Ąžuolyno bokštai – žavus paveldas, o ne baubas | kl.lt

ĄŽUOLYNO BOKŠTAI – ŽAVUS PAVELDAS, O NE BAUBAS

  • 12

Gyvename amžiuje, kai apstu visokios bauginančios informacijos. Gandų taikiniu tapo ir nuo tarpukario laikų Kaune, Vaižganto gatvėje esantys bokštai, transliuojantys radijo bangas. Išsklaidyti bet kokias abejones dėl šios vietos saugumo sveikatai siekia ir nekilnojamojo turto vystytojai, kuriuos, suprantama, vilioja ši vieta, laikoma viena labiausiai prestižinių Kaune.

Pirmosios radijo transliacijos

Netoli legendinės Sporto halės apsupti ąžuolų bokštai jau seniai yra neatsiejama Kauno panoramos dalis. dar 1926 m. čia pradėjo veikti pirmoji radijo stotis Lietuvoje "Radiofonas". Radijo studija buvo įrengta tame pačiame radijo stoties pastate. Būtent iš čia prieš 91 metus birželio 12 d. radijo bangomis išskriejo pirmieji lietuviško radijo žodžiai: "Alio, alio. Kalba Kaunas. Lietuva." Pirmaisiais metais "Radiofono" programa truko vos pusantros valandos, o vėliau vis ilgėjo. Čia buvo skaitomos žinios, orų prognozė, paskaitos įvairiomis temomis, skambėjo muzika. "Radiofonas" turėjo ir savo orkestrą.

Taigi čia yra pirmoji šalyje vieta, kurioje buvo įrengti radijo siųstuvai, bokštai, antenos ir kita radijo bangų įranga.

Paskirtis išliko ta pati

Kaip sakė bokštus valdančio Lietuvos radijo ir televizijos centro komunikacijos vadovas Valdas Kaminskas, šiuo metu čia esantys bokštai iš esmės atlieka panašią funkciją kaip ir tarpukariu. "Į juos yra įkeltos FM radijo programų siuntimo ir mobiliojo ryšio antenos", – sakė V.Kaminskas.

Kaune yra ir daugiau įvairų vietų, kur iškeltos radijo transliacijų antenos. Tik jos nėra tokios pastebimos, daug lengvesnės, iškeltos ant pastatų stogų.

Beje, Kaune yra ir daugiau įvairų vietų, kur iškeltos radijo transliacijų antenos. Tik jos nėra tokios pastebimos, daug lengvesnės, iškeltos ant pastatų stogų. Tokių vietų mieste yra septynios.

Bokštus valdanti valstybinė bendrovė turi 350 darbuotojų ir 4 tūkst. klientų: tai mobiliojo ryšio bendrovės, televizijos, radijo transliuotojai, interneto tiekėjai. Lietuvos radijo ir televizijos centras taip pat valdo nacionaliniu mastu unikalų inžinerinį statinį – Vilniaus televizijos bokštą ir jame įsikūrusį restoraną "Paukščių takas".

Bokštai nekenksmingi

Bauginančios informacijos dabar apstu socialiniuose tinkluose, portaluose, tinklaraščiuose: vienas po kito pavojingais skelbiami maisto produktai, jų gamyboje naudojami priedai, diskutuojama apie skiepus. Psichologai tai aiškina tuo, kad žmonėms visada patrauklesnės bauginančios, turinčios sąmokslo teorijos bruožų žinios. Nieko nuostabaus, kad ir mūsų redakciją pasiekia kai kurių kauniečių klausimai, ar nekenksmingi Vaižganto gatvėje esantys bokštai. "Girdėjome, kad jie skleidžia tam tikrą spinduliuotę. Ar tai nėra pavojinga?" – klausia vienas skaitytojas.

"Šio objekto, kaip ir dešimčių objektų Kaune, kuriose įrengtos mobiliojo ryšio operatorių bazinės stotys, elektromagnetinė spinduliuotė neviršija nustatytų higienos normų, – teigė V.Kaminskas. – Matavimai atliekami kas dvejus metus, kontrolę vykdo Ryšių reguliavimo tarnyba ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Konkrečiai šioje vietoje elektromagnetinio lauko bandymai buvo atlikti 2015 m. balandį. Tuomet nustatyta, kad leistinai normai esant 10 µ/cm2 (µ – mikrovatas), 1,7 m aukštyje prie Vaižganto g. 11B pastato eletromagnetinis laukas siekia vos 0,24 µ/cm2, o ties Vaižganto g. 9A namu – 0,22 µ/cm2."

Vykdoma kontrolė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Reda Kupstaitienė teigė, kad elektromagnetinio lauko matavimai atliekami kas dvejus metus urbanizuotoje teritorijoje, jeigu nagrinėjama teritorija nėra urbanizuota arba nėra gyvenamosios aplinkos – kas penkerius metus. "Matavimus gali atlikti tik šiai veiklai akredituotos ar atestuotos laboratorijos. Nustačius, kad elektromagnetinio lauko intensyvumo parametrų leidžiamas lygis viršytas, operatorius privalo nedelsdamas nutraukti radiotechninio objekto naudojimą arba elektromagnetinio lauko intensyvumo lygį sumažinti iki nustatytų dydžių ir informuoti teritorinį visuomenės sveikatos centrą pateikiant matavimų protokolus", – sakė R.Kupstaitienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiojo specialisto Roberto Jakimonio turimais duomenimis, Vaižganto gatvėje esantys radiotechniniai objektai aplink sukuria minimalią spinduliuotę. "Atlikti elektromagnetinio lauko energijos srauto tankio matavimai šalia esančių gyvenamųjų pastatų teritorijose parodė, kad elektromagnetinio lauko intensyvumo parametrų vertės gyvenamojoje aplinkoje neviršijo Lietuvos higienos normos", – tvirtino R.Jakimonis.

(Vilmanto Raupelio nuotr.)

Domisi ir statytojai

Gyvenamųjų namų kvartalas netoli Sporto halės nuo seno laikomas prestižiniu nekilnojamojo turto rinkoje. Čia pat veši Ąžuolyno parkas, netoli yra miesto centras, bet pačiame kvartale tvyro užmiesčio ramybė.

Nieko nuostabaus, kad į laisvus plotus dairosi ir nekilnojamojo turto vystytojai. Vaižganto gatvėje šiuo metu jau pradėtas statyti gyvenamųjų būstų kompleksas "Ąžuolyno namai". Pastatai išsiskirs unikalia skandinaviško stiliaus architektūra, apželdintomis didelėmis stogų terasomis. "Neslėpsime, bokštai atkreipė ir mūsų dėmesį, nes mums rūpi visiškas klientų pasitenkinimas gyvenimo kokybe, – sakė įmonės "Egavi" direktorius Justinas Barniškis. – Todėl kreipėmės į specialistus ir buvome nuraminti, jog galime garantuoti savo klientams, kad jie gyvens švarioje ir sveikoje aplinkoje."

Projektą ketinama įgyvendinti iki šių metų pabaigos.

GALERIJA

  • Ąžuolyno bokštai – žavus paveldas, o ne baubas
  • Ąžuolyno bokštai – žavus paveldas, o ne baubas
  • Ąžuolyno bokštai – žavus paveldas, o ne baubas
  • Ąžuolyno bokštai – žavus paveldas, o ne baubas
"Ąžuolyno namų" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

komercinis pasiulimas kauno krabui

tegu krabas tuos radio bokstus parduoda siaures korejai, -jie zinos kur panaudoti pagal paskirti :))

Tradicijos

Kaunadienė laikosi tradicijų nupirktus straipsnius neženklinti kaip reklamą. Nesvarbu ar verslas nusiperka tam, kad skleistų erezijas, ar politikai- tam kad piltų š.... vienas ant kito. Šitas dienraštis yra be vertybių

Vadilius

Šita paveldą reikia perkelti Gruto parką Jų pagrindine paskirtis buvo blokuoti Europos žinias Lietuvai ir kitoms gretimoms šalims. Tai radijo trukdytojai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS