Balsavimas namuose: saviizoliacijoje esantys kauniečiai patyrė ir akibrokštų | kl.lt

BALSAVIMAS NAMUOSE: SAVIIZOLIACIJOJE ESANTYS KAUNIEČIAI PATYRĖ IR AKIBROKŠTŲ

Saviizoliacijoje esantys asmenys galėjo balsuoti namuose. Tačiau vieni kauniečiai, užsiregistravę tokiai paslaugai, rinkimų apylinkių atstovų taip ir nesulaukė, o pas kai kuriuos jie užsuko du kartus.

„Betvarkė. Žmonėms, kurie pas mus atvyko, neturiu jokių priekaištų. Problema yra sistema“, – teigė kaunietė Ieva (pavardė redakcijai žinoma), pas kurią su sutuoktiniu į namus balsavimo biuleteniai buvo atvežti du kartus.

Pora, esanti saviizoliacijoje dėl to, kad abiems diagnozuotas COVID-19, žinodama, jog negalės iš namų išeiti nei į išankstinį balsavimą, nei sekmadienį, užsiregistravo e. būdu ir ėmė laukti skambučio iš rinkimų apylinkės.

Savaitę buvo tyla. Kreipėsi dar kartą. Patvirtino, kad pora tikrai užregistruota balsuoti namuose, tačiau rinkimų apylinkė laukia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) patvirtinimo. Tada atsiųs komandą.

Betvarkė. Žmonėms, kurie pas mus atvyko, neturiu jokių priekaištų. Problema yra sistema.

Ketvirtadienį – skambutis. Teirautasi, ar Ieva tada ir tada bus namie, tačiau jos vyras į sąrašą, kurį turėjo skambinusysis, kažkodėl neįtrauktas. Tačiau tądien su balsalapiais niekas neatėjo net ir pas ją.

Penktadienį skambučio sulaukia jos vyras. Ar būsite namie, norėtume pas jus užsukti. Tuomet jau leistasi į žmonos paieškas sąraše, kuriems leidžiama balsuoti namie.

„Galutinai pas mus atvažiavo penktadienį apie 17 val. Kaip priklauso – su apsauginiais kostiumais. Viską susitvarkėme. Abudu pabalsavome. Šeštadienį – vėl skambutis į duris. Užsidedu kaukę, atidarau duris. Iš to, ką moterys turi rankose, supratau, kad atėjo pasiimti mūsų balsų. Tik šįkart – be apsauginių kostiumų, tik su kaukėmis“, – pasakojo Ieva.

Ji išsiaiškino, kad yra sudaryti du sąrašai: sergančiųjų koronavirusu ir saviizoliacijoje esančių asmenų. Atskirų sąrašų reikia, nes sergančius lankyti su kaukėmis yra nesaugumu, reikia apsauginių kostiumų.

Pašnekovės, kiek jai pavyko išsiaiškinti, teigimu, bėda ta, kad iš saviizoliuotųjų sąrašo neišbraukti sergantieji, todėl pas juos ir apsilankoma po dukart. Taip atsiranda galimybė tam pačiam asmeniui balsuoti du kartus, bet ir rizikuojama rinkimų apylinkių atstovų bei kitų asmenų saugumu. Pas sergančius koronavirusu apsilankoma dėvint tik kaukę.

„Ta pati istorija nutiko ir mano kolegai. Ta pati balsavimo apygarda. Tik pas jį iš pradžių atėjo komanda, nepasiruošusi vizitui pas COVID-19 pacientus, nors buvo daug sykių skambinta ir pranešta, kad patvirtinta diagnozė“, – pasakojo kaunietė.

Kaunietis Nerijus (pavardė redakcijai žinoma), kuris priklauso Garliavos apygardos Kačerginės rinkimų apylinkei, balsuoti namuose registravosi telefonu šią savaitę, sudiktuodamas įvairius asmens duomenis. „Sekmadienį, kai paskambinau aiškintis, kodėl nesulaukiau rinkimų komisijos atstovų, kada galėsiu balsuoti, pasakė, kad jiems niekas nieko neperdavė, nieko nežino“, – piktinosi vyras, kalbėdamas su portalu kauno.diena.lt.

Su portalu susisiekusi kaunietė Inga irgi liko be galimybės balsuoti.

„Grįžau iš užsienio, esu saviizoliacijoje nuo spalio 3 d., prašymą balsuoti namuose pateikiau spalio 5 d. Gavau patvirtinimą, kad prašymas gautas ir perduotas NVSC („su Jumis susisieks“).

Taip ir nesulaukus nei skambučio, nei vizito, vakar pati paskambinau jiems ir pasakiau, kad norėčiau nubalsuoti, bet iki šiol niekas neatvažiavo ir gavau atsakymą, kad dar tik 15 val. ir iki manęs (Aleksoto rajonas, Kaune) dar turėtų atvažiuoti ir turėsiu galimybę balsuoti.

Taip nieko ir nesulaukusi šiandien vėl kreipiausi į juos su tuo pačiu prašymu ir gavau atsakymą, kad skundas užfiksuotas. Jaučiuosi apvogta tiesiogine to žodžio prasme, o tiesiog norėjau atlikti savo pilietinę pareigą“, – nusivylimo neslėpė kaunietė.

Portalui kauno.diena.lt žinomas ne vienas atvejis, kai balsuoti namuose pavyko tik dėl atkaklumo. Nesulaukę rinkimų komisijų atstovų žmonės juos atakavo skambučiais.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė Eltai teigė, kad aiškinamasi, kodėl daliai saviizoliacijoje esančių ir norą balsuoti namuose pareiškusių asmenų to padaryti nepavyko, taip pat ieškoma būdų, kaip dar šį sekmadienį jiems užtikrinti balsavimo Seimo rinkimuose galimybę.

„Mes dabar apibendriname informaciją, aiškinamės kas ten įvyko. Iš tiesų, dėjome didžiules pastangas, VRK kolektyvas neskaičiavo darbo valandų ir darėme viską, kad saviizoliacijoje esantys asmenys galėtų balsuoti. Man, atvirai pasakius, labai apmaudu, kad tokie nesusipratimai vyksta“, – Eltai sekmadienį sakė L. Matjošaitytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

TIEK PROCENTŲ KAIP SKELBIAMA TIKRAI NEBALSUOJA

Klastočių buvo ir bus ,balsuojant.

Užsibalsuokit iki mėlynumo

Bet tai kaip svarbu balsuot, lyg bus koks skirtumas, cha.

Va taip

O aš išvis nežinau, kokia mano rinkimų apylinkė ar apygarda - negavau kvietimo balsuoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS