Aviacijos muziejaus staigmena: tarpukario Lietuvos milijonieriaus automobilio atidengimas | kl.lt

AVIACIJOS MUZIEJAUS STAIGMENA: TARPUKARIO LIETUVOS MILIJONIERIAUS AUTOMOBILIO ATIDENGIMAS

  • 1

Nors Lietuvos aviacijos muziejaus (LAM) patalpose vyksta rekonstrukcijos darbai, po atviru dangumi esanti lauko ekspozicija atidaroma vasaros sezonui. Gegužės 14-osios vakarą muziejus kviečia į atidarymo šventę, kurioje laukia iš kojų verčianti staigmena ir verta dėmesio vakaro programa tiek šeimoms su vaikais, tiek vyresnio amžiaus lankytojams.

Atidarymo vakare – unikalus eksponatas

Lietuvos aviacijos muziejus praėjusių metų rudenį pradėjo rekonstruoti pagrindinį ekspozicijos pastatą. Po rekonstrukcijos neatpažįstamai pasikeitęs muziejus duris lankytojams žada atverti 2023 metų rugsėjį.

Tačiau atšilus orams, LAM visam vasaros laikotarpiui atveria lauko ekspozicijos vartus aviacijos išsiilgusiems lankytojams. Muziejaus kieme išrikiuoti orlaiviai ir kitokios Lietuvos aviacijos istorijos įdomybės lankytojus šiemet pirmą kartą pasitiks per Europos muziejų naktį, gegužės 14 dieną.

Vakaro programoje – kvapą gniaužianti ir jaudinanti staigmena – legendinio, vieno pirmųjų Lietuvos karo aviacijos pilotų, Prano Hiksos Laikinojoje sostinėje vairuoto automobilio „Hudson Essex Terraplane“, dar kitaip vadinamo žemės lėktuvu, iškilmingas atidengimas. Tai vienas iš dviejų automobilių, kurie važinėjo Lietuvoje tarpukariu iki šiol saugomų Lietuvoje.

P. Hiksos gyvenimą prisimins artimieji ir kolekcininkai

Pranas Hiksa tarpukario Lietuvoje buvo toks ryškus žmogus, kad niekas negalėjo likti apie jį negirdėjęs. Jis – milijonierius, azartiškas lenktynininkas, sėkmingas verslininkas, žinoma, moterų numylėtinis, kuris gyvenimą kvėpė plačiais plaučiais.

M. Laužadžio nuotr.

P. Hiksa buvo nuolatinis automobilių lenktynių dalyvis ir nugalėtojas. 1931 ir 1932 metais jis tapo pirmųjų automobilių lenktynių aplink Lietuvą nugalėtoju, taip pat laimėjo ir Prezidento taurę, 1933 ir 1935 metais atstovavo Lietuvą Monte Karlo ralio varžybose.

Įspūdį palieka ne tik P. Hiksos legendinis automobilis, tačiau ir paties Prano asmenybė. Jis buvo tikra tarpukario Lietuvos žvaigždė. Vakaro programoje lankytojų lauks susitikimas su P. Hiksos šeimos nariais ir giminėmis, dabartiniu automobilio savininku Gitautu Žičkumi, kurie pasidalins prisiminimais apie šią charizmatišką asmenybę.

Išleista medalių kolekcija

Vasaros sezono atidarymo vakarą bus pristatyta ir Lietuvos aviacijos istorijai skirtos medalių kolekcija, kurią bendradarbiaujant su Lietuvos aviacijos muziejumi, išleido UAB „Monetų namai“. Vienas kolekcijos medalių skirtas Prano Hiksos vardui pažymėti.

Pasak Lietuvos aviacijos muziejaus direktoriaus Mindaugo Kavaliausko, muziejaus misija – iš Lietuvos aviacijos lopšio siųsti žinią Lietuvai ir pasauliui apie mūsų aviacijos pasiekimus, asmenybes, jų svarbą Lietuvos kultūrai ir valstybingumui. Šiai misijai įgyvendinti muziejus renkasi vis įvairesnes formas – nuo teminių marškinėlių iki memorialinių renginių, o medaliai – viena monumentaliausių, labiausiai dovanoms tinkančių formų. „Bendravimas su UAB „Monetų namai“ pakelia Lietuvos aviacijos įamžinimą į naują kokybinį lygmenį“, – sakė M. Kavaliauskas.

Šventinis koncertas ir senasis kinematografas

Vasaros sezono atidarymo šventė prasidės šeštadienį 19 val. improvizuota ekskursija su muziejininkais po lauko ekspoziciją, kuri naujai suorientuota, papildyta vienu nauju orlaiviu.

M. Laužadžio nuotr.

Taip pat bus galim apžiūrėti ir ant infocentro ir muziejaus pastato „nutūpusius“ Ievos Olimpijos Voroneckytės sienos tapybos darbus.

Nuo 20 val. Šventinę nuotaiką kurs KTU pučiamųjų grupės The Brassbees koncertas, skirtas tarpukario karo aviatoriaus, lenktynininko, inžinieriaus Prano Hiksos (1897-1966) 125-osioms gimimo metinėms pažymėti.

21 val. prasidės senųjų video juostų su aviaciniais siužetais peržiūros aviaciniame angare per 35 mm juostos projektorių.

Vakaro metu bus renkamos lėšos Ukrainos valstybinio O. K. Antonovo aviacijos muziejui. Surinktos lėšos ukrainiečiams bus skirtos įsigyti droną bei stebėjimo kameras muziejaus teritorijos priežiūrai.

Už auką lankytojai nemokamai galės išbandyti LAM skrydžio simuliatorius. Paramos Ukrainos kolegoms rinkimą ir teikimą padės įgyvendinti „Ukrainos namai Lietuvoje“.

Lankytojai LAM lauko ekspozicijoje Kaune bus priimami visą šiltąjį sezoną:

II–V nuo 10 iki 18 val.,

VI nuo 10 iki 15 val. ir kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį.

Lietuvos aviacijos muziejus, Veiverių g. 132, Kaunas

GALERIJA

  • Aviacijos muziejaus staigmena: tarpukario Lietuvos milijonieriaus automobilio atidengimas
  • Aviacijos muziejaus staigmena: tarpukario Lietuvos milijonieriaus automobilio atidengimas
  • Aviacijos muziejaus staigmena: tarpukario Lietuvos milijonieriaus automobilio atidengimas
  • Aviacijos muziejaus staigmena: tarpukario Lietuvos milijonieriaus automobilio atidengimas
  • Aviacijos muziejaus staigmena: tarpukario Lietuvos milijonieriaus automobilio atidengimas
  • Aviacijos muziejaus staigmena: tarpukario Lietuvos milijonieriaus automobilio atidengimas
M. Laužadžio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O \\\\\.../////

lianzborgo mer'cedesas bus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS