D. Dargio kriminalinis žemėlapis: po karantino skaitytojams pažers staigmenų | kl.lt

D. DARGIO KRIMINALINIS ŽEMĖLAPIS: PO KARANTINO SKAITYTOJAMS PAŽERS STAIGMENŲ

Dėl koronaviruso pandemijos paskelbtas karantinas Dailiui Dargiui jokia naujiena. Į savotišką karantiną jis pats save uždarydavo kiekvieną kartą, rašydamas bestseleriais tapusias knygas apie Lietuvos mafiją. Tad dabartinį laikotarpį rašytojas išnaudoja prasmingai.

Patiko formatas

Kovo pradžioje per Lietuvos ryto TV buvo rodoma D.Dargio ir tinklalaidžių žvaigždės Vadimo Zizo laida "Lietuvos kriminalinis žemėlapis". Jėgas suvieniję žinomi mūsų šalies vyrai pasirinko naują formatą ir netradicinį požiūrį į Lietuvą sukrėtusias bylas.

"Formatas buvo visai kitoks. Galima sakyti, kad to niekas nedarė nė vienoje kitoje televizijoje. Mane netgi nustebino tai, kad niekas anksčiau nebuvo pasigavęs šios idėjos. Dar prieš keletą metų pamačiau, atrodo, per Amerikos kažkurios TV laidą, kai du specialiųjų tarnybų darbuotojai ieškojo Kolumbijos narkobarono Pablo Escobaro milijonų. Jie važinėjo po įvairias vietas, kur P.Escobaras gyveno, kur vykdė nusikalstamą veiką. Man labai patiko tas formatas. Atrodė kaip savotiškas kelionių žurnalas – žaismingas, nagrinėjantis nusikalstamumą, patraukliai padarytas", – idėjos užuomazgą naujai lietuviškai kriminalinei laidai pasakojo D.Dargis.

Rašytojas D.Dargis rengia staigmeną skaitytojams.

Pirmosios laidos apie Lietuvos mafiją buvo parodytos internetu. Vis dėlto bestselerių rašytojo ambicijai to buvo mažai, neapleido mintis, kad ko ne serialu tampančios laidos galėtų būti transliuojamos ir per kurią nors lietuvišką televiziją. Juolab kad D.Dargis televizijoje nebuvo naujokas.

"2014 m. su Rolando Skaisgirio prodiuserine kompanija kūrėme atkuriamosios dokumentikos serialą "Mafijos kronikos". Serialas buvo rodomas per TV3, vėliau per "Lietuvos ryto" TV ir dar kažkur. Tai buvo didžiulės sėkmės sulaukęs projektas", – karjeros televizijoje pradžią prisiminė D.Dargis.

Seniai Lietuvos mafijos gyvenimu besidomintis rašytojas šyptelėjo, turėjęs progos įsitikinti, kad anuometis projektas nebuvo nepastebėtas kitų prodiuserinių kompanijų. "Pastebėjau, kad patyrę TV prodiuseriai nukopijavo. Vadinasi, ėjome geru keliu. Nėra blogai, jei kopijuoja, vadinasi, dariau gerai", – pykčio dėl nukopijuotos idėjos nelaikė D.Dargis.

Vienas operatorius, prieš pradėdamas filmuoti, pasakė, kad čia ideali vieta tobulam nusikaltimui. Slogi atmosfera.

Nusikaltimų vietomis

Televizinė patirtis ir, kaip sako pats autorius, per ilga tyla lėmė tai, kad internetui kuriamoms laidos eterio ėmė ieškoti ir televizijose. D.Dargis neabejoja ir vėl tapęs pirmuoju, kuris apie Lietuvos mafijos nusikaltimus ėmė pasakoti naujoviškai.

"Tarkime, važiuojame į tą vietą, kurioje buvo nušautas gerai žinomas bušido kovotojas Remigijus Morkevičius. Stovime Kaune, Šilainiuose, ir būtent toje nusikaltimo vietoje kalbame, pasakojame. Mane kalbindavo Vadimas arba aš kalbinau kelis žmones, kurie buvo sutikę atsiverti ir tapti mūsų laidos gidais", – D.Dargis apibūdino laidos keliones pagal nusikaltimų žemėlapį.

Pasak rašytojo, laidos prodiuserių sprendimas buvo, kad būtent knygų apie mafiją autorius pasakotų apie vieną ar kitą Lietuvą sukrėtusį įvykį. D.Dargis neslepia, kad, tarkime, kalbėti vien apie Kauną gali ilgai ir daug. Pirmoji knyga "Tikroji Daktarų istorija" išleista dar kartą ir papildyta, "Kriminalinė Agurkinių odisėja" – išskirtinai Kauno mafijos grupuočių istorijos ir nusikaltimai aprašyti D.Dargio knygose. Dar dviejose rašytojo kūriniuose – "13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių" ir "Juodosios mafijos našlės" kai kurie herojai taip pat yra Kauno gyvenimo dalis.

"Vien mano knygose labai daug pasakojimų apie Kauną. Apie Kauną pasakoju pats, nes man pakankamai aišku, kas ir kaip čia buvo. Kaune turime daug vietų, gatvių, kurios susijusios, jei ne su Daktarais, tai su kitomis kriminalinėmis grupuotėmis. Apie Kauną būtų galima ištisus metus rodyti kassavaitinę laidą, yra daugybė istorijų. Galų gale Kaunas – mano gimtasis miestas ir esu įsigilinęs į daugybę ne tik mafijos, bet ir istorinių dalykų. Vien ko verta nuodėmių gatvė Kauno senamiestyje", – nusijuokė dabar Vilniuje gyvenantis rašytojas.

Įsitikino poveikiu

D.Dargis viliasi, kad laida šiuo nauju, nusikaltimų žemėlapio formatu atgims rudenį, pasibaigus visoms pandemijoms, karantinams ir atsigavus žiniasklaidai. Rašytojas neabejoja, kad nepalanki situacija visai žiniasklaidai nulėmė Lietuvos ryto TV administracijos sprendimą nutraukti laidos transliaciją. D.Dargis stebi viso pasaulio žiniasklaidos tendencijas, kai taupomas kiekvienas euras ir supranta, kad Lietuvos televizijos šiame etape ne išimtis.

Rašytojas tiki ir pasirinkto laidos formato tinkamumu. Tuo turėjo progos įsitikinti ne vieno filmavimo metu, kai net kūrybinės grupės nariai tam tikrose nusikaltimų vietose prisipažino jautęsi nejaukiai.

"Važiavome už Lapių gyvenvietės ir ieškojome vietos pagal mano turimą informaciją ir žemėlapius, kur galėjo būti nužudytas Mongolas. Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, palaikai nerasti iki šiol, tačiau ši 1993 m. Kalėdų vakarą įvykdyta žmogžudystė tapo vienu pagrindinių epizodų, už kurį Henrikas Daktaras buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Man pačiam buvo įdomu pamatyti tą vietą. Mačiau, kad filmavimo grupei, taip pat buvo savotiškas šokas dėl to, kur aš juos atvežiau. Vienas operatorius, prieš pradėdamas filmuoti, pasakė, kad čia ideali vieta tobulam nusikaltimui. Slogi atmosfera. Vieta bylojo, kad čia patogu nužudyti ir paslėpti lavoną. Mes ne šiaip sau ten važinėjome, tai buvo informacija pagal Daktarų bylą", – filmavimų prisiminimais dalijosi D.Dargis.

Rašytoją šiek tiek ramina televizijos administracijos patikinimas, kad laida "Lietuvos kriminalinis žemėlapis" buvo žiūrima, esą po informacijos apie koronavirusą tai buvo populiariausia laida. "Šitas force majeure visiems buvo netikėtas", – apgailestavo D.Dargis.

Galimybė nustebinti

Kokia karantininė rašytojo D.Dargio kasdienybė? Kai daugelis būgštauja esantys pavargę nuo apribojimų ir rekomendacijų sėdėti namuose, D.Dargis sako esantis visiškai savo rogėse.

"Karantinas manęs taip baisiai nešokiruoja. Kai rašau knygą, gyvenu savotiško karantino sąlygomis. Pats save apriboju nuo bendravimo ir leidžiu sau tik nueiti į parduotuvę maisto, į kirpyklą ir į sporto klubą, nes nuo sėdėjimo rašant labai skauda nugarą", – saviizoliacijos patirtimi dalijosi rašytojas.

Tokius apribojimus D.Dargis pats sau taiko tol, kol parašo knygą, o tai trunka 3–4 mėnesius. Į ši laiką bestselerių autorius neskaičiuoja laiko, skirto informacijai rinkti. Šis darbas trunka ne mėnesį ir ne metus. "Knygai apie agurkinius informaciją rinkau gal dešimt metų, ką jau kalbėti apie daktarus", – į praeitį nuklydo D.Dargis.

Vis dėlto rašytojas sutiko, kad kai kurie karantino dėl koronaviruso pandemijos dalykai jį liūdiną. "Gaila, kad verslas merdi, slogiai atrodo tuščios Vilniaus gatvės. Man tai primena 1990 m. blokadą. Nors tada buvo žymiai baisiau, gyvenimas buvo gerokai pilkesnis", – dabartį ir praeitį lygino rašytojas.

D.Dargis įsitikinęs, kad karantinas yra puikus laikas knygoms ir filmams. Taip pat svarbu atsiriboti nuo itin didelio informacijos srauto, atsirinkti tik tai kas būtina, nes pernelyg daug negatyvios informacijos gali išbalansuoti.

"Karantinas labai geras laikas baigti tai, ką buvau pradėjęs dar prieš jį paskelbiant. Tikiuosi, kad jus visus nustebinsiu", – intrigavo, tačiau paslapties neatskleidė D.Dargis.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

nikas

grriau parasykite apie permina sudmaisi

Nuklydes Dargis

Kas tas Rimantas Ganusauskas, pravarde Mongolas buvo, kad Daktara myriop nuteise? Gal korospondento Lingio sefas buvo? Gal prokuraturos slaptas patarejas valstybes reikalams? Uz viena zmurika tokia griezta bausme nebuna.

Bestseleris :)

Karantinas manęs taip baisiai nešokiruoja. Kai rašau knygą, ka tu rasai kaimietiskas bestseleri? Teisingiau sakyk kopijuoju... . Kuo tu gali nustebinti ant meslo kruvos uzauges?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS