoje, Liuksemburge, Vokietijoje, Austrijoje ir, žinoma, Bulgarijoje. Meilė savo šalies tautinei muzikai, energija, poezija, džiazo elementai – iš šių ženklų atlikėjai kuria unikalaus stiliaus muziką, užburiančią ir įtraukiančią klausytojus. Koncerto metu skambėsianti programa "Ženklai iš Bulgarijos" – bendras trimitininko M.Petkovo ir "Bodurov trio" darbas, sukurtas bulgarų liaudies dainų ir šokių pagrindu.

Romantiškas pasivaikščiojimas

Rugpjūčio 2-ąją Gelgaudiškio dvare specialiai Pažaislio muzikos festivalio klausytojams skambės programa "Iš romantinių kelionių užrašų", kurią dovanos atlikėjai iš Rusijos: mecosopranas Mila Škirtil ir pianistas Jurijus Serovas.

Iš Sankt Peterburgo atvykstantys atlikėjai parengė koncertinę programą, kurioje skambės čekų muzikos patriarcho Antoníno Dvořáko, slovakų nacionalinių operų autoriaus Eugeno Suchoňo ir įvairiuose žanruose sėkmingai kūrusio XX a. rusų kompozitoriaus Valerijaus Gavrilino vokalinės miniatiūros.

Leningrade gimusi ir prestižinę šio miesto konservatoriją baigusi dainininkė M.Škirtil vokalo meistriškumą tobulino Belgijoje ir Vokietijoje vykusiuose meistriškumo kursuose. Didžiojoje Sankt Peterburgo filharmonijos salėje ji debiutavo prieš ketvirtį amžiaus, po trejų metų įvyko jos debiutas gimtojo miesto konservatorijos operos scenoje, o prieš aštuoniolika metų atlikėjos balsas pirmą kartą pradžiugino užsienio šalių klausytojus.

Dainininkės repertuare – daugiau nei 400 romansų ir dainų, kantatų, oratorijų bei operų partijos, teatro ir kino muzika, per 200 senovinių romansų, lengvosios muzikos žanro kūriniai. Jos atliekamoms Edvardo Griego dainoms plojo Norvegijos klausytojai, Franciso Poulenco kūrybą ji atliko Prancūzijoje, o Manuelio de Fallos ir Enrique's Granadoso opusai žavėjo Ispanijos publiką.

Koncertuodama užsienio šalyse M.Škirtil siekia supažindinti klausytojus su rusų kompozitorių kūryba, perteikti jiems savosios šalies vokalinę kultūrą. Solistė dažnai gastroliuoja Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, leidybinės kompanijos "Delos" ir "Northern Flowers" išleido jos romansų ir dainų įrašus, o albumas "Ankstyvieji Dmitrijaus Šostakovičiaus kūriniai" buvo pristatyta "Grammy" apdovanojimui.

Universalus, tikru Renesanso epochos menininku tituluojamas J.Serovas – taip pat Sankt Peterburgo konservatorijos auklėtinis. Jis koncertuoja kaip solistas-pianistas, akompanuoja dainininkams ir instrumentalistams, diriguoja simfoniniams orkestrams, yra įvairių ansamblių narys, rašo straipsnius, esė apie muziką, yra išmaišęs pusę pasaulio ir įrašęs daugiau nei pusšimtį kompaktinių plokštelių. Jis yra vyriausiasis Volgogrado akademinio simfoninio orkestro, kviestinis Lietuvos nacionalinio simfoninio ir Karelijos valstybinės filharmonijos orkestrų dirigentas. Atlikėjas bendradarbiauja su daugeliu užsienio šalių orkestrų, yra Sankt Peterburgo konservatorijos dėstytojas, veda meistriškumo kursus Brazilijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Belgijoje ir Rusijoje.

Meilės vardu

Rugpjūčio 3-iąją Kulautuvos laisvalaikio salėje skambės šiltomis spalvomis papuošta muzikinė programa "Sugrįžki vėl, o meile!", kurią Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pristatys gerai pažįstami atlikėjai: mecosopranas Rita Novikaitė ir gitaristas Sergejus Krinicinas.

Centre – istorinė asmenybė Herkus Mantas, kurio asmeniniai interesai kertasi su prūsų laisve.

Kiekvienas susitikimas su jau šeštus metus skaičiuojančiu kūrybiniu atlikėjų duetu – tikra šventė kamerinės muzikos mėgėjams. Artistiškumas, temperamentas, subtilūs niuansai ir scenos partnerio pajauta – kiekvieno jų koncerto vizitinė kortelė. Šį kartą atlikėjų parengtoje programoje skambės gražiausi renesanso bei baroko kompozitorių Johanno Sebastiano Bacho, Antonio Caldaros, Antonio Cesti, Johno Dowlando, Giuseppe's Giordani, Henry Purcello, Giuseppe's Sarti kūriniai, apdainuojantys subtilų ir paslaptingą meilės jausmą.

Aksominio mecosoprano savininkė solistė R.Novikaitė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Graco muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto auklėtinė. Šiuo metu ji – Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos docentė, ilgus metus dėsčiusi Vienos (Austrija) Prayner muzikos ir taikomųjų menų konservatorijoje.

S.Krinicinas – Lietuvos klasikinės gitaros festivalių ir konkursų laureatas, savo muzikavimu kaskart užburiantis klausytojus. Jis mokėsi Kauno Juozo Gruodžio konservatorijoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, studijavo Maskvos klasikinėje akademijoje, o grįžęs į Lietuvą pradėjo aktyvią koncertinę veiklą šalyje ir užsienyje. Gitaros virtuozas koncertavo su įvairiais orkestrais: Lietuvos kameriniu, Kauno kameriniu, LMTA studentų orkestru. Jis – vienas perspektyviausių Lietuvos gitaristų bei gitaros pedagogų, "Baltijos gitarų kvarteto" įkūrėjas, o jo grojimo manierą užsienio spauda lygina su legendinio gitaristo Andreso Segovios interpretacijomis.

Atminti ir įspėti

Rugpjūčio 4-osios vakarą sveikindamas kompozitorių Giedrių Kuprevičių garbingo jubiliejaus proga XXIV Pažaislio muzikos festivalis kviečia kauniečius ir miesto svečius į pusiau sceninį garbingą prūsų tautos praeitį apdainuojančios jubiliato operos "Prūsai" atlikimą.

Pagal Juozo Grušo dramą "Herkus Mantas" pats libretą parašęs G.Kuprevičius 1995 m. scenos šviesą išvydusią operą dedikavo legendiniam Lietuvos tenorui Virgilijui Noreikai, tuomet atlikusiam pagrindinį vaidmenį. Pažaislio muzikos festivalis kviečia dar kartą pasigėrėti šiuo kūriniu, prieš metus sulaukusiu antrojo pastatymo Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Kauno pilies prieigose nuskambės šio pastatymo adaptacija, pritaikyta naujai, dviejų didžiausių Lietuvos upių santakos įrėmintai erdvei.

Operos, kurios partitūrą atidaro autoriaus įrašas: "Skiriu išnykusių atminimui ir likusių perspėjimui", siužetas pasakoja apie tragišką prūsų tautos likimą. Centre – istorinė asmenybė Herkus Mantas, kurio asmeniniai interesai kertasi su prūsų laisve. Tauta negali be vado, o vadas – be mylimos moters. Kūrinyje kuriamos dvi priešiškos stovyklos – prūsų ir kryžiuočių. Pirmieji, ginantys savo laisvę, vaizduojami karingai, tačiau neišvengia vienašališkumo: neapykanta kryžiuočiams stipresnė už sveiką protą. Kryžiuočiai – nykūs, tad stingdanti tragedijos nuojauta sukuria įtampą, o Herkus Mantas iki paskutinės akimirkos eina negailestingos kovos su pavergėjais keliu.

Operos režisierius – Gediminas Šeduikis, scenografė – Sigita Šimkūnaitė, kostiumų dailininkė – Sandra Straukaitė, choreografas – Aurelijus Liškauskas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestrui diriguos Tomas Ambrozaitis. Pagrindinius vaidmenis spektaklyje atliks Mindaugas Rojus, Rasa Ulteravičiūtė-Kazlauskienė, Kęstutis Nevulis, Rokas Spalinskas, Dalia Kužmarskytė, Artūras Kozlovskis ir kiti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai, masines scenas kurs teatro choro artistai.


Kas? koncertas "Ženklai iš Bulgarijos: folkloro motyvai džiaze".

Kur? Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje.

Kada? rugpjūčio 1 d. 19 val.


Kas? Koncertas "Iš romantinių kelionių užrašų".

Kur? Gelgaudiškio dvare.

Kada? Rugpjūčio 2 d. 19 val.


Kas? Koncertas "Sugrįžki vėl, o meile!"

Kur? Kulautuvos laisvalaikio salėje.

Kada? Rugpjūčio 3 d. 18 val.


Kas? Kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus 75 metų jubiliejui paminėti. Opera "Prūsai".

Kur? Kauno pilyje.

Kada? rugpjūčio 4 d. 21 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS