Atsirado gyvybės langelyje palikto berniuko mama ir nori jį auginti | kl.lt

ATSIRADO GYVYBĖS LANGELYJE PALIKTO BERNIUKO MAMA IR NORI JĮ AUGINTI

Pavasarį Kaune gyvybės langelyje paliktas kūdikis iki šiol auga laikinų globėjų šeimoje, tačiau atsirado šio mažylio mama. Moteris deda visas pastangas, kad įgyvendintų visus reikalavimus ir galėtų auginti sūnų pati.

Manyta, kad berniukas valstybės globai patikėtas, kai jam buvo vos 3-4 dienos. Jis paliktas Kauno P. Mažylio gimdymo namuose įrengtame gyvybės langelyje. Tai pirmasis ir kol kas vienintelis šiemet ten paliktas mažylis.

Portalo kauno.diena.lt turimais duomenimis, berniukas iš pažiūros atrodė sveikas.

„Berniukas šiuo metu vis dar laikinai globojamas, tačiau jo biologinė mama siekia jį auginti pati. Moteriai teismo tvarka buvo nustatyta motinystė. Jai yra teikiama pagalba, kuri turėtų padėti vaikui sėkmingai augti biologinės motinos šeimoje. Apie vaiko tėvą duomenų neturime“, – ketvirtadienį portalui kauno.diena.lt teigė Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Daukšienė.

Tarnybos turimais duomenimis, Lietuvoje įsteigtuose gyvybės langeliuose 2019 m. palikti trys kūdikiai, iš jų vienas  – Kauno mieste, 2018 m. palikti irgi trys kūdikiai, iš jų taip pat vienas Kauno mieste.

„Trys iš šešių vaikų, paliktų gyvybės langeliuose įvaikinti Lietuvos piliečių šeimose, du vaikai sutikti laikinai globoti su galimybe įvaikinti ir auga būsimų įtėvių šeimose“,  – skaičiavo I. Daukšienė.

Moteriai teismo tvarka buvo nustatyta motinystė. Jai yra teikiama pagalba.

Neturime duomenų, jog daugiau vaikų, tėvams neanonimiškai atsisakius jų, šiemet būtų buvę palikti ligoninėse.

Įprastai, kai vaikas paliekamas gyvybės langelyje, įstaiga, kurioje įsteigtas gyvybės langelis, rastą vaiką nuveža į sveikatos priežiūros įstaigą, kad būtų patikrinta rasto vaiko sveikatos būklė.  Rastą vaiką galima įvaikinti tik tada, kai vaikui sueis 3 mėnesiai.

Vaikas būna apgyvendintas šeimoje, vaiko laikinoji globa nustatoma globos centre ar globos institucijoje išskyrus tuos atvejus, kai vaikui yra būtinos sveikatos priežiūros paslaugos.

Jeigu randamas vaikas, prie kurio nebuvo palikta dokumentų iš sveikatos priežiūros įstaigos arba vaiko gimimo pažymėjimo, kurie leistų nustatyti vaiko motinos tapatybę, kviečiami teritorinės policijos įstaigos pareigūnai.

Vaikui suteikiamas vardas, pavardė, įrašoma medicininiais tyrimais nustatyta galima gimimo data.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

???

Kokia teisę turit teisti tą mamą. Mes nei vienas nežinom kodėl taip atsitiko. Lengviausia yra teisti... O ar vaikui bus geriau globeju seimoje tai dar neaišku... Visokių pagerintų ir tu globėjų atsiranda...

Nijolė

Negyvename kažkokio dykumoj. Visada galima rasti pagalbos. Kas gali tokio baisaus atsitikti šiais laikais, kad galėtum numesti vaiką, nesirūpinti kas ir kaip kūdikėlį priglobs. Nepasitikiu šią biologine mama. Maža kas vėl atsitiks, vėl kažkam numes... Vaikutis jau turi šeimą. Tegul joje laimingas gyvena. Mama yra ne ta, kuri pagimdo, o ta, kuri augina. O dėl depresijos. Tai nėra kažkokia belrotystės liga, žmogus žino, kas su juo vyksta... Taigi reikia apie vaiką galvoti, jo labui pas gydytojus kreiptis, pagalbos ieškoti, o ne palikti mažylį be pienelio ir kažkur pusmečiui dingti. Vaikas tikrai bus laimingesnis su globėjais. Mama, net neabejoju, pirmiausiai visada galvos apie save... Žmogaus prigimties nepakeisi. Kritiškais atvejais ir paaiškėja, koks yra žmogus...

Patelė

Kaip kažkas rašė"gera patele nenumeta savo vaiku" Turėjau kate kuri pagimdė laukia po krūmais ir nemaitino savo kaciuku ir nėjo ,net i ta vieta kur pagimdė,net pažiūrėt nėjo kaip jie laikosi ,mociutė surado netycia jau mirusius po krūmu kai kapstėsi darze ir girdėjau kaip kalbejo mamai ir verkė ,kad sitaip su savo kaciukais pasielge,taip ,kad nelyginu ,bet ir patelėms būna pogimdyvinė depresija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS