Aukštuosiuose Šančiuose – vieno kiemo kultūros festivalis | kl.lt

AUKŠTUOSIUOSE ŠANČIUOSE – VIENO KIEMO KULTŪROS FESTIVALIS

  • 1

Jaukus pavėsis, naminiai skanumynai ir nemokama kultūrinė programa, – taip norinčiuosius pasiklausyti muzikos, stebėti spektaklius ar dalyvauti filmų peržiūrose savo nuosavo namo kieme sutiko kompozitorius, pedagogas ir prodiuseris Gediminas Zujus.

Nebe pirmą kartą Aukštųjų Šančių medinuko vartus plačiai miestiečiams atveriantis kūrėjas įsitikinęs – jo protėviai norėtų, kad prieš 98 metus pastatyto namo kieme vyktų tai, kas džiugina žmones.

„Sklypą šiame Kauno rajone artimieji įsigijo dar anksčiau, tik namo statyba užtruko ketverius metus. Jame gyveno ir mano proseneliai, ir seneliai, ir mama. Čia užaugau ir aš. Esu įsikūręs tame pačiame kambaryje, kaip ir vaikystėje“, – pasakoja G.Zujus.

Muzikos mohikanas daug laiko praleidžia Vilniuje, kur dirba ir gyvena, tačiau radęs laisvą minutę skuba į Kauną.

G.Zujus pasakoja, kad dėl kelis kartus per metus čia rengiamų nemokamų renginių jo būstą gimtajame mieste kauniečiai jau praminė Šančių kultūros kiemu. Šįkart festivalį pradėjo patys garbingiausi miestiečiai – jau nuo 2018 m. Servitutų gatvėje besirenkantys Kauno, ypač Šančių, senoliai dalijasi prisiminimais, kurie kartais siekia ir XIX a. Jie pasakoja apie savo jaunystę, draugus, perteikia tėvų pasakojimus, taip apimdami platų istorijų laiko tarpsnį.

Šančių kultūros kieme viešėjo ir du kartus „Auksinio scenos kryžiaus“ laimėtojai – stalo teatro spektaklio „Eglė Žalčių karalienė“ kūrėjai, Kauno styginių kvartetas, solistės Greta Rimdeikaitė ir Oleksandra Zaykova. Specialiai į šį festivalį atvyko Švedijos kompozitorė, buvusi Švedijos lietuvių bendruomenės pirmininkė, dainininkė Edita Saaf ir Škotijoje įkurta „Quark Effect“ – bene ryškiausia Lietuvoje šiuolaikinės improvizacinės muzikos grupė, jungianti akustinės ir elektroninės muzikos principus į vieną bendrą muzikinę kalbą. Švedijos muzikos akademijos alumni Kornelijus Pukinskis – saksofonas, Matas Samulionis – elektronika, Dominykas Snarskis – būgnai.

Antroji festivalio diena buvo skirta Lietuvos džiazo grandams.

Kultūros šventės staigmena tapo grupės iš Ukrainos „Ocheretyany Kit“ pasirodymas. Padedant Ukrainos kultūros ministerijai ir labdaros fondui „Kolo“, kolektyvas trumpam atvyko į Lietuvą ir rengia koncertus, kurių tikslas – padėkoti lietuviams už pagalbą ir paramą Ukrainai prieš Rusijos agresiją, taip pat supažindinti su Ukrainos kultūra. Savo koncertuose grupė renka lėšas Ukrainos oro pajėgoms, kurios bus skirtos įsigyti aeronavigaciniams prietaisams „Garmin Aera 660“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vilija

Mes labai dekingi Gidiminui Zujui uz sita surenkta svente sekmes ir toliau organizuoti tokius puikius pasisedejimus A.Sanciu bendruomines smagu pabuti ir pabendrauti su buvusiais kaimynai ir vaikystes draugais susitikti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS