2016-ieji Kaune: permainos, jubiliejai, netektys (apžvalga) | kl.lt

2016-IEJI KAUNE: PERMAINOS, JUBILIEJAI, NETEKTYS (APŽVALGA)

Besibaigiančius metus išties galima vadinti Kauno permainų metais. Ilgai lauktas miesto veido atnaujinimas 2016-aisiais išties tapo akivaizdus: griaunami vaiduokliai, kyla nauji pastatai, o Kauno pasididžiavimas – architektūros paveldo saldainiukai džiugina akį naujais apdarais.

Reikia tik pasidžiaugti, kad šiemet Kauno neniokojo gamtos stichijos, neužgriuvo kitos netikėtos nelaimės, tiesa, reikia apsiprasti gyventi be anapilin iškeliavusių šviesuolių. Nurimus fejerverkams, ims suktis Naujųjų metų ratas.

Pranašumas: 2016-ųjų pradžioje Kaunas nurungė Vilnių – laimėjo ŠMM skelbtą konkursą, todėl mokslo ir technologijų populiarinimo centras "Mokslo sala" iškils Nemuno saloje.

Neliko: sausį nugriautas legendinis "Kauko" restoranas, stovėjęs garsiosios Felikso Vizbaro pilaitės vietoje.

Abejonė: Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sode kovą iškirsta penkiolika juodųjų pušų. Sodo administracija tikino, kad medžiai buvo pažeisti ligos, tačiau tai išmanantys specialistai sunerimo dėl sodo ateities.

Tradicija: kovą išrinkta "Metų kaunietė 2015" – Kauno Senamiesčio draugijos vadovė Aistė Grybauskienė.

Tęstinumas: iš istorinių pastatų Rotušės aikštėje balandį iškraustyti Ryšių istorijos muziejaus eksponatai – juos priėmė Kauno tvirtovės VII forto muziejus, dalį eksponatų perėmė ir Kauno miesto muziejus.

Gamta: gegužę žvejai ir aplinkosaugininkai sujudo pasklidus žiniai, kad Kauno mariose gaišta žuvys. Priežastis – deguonies trūkumas.

Prieš: buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas gegužę prisirakino prie Centrinio knygyno Laisvės alėjoje protestuodamas prieš savivaldybės sprendimą išnuomoti knygyno patalpas – taip esą gali būti sunaikinta istorinė erdvė. Nepaisant protesto, Centrinio knygyno patalpas išsinuomojo knygynų tinklas "Pegasas" – čia ir toliau prekiaujama knygomis, ketinama išplėsti erdves.

Andrius Kupčinskas

Nauja: Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo postas gegužę oficialiai įsikūrė S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, Aleksote. Miestui liko daugiau kaip 30 ha teritorija Fredoje.

Įsimintina: tris dienas Kaunas šventė Hanzos dienas ir miesto dieną, kuri minima gegužės 20-ąją, o kartu su Kaunu 70-metį atšventė ir "Kauno diena".

Įkurtuvės: Kaune prekybos centrų tinklas "Lidl" birželį atidarė pirmąsias dvi savo parduotuves, prie kurių nutįso milžiniškos eilės kauniečių, besitikinčių gerokai mažesnių kainų nei kitose parduotuvėse.

Pergalė: birželio 6-ąją "Žalgirio" krepšininkai 18-ą kartą tapo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionais. Žalgiriečiai dar kartą parodė, kas yra tikroji krepšinio sostinė.

Sušlubavo: Kauno meras Visvaldas Matijošaitis birželį atsidūrė ligoninėje dėl kraujospūdžio sutrikimų ir širdies problemų. Trumpai padirbėjęs, V.Matijošaitis netrukus vėl sugrįžo pas medikus – Kauno klinikose jam buvo atlikta sudėtinga širdies ir širdies kraujagyslių operacija, o reabilitacinio gydymo metu dar prireikė ir apendikso operacijos. Meras į darbą savivaldybėje grįžo tik rugsėjį.

Visvaldas Matijošaitis

Galimybė: birželio 18-osios rytą iš Kauno į Baltstogę europinio geležinkelio vėže pajudėjo pirmasis keleivinis traukinys. Lenkų traukiniai veža keleivius savaitgaliais. 285 km atstumą traukiniu galima įveikti per 5 val. Bilieto kaina į vieną pusę – 11 eurų.

Užkrėsta: Kauno šaldytų produktų bendrovėje "Judex" pagamintuose koldūnuose rugpjūtį rasta sveikatai kenksmingų bakterijų. Produkcija pašalinta iš parduotuvių. Dėl šio skandalo turėjo aiškintis su bendrove "Judex" siejamas Seimo narys Petras Gražulis. Nemalonumų lavina užgriuvo ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai vadovavusį Joną Milių, kuris vėliau neteko pareigų. Įtariama, kad tarnyba žinojo apie listerijos bakterijas "Judex" koldūnuose, tačiau tai nuslėpė.

Pasiūlymai: rugpjūtį Kauno rotušėje duris atvėrė skulptūrų idėjų konkurso "Kauno akcentai" paroda. Sulaukta 77 idėjų, kokia mažoji architektūra galėtų papuošti miestą, tačiau pasigirdo kritikos, esą tarp idėjų yra ir plagiatų. Iki metų pabaigos mieste neįgyvendintas nė vienas "Kauno akcentų" pasiūlymas.

Keičiasi: rugsėjo 6-ąją kapitaliniam remontui uždarytas tiltas per Algirdo Brazausko hidroelektrinę. Suremontuotas tiltas turėtų būti atvertas kitąmet.

Vaizdas: "Žalgirio" arenoje rugsėjį atidaryta nacionalinio mokslo ir inovacijų centro architektūriniam konkursui pateiktų darbų paroda. Sulaukta 146 architektų ir architektų biurų idėjų iš viso pasaulio, išrinkti trys konkurso nugalėtojai. Preliminari "Mokslo salos" sąmata siekia 23 mln. eurų.

Netektis: rugsėjo 21-ąją, netikėtai ištikus širdies smūgiui, iš šio pasaulio iškeliavo filosofas, eseistas, pedagogas ir visuomenės veikėjas prof. Leonidas Donskis.

Erdvu: V.Putvinskio gatvėje spalį atidarytas modernus VDU mokslo ir studijų centras, kuriame įsikūrė Humanitarinių mokslų bei Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetai. Čia įrengtos amfiteatrinės auditorijos, veikia skaitykla, dėstytojų erdvė, apskritojo stalo ir diskusijų kambariai bei mokslininkų darbo vietos. Architektės Gražinos Janulytės-Bernotienės suprojektuoto 7,7 tūkst. kv. m ploto pastato statyba kainavo 8,4 mln. eurų.

Nuopuolis: spalį vykę Seimo rinkimai sugriovė konservatorių tvirtovę Kaune. Kauno konservatoriai, iki šiol skindavę pergales visose vienmandatėse apygardose, šįkart galėjo švęsti tik Žaliakalnyje, kur Seimo nario mandatą rinkėjai patikėjo jų partijos pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui. Keturis į Seimą išrinktus miesto tarybos narius, iš kurių – viena konservatorė, pakeitė naujokai.

Mirtis: po sunkios ligos spalio 19-ąją šį pasaulį paliko architektas Algimantas Kančas.

Pradžia: Karaliaus Mindaugo prospekte, šalia paskutines dienas skaičiuojančio "Respublikos" viešbučio, spalį oficialiai pradėta modernaus septynių aukštų A klasės verslo centro "Arka" statyba.

Pagaliau: baigiantis spaliui, "Vičiūnų grupė" oficialiai pranešė, kad pradeda griauti įsigytą vaiduokliu pramintą viešbutį "Respublika". Jo vietoje už 20 mln. eurų per dvejus metus iškils naujas verslo centras "Magnum". Tai bus aukščiausias pastatas Kauno centre, sieksiantis 42 m.

Iškilmingai: lapkričio 5-ąją prieš 90 metų Kaune gimęs prezidentas Valdas Adamkus atšventė savo jubiliejų VDU didžiojoje salėje su 200 jam mielų ir artimų svečių.

Siūlo: naujai išrinkta šalies valdžia lapkritį viešai prabilo apie dviejų ministerijų – Žemės ūkio ir ir Aplinkos – perkėlimą į Kauną. Miesto valdžia ėmė dairytis, kuriuos pastatus galėtų užimti ir prikelti naujam gyvenimui ministerijų tarnautojai.

Karjera: naujos kadencijos Seimo pirmininku išrinktas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausantis Viktoras Pranckietis iš pakaunės.

Nusprendė: lapkričiui baigiantis iš pareigų pasitraukė socialdemokratų deleguotas Kauno vicemeras Vasilijus Popovas. Jo vietą užėmė mero Visvaldo Matijošaičio bendražygė iš "Vieningo Kauno" Rasa Šnapštienė.

Įspūdinga: Kauno Rotušės aikštėje įžiebta pagrindinė miesto eglė, kviečianti sugrįžti į vaikystę ir suptis karuselėje.

Nemalonumai: paskutinėmis lapkričio dienomis Kauno rajono savivaldybę supurtė korupcijos skandalas: pareigūnai sulaikė rajono savivaldybės administracijos direktorių Ričardą Pudževelį ir jo žmoną, taip pat vicemerą Kęstutį Povilaitį ir dar kelis verslo atstovus dėl galimo kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir papirkimo vykdant Kauno rajono savivaldybės viešuosius pirkimus. Gruodį R.Pudževelis ir K.Povilaitis pasitraukė iš užimamų pareigų, sustabdė narystę partijoje. Savo narystę socialdemokratų gretose sustabdė ir meras Valerijus Makūnas.

GALERIJA

  • Seimo pirmininku išrinktas Viktoras Pranskietis iš pakaunės
  • Nemuno sala
  • Kęstutis Povilaitis
  • Lapkričio pabaigoje iš pareigų pasitraukė Kauno vicemeras Vasilijus Popovas
  • Gegužę Kauno mariose gaišo žuvys
  • Algimantas Kančas
  • Ričardas Pudževelis
  • Sausį nugriautas „Kauko“ restoranas
  •  Kauno botanikos sode kovą iškirsta penkiolika juodųjų pušų
  • „Metų kaunietė 2015“ Aistė Grybauskienė
  • Žaliakalnyje Seimo nario mandatą laimėjo Gabrielius Landsbergis
  • Balandį iškraustyti Ryšių istorijos muziejaus eksponatai
  • Andrius Kupčinskas gegužę prisirakino prie Centrinio knygyno Laisvės alėjoje
  • 2016-ieji Kaune: permainos, jubiliejai, netektys <span style=color:red;>(apžvalga)</span>
  • Paieškos ir gelbėjimo postas
  • Birželio mėnesį „Lidl“ Kaune atidarė dvi parduotuves
  • „Žalgirio“ krepšininkai 18-ą kartą tapo LKL čempionais
  • „Žalgirio“ krepšininkai 18-ą kartą tapo LKL čempionais
  • Kauno klinikose Visvaldui Matijošaičiui atlikta širdies operacija
  • Birželį iš Kauno į Balstogę pajudėjo pirmasis keleivinis traukinys
  • Rugpjūtį „Judex“ koldūnuose rasta bakterijų
  • Rugsėjį uždarytas tiltas per A.Brazausko hidroelektrinę
  • 2016-ieji Kaune: permainos, jubiliejai, netektys <span style=color:red;>(apžvalga)</span>
  • „Mokslo salos“ nugalėtojų pristatymas
  • VDU mokslo ir studijų centras
  • „Kauno akcentų“ pasiūlymai liko neįgyvendinti
  •  Spalio 19-ąją šį pasaulį paliko architektas Algimantas Kančas
  • Pranešta, kad vietoj „Respublikos“ viešbučio iškils verslo centras „Magnum“
  • Spalį pradėta verslo centro „Arka“ statyba
  • Prezidentas Valdas Adamkus atšventė savo jubiliejų VDU didžiojoje salėje
  • Ričardo Pudževelio namas
DMN archyvo nuotr.
Gairės: kaunas, įvykiai, 2016
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Viga

Nelaimes sukelia patys zmones.Atejo nauja medziu kirteju ir pastatu grioveju karta...

Sidas

Zadejo sutvarkyti transporto laukimo stoteles,kuriose pasedeje galime atsidurti ligoninej,bet taip viskas ir liko... Atrodo,kad prasidejo muzieju naikinimo metas - po Rysiu istorijos atejo eile miesto muziejui. Pukelytes" rupestis" miesto kultura - nelaime ir geda visam miestui.

permainos dideles

ikurta nepaisant paveldo erudicijos mokykla, pradetas kauno polikliniku sujungimas i IDAINAVOS IR SILAINIU polikliniku direktoriaus pareigas be konkurso- mero potvarkiu pasodintas jo draugelis,buves AIITOS ir kitu bendroviu vadybininkas P.KIBISA,-liberalu sajudzio[masiulio]-remiamas,, ir tt ir tt ir tt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS