Bendruomenės pilietiškumas: užklupus gausiam sniegui gyventojai suskubo į pagalbą | kl.lt

BENDRUOMENĖS PILIETIŠKUMAS: UŽKLUPUS GAUSIAM SNIEGUI GYVENTOJAI SUSKUBO Į PAGALBĄ

  • 7

Šalį užklupusi pūga pridarė daug rūpesčių, kartu ji atskleidė Kauno rajono bendruomenės pilietiškumą: daugybė žmonių ne niurzgėjo dėl užpustytų kelių, o patys griebė kastuvus, seniūnams į pagalbą su savo technika atskubėjo ūkininkai.

Kauno rajoną kerta daugybė valstybinės reikšmės magistralių, už kurias atsakinga Susisiekimo ministerijai pavaldi įmonė "Kelių priežiūra", todėl meras Valerijus Makūnas ir administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius sušaukė skubų pasitarimą su šios įmonės atstovais. Jų paprašyta skirti daugiau dėmesio pagrindinėms miestelių ir gyvenviečių gatvėms, šaligatviams, viešojo transporto stotelėms.

Vietinės reikšmės kelių priežiūra patikėta seniūnams, tačiau jų technikos ūkis nepajėgė susidoroti su didžiuliais sniego kiekiais, todėl teko pasitelkti bendruomenę. Praūžus pūgai, seniūnai socialiniuose tinkluose suskubo dėkoti savanoriams.

Domeikavos seniūnė Lina Mišeikienė pasakojo, kad į pagalbą atskubėjo keturratininkai, kurie nuvalė šalikeles ir pėsčiųjų takus. Valant kelius talkino ir ūkininkas Jonas Lapinskas. Garliavos apylinkių seniūnas Eimuntas Raugevičius gyrė ūkininką Antaną Maknevičių, kuris jau ne pirmą žiemą padeda prižiūrėti kelius.

Gamta mums iškrėtė išdaigų. Yra du pasirinkimai: burbėti, kaltinti, būti nepatenkintais arba paimti kastuvą ir pasportuoti.

Čekiškėje sniego kalnus stumdė trys traktoriai. Seniūnas Mečislovas Zavedskas dėkojo Stasiui Urlikiui ir Danui Laurinavičiui, o Alšėnų seniūnė Indrė Dambauskienė – Alvydui ir Kęstučiui Bružikams.

Didelę teritoriją užimančioje Babtų seniūnijoje darbavosi Gražvydas Koženiauskas ir Jonas Simutis. Seniūnas Gediminas Pupinis džiaugėsi ir Justino Stočkaus pagalba.

Ežerėlio seniūnija dėkojo įmonės "Klasmann-Deilmann" atstovams, kurie savo galinga technika greitai nuvalė gatves. Neliko nuošalyje ir vietos gyventojai, kurie nusikasė įvažas, šaligatvius.

Taurakiemio seniūnė Danutė Glinskienė pasakojo, kad kartu su pagalbininkais teko tiesti pagalbos ranką ne vienam į žiemos spąstus pakliuvusiam gyventojui, skubėta gelbėti sniege įstrigusį keleivinį autobusą, valyti pravažiavimą greitosios medicinos pagalbos automobiliui. Seniūnė už nesavanaudišką pagalbą dėkojo šio krašto ūkininkams Audriui Banioniui, Giedriui ir Kazimierui Martovičiams, Vingaudui Dambrauskui, Vidui Kizui bei Alfonsui Garmui.

Raudondvario seniūnė Daiva Bulotienė savo socialiniame tinkle dėkojo ūkininkams Sauliui Žiūrui ir Romui Starevičiui, o visai bendruomenei – už supratimą ir kantrybę. "Seniūnijoje turime 250 gatvių ir daugiau kaip 30 km žvyrkelių. Tai didelis ūkis, kurį prižiūrėti be pagalbininkų būtų labai sunku", – pabrėžė seniūnė.

Raudondvario gyventoja Irena Knašienė džiaugėsi, kad raudondvariškiai yra bendruomeniški ir nepikti, niurzgalių – tik vienas kitas. "Linkiu visiems supratimo ir kantrybės, juk dar tik žiemos vidurys", – komentavo moteris.

Kovojant su stichija buvo ir grįžtamojo ryšio – gyventojai dėkojo seniūnams už įdėtas pastangas. Žinoma, pasitaikė ir priekaištų, piktų replikų, bet nedaug. Geriausiai situaciją apibūdino raudondvariškė Rasa Semoškienė: "Gamta mums iškrėtė išdaigų. Yra du pasirinkimai: burbėti, kaltinti, būti nepatenkintais arba paimti kastuvą ir pasportuoti. Bus ką prisiminti, jei vėl 2–3 metus nebus sniego."


Kauno rajono savivaldybė primena, kad valstybinius kelius prižiūri valstybinė įmonė "Kelių priežiūra", šios įmonės kontaktus galima rasti interneto svetainėje.

Iškilus klausimams, susijusiems su valstybiniais keliais, ar esant sudėtingoms eismo sąlygoms, gyventojai gali kreiptis į Eismo informacijos centrą tel. 1871.

Dėl vietinės reikšmės kelių priežiūros reikėtų kreiptis į savo seniūniją.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Pil.

Žmones reikia įdarbinti ir Žmogus už atliktą darbą turi gauti atlyginimą.Tokius pilietiškus vadinate, kaip niekas negirdi ,durniais,nes uz žmonių nuvalytus plotus nusiimat , nusirašote pinigus sau,ar tiem kurie gave grąžina.Tarybiniais laikais buvo pilietiškumas o dabartiniai laikai supuvusio kapitalizmo laikai, kur už ačiū niekas nieko nedaro,nes reikia kiekvienam gyventi ir pinigų.

Žilvinas Ručys

300 000 bedarbių , Lietuvai europa davė milijardus , bet juos seimas naudoja tik aferoms ir savo gaujoms remti

:))))))

To Gedeminas,tai ko tamsta sedi ant sofutes,o ne lauje kastuveliu mosuoji???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS