Atsirita Azijos savaitės banga | kl.lt

ATSIRITA AZIJOS SAVAITĖS BANGA

Jubiliejinėje VDU Azijos savaitėje įvertinsit studijų ir darbo galimybes, susijusias su Rytų Azija, pažinsite regiono kultūrą, sužinosite, ką lengviau iškepti: bulvinius blynus ar japonišką omletą.

Įgyvendina studentai

Tradiciškai, gruodžio arba sausio mėnesį, į Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Azijos studijų centro studentų pašto dėžutes įkrenta laiškas, kurio dauguma laukia nuo rugsėjo: „Vyks Azijos savaitė. Kas nori prisidėti?“ Šiemet entuziastai buvo kaip niekad aktyvūs – kone trisdešimt studentų į iniciatyvinę grupę susibūrė per kelias dienas.

„Dar nuo Aurelijau Zyko laikų Azijos studijų centras laikosi tos pačios pozicijos – centro darbuotojai pateikia idėją, o studentai ją realizuoja. Tai renginys bendruomenei, jaunuomenei“, – apie daugiametę tradiciją turintį festivalį kalbėjo VDU Kultūros studijos katedros lektorius, Azijos studijų centro vadovas Arvydas Kumpis.

Nuo 2014-ųjų, kai pirmą kartą subūrė bendruomenę ir miestiečius, VDU Azijos savaitė išsaugojo penkių dienų tradiciją ir kertinius renginius. Vis dėlto jubiliejiniame festivalyje bus ir naujovių. Kitaip esą ir būti negali. Laikas keičia žmones, o šie – aplinką.

„Man patinka, kad renginys yra pasikartojantis, turi savo istoriją, bet kasmet jis vis kitoks, nes keičiasi studentai. Į Azijos savaitę jie žiūri iš savo pozicijų, atkreipia dėmesį į tai, kas prieš kelerius metus nerūpėjo, bet šiuo metu yra svarbu. Jauni žmonės žino apie Azijos savaitę, todėl tik įstoję į šią specialybę laukia, kada prasidės registracija“, – kalbėjo Rytų Azijos šalių kultūrų ir kalbų programos pirmakursė Akvilė Vasiliauskaitė, VDU Azijos savaitės kultūros mugės kuratorė.

Studentė pasakojo, kad pirminės festivalio idėjos užgimė dar rudenį, o kūnu tapo per pastaruosius tris mėnesius. Bemaž 80 proc. iniciatyvinės grupės sudarė pirmakursiai, neturintys renginių organizavimo patirties, bet trykštantys begaliniu noru.

Dar nuo Aurelijau Zyko laikų Azijos studijų centras laikosi tos pačios pozicijos – centro darbuotojai pateikia idėją, o studentai ją realizuoja. Tai renginys bendruomenei, jaunuomenei.

 

„Tarkim, renginio dizainerė pirmakursė Miglė Razmutė. Ji nuostabiai atliko savo darbą, todėl Azijos savaitės vizualumas smarkiai pasikeitė“, – kiekvieno bendruomenės nario indėliu džiaugėsi A. Kavaliauskaitė.

Keps japonišką omletą

VDU Azijos savaitės programoje – daugybė skirtingų veiklų ir galimybė Rytų Azijos šalis pažinti per raštą, virtuvę, žmones ar jų daiktus. Tradiciškai pirmoji renginio diena bus skirta kalboms. Per jas, anot A. Kumpio, lengviausia pažinti kultūras. Balandžio 22 dieną VDU daugiafunkcio centro erdvėse vyks kaligrafijos, kinų rašto, konglish frazių pamoka, korėjietiškų posakių pristatymas. Ankstesniais metais vykęs paskutinę dieną, šįsyk tradicinis Azijos protmūšis perkeliamas į savaitės pradžią ir vyks bare „Rebels“. Jubiliejinė Azijos savaitė plečiasi, todėl svečiams atsivers ne tik akademinės erdvės. Antai, balandžio 23-iąją, maisto dieną, visi iš anksto užsiregistravę bus laukiami restorane „Višta puode“, kur tądien kvepės ne tik Šatrijos raganų kepsniu ar jautienos ir grikių sriuba. Pagal mainų programą į Lietuvą iš Japonijos atvykę studentai ir VDU dirbanti dėstytoja iš Korėjos mokys pasigaminti korėjietišką vaisių punšą, Kimbap, japonišką omletą ir desertą mochi.

Programa: penkias dienas truksiantis renginių ciklas skirtas supažindinti visuomenę su Rytų Azijos šalimis – Japonija, Kinija ir Korėja. Regimanto Zakšensko nuotr.

„Visa tai jiems kasdienybė, kaip mums bulvinius blynus kepti, bet nori dalyvauti, parodyti, taip pat pažiūrėti, kaip mes suprantame jų kultūrą. Susidomėjimas labai didelis“, – bendruomenės įsitraukimu ir renginio įtraukumu džiaugėsi A. Vasiliauskaitė. Į šį renginį būtina išankstinė registracija. Taip pat renkamas dalyvio mokestis.

Popiet veiksmas persikels į Šančius. Lino gaminių parduotuvėje „Jaukūs namai“ vyks nemokama japoniškos arbatos degustacija. Trečiadienio renginius užbaigs tūkstančius kilometrų pėsčiomis nuėjusio Evaldo Karaliaus paskaita apie Japoniją ir Nepalą. Šv. Jokūbo kelio asociacijos atstovą geriau bus galima pažinti ir per jo nuotraukas, kurios bus eksponuojamos VDU daugiafunkciame centre.

Vinis – modernus šokis

Pirmoje trečiosios dienos pusėje – studentų mokslinė konferencija, o nuo 18 val. „Romuvoje“ vyks tai, dėl ko verta koreguoti savo vakaro planus.

Nors su Kauno šokio teatru „Aura“ VDU draugauja jau ne vienus metus, Azijos savaitėje jie dar nėra šokę. Jubiliejiniame renginyje – debiutas ir ypatingų svečių pasirodymas. Rytų Azijos dozė šiuolaikinio šokio mylėtojams – Pietų Korėjos talento Na Hoon Park ir trupės „Four Elements“ trijų dalių pasirodymas, taip pat kritikų įvertintas, „Auksinį scenos kryžių“ pelnęs Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Sodas 4.12°“.

Įkvėpta japonų vaizdo ir garso menininko Tatsuru Arai, choreografė Birutė Letukaitė sukūrė šokio spektaklį „Sodas 4.12°“, kuriame per gėlių ornamentiką skleidžiasi žmonijos išgyvenimai ir patirtys. Ūkų dariniai virsta planetomis, scena – kosmoso platybėmis, o sodas pražysta šokėjų kūnais ir vizualizacijomis. Beje, šio spektaklio premjera įvyko „Japonijos dienos Kaune WA“ metu.

„Trečiadienį išeisime iš savo jaukių erdvių universitete ir užpildysime „Romuvą“. Žinau, kad Kaunas mėgsta, tiksliau – dievina šiuolaikinį šokį, todėl kviečiame visus, nes tai neeilinis įvykis“, – balandžio 24-osios vakarą savo kalendoriuje pasižymėti raudonai ragino A. Kumpis.

Visi į blusturgį

Ketvirtosios festivalio dienos programa bene gausiausia ir, anot organizatorių, tradiciškai sulaukia didžiausio susidomėjimo. Tai – kultūrų mugė. Pirmame, antrame ir ketvirtame VDU daugiafunkcio centro aukštuose veiks kaligrafijos, šokio, arbatos ceremonijos dirbtuvės, prekybos, meninių veiklų erdvės. Čia įsikurs ir blusturgis.

„Dešimt kartų perskaityta manga renka dulkes lentynos kampe? Figūrėlė, kurios žavesys jau seniai pasibaigęs? Papuošalai, į kuriuos jau net sunku pažiūrėti, nes seniai išėję iš mados? Padėkite savo seniems daiktams rasti naujus namus. Azijos savaitės kultūrų dienos mugės metu vyks blusturgis, todėl kviečiame visus atsikratyti nenorimais ir nenaudojamais azijietiškos tematikos daiktais ir paremti mūsų renginį“, – organizatoriai ragino perkrayti savo spintas ir stalčius, o nereikalingus daiktus atnešti į VDU Azijos studijų centrą.

Visos iš blusturgio gautos lėšos bus skiriamos būsimoms VDU Azijos savaitėms tobulinti. Beje, mugėje bus galima įsigyti ir specialiai renginiui sukurtos atributikos: ženkliukų, marškinėlių.

Vakare VDU Azijos savaitės dalyviai kviečiami įsitaisyti Ąžuolyno bibliotekoje. Čia vyks paskaita apie tradicinius Rytų Azijos rūbus. Paklaustas, kokia nata užsibaigs festivalis, Azijos studijų centro vadovas prasitarė, kad šiemet ji bus kitokia.

Balandžio 26-osios popietę V. Putvinskio g. 23 vyks renginys, skirtas visiems, norintiems daugiau sužinoti apie studijų ir darbo galimybes, susijusias su Rytų Azija. Jubiliejinę savaitę „Hogas Pub" erdvėse užbaigs alternatyvaus pop- ir neo-soulo stiliaus dainas kurianti grupė „Nouvelle“.

„Anksčiau uždaromieji renginiai būdavo kuklesni, paprastai – protmūšiai. Dabar padarėme rokiruotę – protmūšį perkėlėme į pirmadienį, o uždarymas bus su koncertu. Mums tai bus iššūkis, nes išeisime iš komforto zonos, – apibendrinęs festivalį, A. Kumpis vylėsi, kad savaitę pradėję drauge, miestiečiai ją drauge ir užbaigs. – Žinau, kad „Nouvelle“ koncertas bus puikus. Kviečiame visus ateiti ir švęsti be jokių įsipareigojimų, be jokio plano. Tiesiog būkime kartu.“

GALERIJA

  • Atsirita Azijos savaitės banga
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Užsikr..škit

su ta Azija .

Manau

Šiuolaikiniam jaunimui derėtų daugiau žinoti apie Azijatų kultūrą tradicijas ir azijatų kilmės šalis. O dabar dauguma dabartinio jaunimo net neįsivaizduoja iš kur į mūsų Lietuvą jie atkeliauja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS