Ar studentams Kaune užteko vietų bendrabučiuose? | kl.lt

AR STUDENTAMS KAUNE UŽTEKO VIETŲ BENDRABUČIUOSE?

Prasidėjus naujiesiems mokslo metams, studentai iš įvairių miestų ir miestelių suguža į didmiesčius. Kylant būsto nuomos kainoms, daugelis renkasi gyvenimą bendrabutyje – pragyvenimo jame kainos studentų piniginės nekandžioja, tik bėda, kad vietų visiems ne visada užtenka.

Vietos užtenka visiems

„Bendrabučiuose, remiantis penkerių metų studentų skaičiaus vidurkiu ir Kauno technologijos universiteto (KTU) bendrabučių vietų skaičiumi, mūsų universitetas gali apgyvendinti 31 proc. priimtų studentų – šiuo metu turime 2 569 vietas dvylikoje bendrabučių. Studijų laikotarpiu bendrabučių užimtumas svyruoja nuo 92 iki 96 proc. KTU studentų prašymai yra visiškai patenkinti – turime ir šiek tiek laisvų kambarių, į kuriuos priimame ir kitų aukštųjų mokyklų studentus“, – artėjant Rugsėjo 1-ajai pasakojo KTU atstovas spaudai Mantas Lapinskas.

Pasak pašnekovo, šiuo metu kelti kainų už gyvenimą bendrabučiuose neplanuojama, o kainos svyruoja nuo 60 iki 153 eurų per mėnesį.

„Bendrabutyje yra labai skirtingų kambarių, pati gyvenu senesniame, nerenovuotame. Pradžioje, kai atvažiavau, buvo tikrai liūdnas vaizdas. Dėl to apsisprendžiau pakeisti kambarį ir apsigyventi viena. Tvarka bendrabutyje griežta, bet kas negali įeiti“, – pasakojo bendrabutyje gyvenanti KTU studentė Eglė Liubancaitė. Paklausus, ar neiškilo problemų dėl to, kad nori gyventi viena, pašnekovė teigė: „Moku brangiau, kad gyvenčiau viena.“

„Gyvenimo sąlygos bendrabutyje geros, nes bendrabutis vienas geriausių iš KTU bendrabučių pagal savo vidaus būklę. Blokų sistema primena, kad už tvarką atsakingi jo gyventojai. Inventorius tvarkingas, atsiradus gedimui, jį pašalina meistrai. Esu patenkintas sąlygomis, kambariu, yra viskas, ko reikia“, – džiaugiasi studentas Paulius Narmontas.

Pastebėjome, kad padaugėjo užklausų tiek iš lietuvių, tiek iš užsienio studentų.

Pokytis kylant kainoms

„Pastebėjome, kad padaugėjo užklausų tiek iš lietuvių, tiek iš užsienio studentų, nors manome, kad priežastys yra ne tik padidėjusios būsto nuomos kainos, bet ir nuomojamojo būsto pasiūlos sumažėjimas, tai studentus gena į bendrabučius“, – teigė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Studentų reikalų departamento direktorius Mantas Simanavičius.

Jo teigimu, kainos už gyvenimą VDU bendrabučiuose nuo rugsėjo 1 d. vidutiniškai kyla 15 proc., atsižvelgiant į pabrangusias energijos ir paslaugų kainas.

„Manome, kad didžiąją daugumą studentų, kurie pageidauja gyventi bendrabučiuose, mes apgyvendinsime, tačiau bus studentų, kurie, deja, vietos gali negauti, bet manome, kad per rugsėjį situacija stabilizuosis. Toks ciklas yra kasmetis: rugpjūtis ir rugsėjis yra itin užimti, vėliau situacija keičiasi, ir visi, kurie nori gyventi bendrabutyje, apsigyvena. Šiais metais šis procesas gali šiek tiek užsitęsti“, – pastebėjo M.Simanavičius.

Pirmenybė pirmakursiams

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Komunikacijos tarnyba informavo, kad universiteto bendrabučių nuomos kainos kol kas išlieka nepadidintos.

„Matoma tendencija, kad studentai labiau domisi galimybe apsigyventi universiteto bendrabučiuose. Ne pirmo kurso studentai, norintys apsigyventi bendrabučiuose, apgyvendinami tada, jei bendrabučiuose yra laisvų vietų. Pirmenybė yra teikiama pirmakursiams“, – aukštosios mokyklos poziciją išdėstė LSMU Komunikacijos tarnyba.

„Gyvenau LSMU 9-ajame bendrabutyje, Vilijampolėje, rajonas nelabai saugus, sutemus buvo baisu vienai išeiti į lauką. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl išsikrausčiau. Dušai yra rūsyje, tad einant į juos ar iš jų, būdavo galima sutikti į bendrabutį grįžtančių studentų. Pasirodė keista, kad į dušą galima eiti tik iki vidurnakčio“, – gyvenimo LSMU bendrabutyje patirtimi dalijosi iš ten išsikrausčiusi Ieva.

Anot jos, virtuvės viename aukšte buvo dvi, tad galimybių pasigaminti maisto studentai turėjo. Bendrabutyje yra įrengta erdvė mokytis, tad tie, kurie negali susikaupti savo kambaryje, eina mokytis ten.

„Atvažiavus pirmą kartą, buvo paskirtas dvivietis kambarys, o atvykus antrą kartą, jis kažkodėl pakeistas į trivietį“, – pašnekovė stebėjosi dėl apgyvendinimo bendrabutyje tvarkos.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Na,na

Valdžios genocidas Lietuvoje ima viršų!Trūksta fantazijos naujiems šantažo modeliams?

To 15:01

Butent, Karalius Mindaugo pr. pastatus dar 2016 m. pasieme. Del salia pagrobtu ir nugriautu savininkus turejusiu sandeliuku dar ir dabar teismai vyksta.

Kęstas

Studentai palapines pasistatė po ministerijos langais: mūsų žinutė labai paprasta – nuomos kainos - kosminės Emigruosim. Skandinavų bankai galvoja, kad Lietuvos teritorija nuo seno yra skandinavų žemės ir laiko užkėlę butų kainas. Kai visi išvažiuosime, skandinavai viską išpirks. Jie gauna normalius atlyginimus. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS