Baseinui išleistus ES milijonus teks grąžinti? | kl.lt

BASEINUI IŠLEISTUS ES MILIJONUS TEKS GRĄŽINTI?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno politikai pritarė, kad savivaldybė vėl ieškotų koncesininko "Girstučio" kultūros ir sporto rūmų pramoginei daliai, tačiau gali būti, kad dėl to finansinė našta miesto biudžetui išaugs iki milijoninių sumų.

Tapo įkaitais

"Viską galėtų valdyti Kauno plaukimo centras, ir nieko čia nereikia, bet Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) grasina atimti gautą 5 mln. litų ES paramą", – miesto tarybos nariams vakar aiškino Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Mockus.

Jis pripažįsta, kad situacija yra gana kebli. Tik paskelbus konkursą ir sulaukus pasiūlymų bus galima spręsti, kas savivaldybei labiau apsimoka – prarasti ES paramą, ar suradus koncesininką užsikrauti gerokai didesnę finansinių įsipareigojimų naštą. "Jeigu įvykdysime įsipareigojimą LVPA, išaugs išlaidos sportinei daliai", – įvardijo A.Mockus.

Prieš balsavimą jis politikus įspėjo, kad neigiamas balsavimo rezultatas gali tapti ženklu Verslo paramos agentūrai pradėti procedūras dėl ES skirtos paramos atėmimo. Tarybos nariai koncesininko paieškoms neprieštaravo.

Artimiausiu metu savivaldybė skelbs naują konkursą ir ieškos, kas valdytų greta didžiojo baseino esančią pramoginę dalį. Potencialiam koncesininkui taip pat bus siūloma išsinuomoti ir 50 m didįjį baseiną su sąlyga, kad savivaldybė už plaukimo takus, kuriuose sportuos vaikai, mokės mažiausią kainą.

Pagal dabartinius skaičiavimus, biudžetinei įstaigai Kauno plaukimo centrui savivaldybė per metus skiria 500 tūkst. litų, o nemažai pajamų pats Kauno plaukimo centras surenka iš to, kad kauniečiai naudojasi ir pramogine dalimi. Prognozuojama, kad koncesininkui perdavus pramoginę dalį, savivaldybės išlaidos Kauno plaukimo centrui gali išaugti iki 1,5 mln. litų.

Kol kas garsiai nekalbama, ar paslaugos nebrangs "Girstučio" baseine plaukiojantiems vaikams ir suaugusiems kauniečiams.

Kur plauks vaikai

A.Mockus įžvelgia kelis savivaldybei nepalankius aspektus. "Dabar vaikų – darželinukų, pradinukų – mokymas plaukti vyksta mažajame 25 m baseine, kurį turėsime atiduoti koncesininkui", – atskleidė Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Nors miesto valdžia tikisi, kad konkurso metu išrinktas koncesininkas mokės savivaldybei koncesijos mokestį už naudojimąsi jai priklausančiu turtu, A.Mockus baiminasi blogiausio scenarijaus – pramoginę dalį valdyti norintis konkurso dalyvis gali pasiūlyti tik simbolinį koncesijos mokestį.

"Gali pasiūlyti 1 eurą, na gal 2 tūkst. eurų per metus. Simboliškai. Tuomet savivaldybė iš savo kišenės vis tiek turės padengti išlaidas vaikų mokymui plaukti, sumokėti už plaukimo takų nuomą", – galimus scenarijus modeliavo savivaldybės atstovas.

Tiesa, konkurso sąlygose numatyta, kad daugiau galimybių laimėti konkursą turi tie, kurie pasiūlys didžiausią koncesijos mokestį ir kuo mažesnę kainą savivaldybei už plaukimo takus.

Kilo abejonių

A.Mockus priminė, kad pretenduodama į 5 mln. litų ES paramą "Girstučio" baseinui rekonstruoti savivaldybė įsipareigojo rasti privatų operatorių pramoginei daliai. Tos paieškos prasidėjo dar 2009-aisiais, tačiau trys skelbti konkursai baigėsi be rezultatų, nors savivaldybė kiekvieną kartą lengvino sąlygas verslininkams, siūlė teisę parduoti centro pavadinimą.

Ir šį kartą miesto tarybos nariui Arvydui Garbaravičiui užkliuvo, kad konkurso sąlygos dailinamos būsimo koncesininko naudai. "Vis bandome padaryti, kad tas objektas būtų patrauklus tik operatoriui, o ne pačiai savivaldybei ir ne vaikams. Nepamirškime, kad yra vaikai, kurie ten sportuoja", – ragino A.Garbaravičius.

Liberalas Rimantas Mikaitis suabejojo, ar tik konkurso sąlygos nėra pritaikomos vienam konkrečiam koncesininkui.

A.Mockus aiškino, kad konkurso sąlygas šįkart reikėjo keisti dėl to, kad anksčiau skelbti konkursai ieškojo koncesininko rekonstruojamam baseinui, numatant ir privataus valdytojo indėlį į rekonstrukciją.

"Dabar objektas jau sutvarkytas, veikiantis. Be to, numatyta galimybė koncesininkui išsinuomoti didįjį baseiną", – pakartojo Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Kandidatai mina slenksčius

Po nesėkmingų koncesijos konkursų, kad rekonstruotas baseinas nestovėtų užrakintas ir jame galėtų plaukioti vaikai ir sportininkai, savivaldybė pati įsteigė Kauno plaukimo centrą, kuris iki šiol ir yra didžiojo baseino bei pramoginės dalies šeimininkas.

Pasak A.Mockaus, pastaruoju metu savivaldybė sulaukia užklausimų, kada bus surengtas konkursas, tad viliasi, kad šį kartą jis nesibaigs be rezultatų ir koncesininką rasti pavyks.

"Žinau, kad potencialus koncesininkas vaikščiojo po tarybos frakcijas ir siūlė keisti koncesijos sutartį", – prasitarė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Neoficialiomis žiniomis, galimybe valdyti tiek pramoginę, tiek sportinę dalį, ypač domisi "bilietai.lt". Savivaldybė yra sulaukusi ne vieno jų užklausimo, kada bus rengiamas koncesijos konkursas. A.Mockus užsiminė, kad raštą savivaldybei dėl "Girstučio" baseino koncesijos yra atsiuntusi ir Lietuvos plaukimo federacija, tačiau, anot jo, apie konkrečius derybinius klausimus bus galima kalbėti tuomet, kai vyks konkursas ir bus aiškūs pasiūlymai.

Miesto vadovas įsitikinęs, kad koncesininkas tokiam objektui reikalingas, nes, jo nuomone, šiuo metu "Girstučio" centras neišnaudoja visų galimybių. A.Kupčinskas užsiminė, kad ten galėtų atsirasti ir kavinė, ir treniruoklių salės, ir kitos kauniečiams reikalingos paslaugos, ką ir galėtų pasiūlyti koncesininkas. Apie SPA procedūras su pirtimis, vandens pramogų parką ir net nedidelį viešbutį "Girstutyje" kalbama nuo tada, kai jis pradėtas rekonstruoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

a6v

Tai ne verslo paramos agentura, o verslo zlugdymo agentura, jei taip zlugdo projekta.

gince

nesuprantu kažko, jau yra treniruoklių salė ir kažkaip siūloma vėl treniruoklių salė, čia kas per bajeris?

cezaris

visi pinigai nuejo pas al. yliene nes labai gyresi savo gyvenimu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS