Dantis tiesinti galima ir vyresniems žmonėms, tačiau delsti neverta | kl.lt

DANTIS TIESINTI GALIMA IR VYRESNIEMS ŽMONĖMS, TAČIAU DELSTI NEVERTA

  • 10

Dantis šiais laikais tiesinasi ne vien jaunimas, bet ir vyresni žmonės – sulaukę 50 metų ir daugiau. Neretai specialistų pagalbos jie kreipiasi prieš tai atidėlioję labai ilgai, kartais – dešimtmečius. Po gydymo džiaugiasi tiesiais dantimis, gražia šypsena ir gailisi tiek laiko vengę ortodontinio gydymo.

Viskas iš eilės

Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių investuoja į gražią šypseną. Kauno „Šypsenos akademijos“ klinikos vadovė Aistė Dosinė pastebi, kad daugelis pacientų į kliniką kreipiasi būtent dėl estetinių priežasčių. Dažnai – dėl estetinio plombavimo, protezavimo laminatėmis. Estetinis dantų plombavimas, arba dantų laminatės (ant dantų klijuojamos specialios plokštelės), padeda išspręsti kai kurias nedideles estetines problemas, tokias kaip baltumo netekę, pigmentuoti, maži, nežymiai persidengę, pasisukę dantys, netolygi dantų forma, nuskilę dantų krašteliai.

„Dalis pacientų nedideles sąkandžio problemas nori išspręsti estetiniu plombavimu. Tačiau, jei estetinį plombavimą ar dantų laminavimą atliktume žmogui, kurio sąkandis netaisyklingas, norimo rezultato dažnu atveju nepasiektume, o tam tikrais atvejais net pablogintume padėtį. Todėl, visų pirma, rekomenduojame koreguoti sąkandį, ištiesinti dantų lanką ir tik paskui protezuoti, taikyti estetinį plombavimą ar laminavimą, – A. Dosinė pabrėžė, kad tik ištiesinus dantis sudaromos sąlygos kokybiškam restauraciniam gydymui – estetiniam plombavimui ar protezavimui. – Naujausios mokslu pagrįstos technologijos ir medžiagos, aukšta mūsų specialistų kvalifikacija leidžia pasiekti tobulų rezultatų – savo pacientams garantuojame estetišką šypseną. Baigę gydymą matome ne tik mūsų pacientų besišypsančias akis, bet ir plačias, sveikas, gražias šypsenas.“

Aistė Dosinė. /„Šypsenos akademijos“ nuotr. 

Pašnekovė primena, kad netaisyklingas sąkandis yra ne tik estetinė problema – jis gali sukelti ir sveikatos problemų. Ištiesinus dantis pagerėja paciento gyvenimo kokybė. Ne tik kramtymo funkcija, bet ir asmens psichologinis pasitenkinimas, pasitikėjimas savimi.

„Nesidrovėdami plačiai šypsotis, šie žmonės gali laisviau bendrauti, lengviau užmezga naujas pažintis, jaučia didesnį pasitikėjimą savimi dalyvaudami darbo pokalbiuose“, – pastebėjo „Šypsenos akademijos“ atstovė.

Nesidrovėdami plačiai šypsotis, šie žmonės gali laisviau bendrauti, lengviau užmezga naujų pažinčių, jaučia didesnį pasitikėjimą savimi dalyvaudami darbo pokalbiuose. 

Gydytojai odontologai breketus vadina konservatyviuoju dantų tiesinimo metodu, kurį daugeliu atvejų galima pakeisti šiuolaikiškesniu ir pacientams patogesniu metodu – kapomis. Taikant šį gydymą pasitelkiamos skaitmeninės technologijos ir labai tiksliai apskaičiuojama, kur kuris dantis baigus gydymą atsidurs. Kapos sukelia mažiau diskomforto, jų priežiūra daug paprastesnė nei breketų: jas lengva išsiimti, o pavalgius ir vėl įsidėti. Jas nešiojant prireikia daug mažiau vizitų odontologijos klinikoje – vos 4–5 per metus. Be to, kapas nešiojant pagal rekomendacijas, t. y. ne mažiau kaip 22 valandas per parą, dažniausiai dantų tiesinimas jomis trunka trumpiau nei breketais – nuo 6 mėnesių iki 2 metų.

Dantis tiesina ir vyrai

Iki šiol dantis dažniausiai tiesindavosi moterys, tačiau pastaruoju metu į odontologijos kliniką dėl to kreipiasi vis daugiau vyrų.

„Jie taip pat rūpinasi estetiška šypsena, taisyklingu sąkandžiu. Dėl patogumo, paprastos priežiūros, retesnio lankymosi odontologijos klinikoje vyrai dažniausiai renkasi dantų tiesinimą kapomis. Be to, skaidrių kapų beveik nematyti. Visa tai dažniausiai nulemia ne tik moterų, bet ir vyrų pasirinkimą dantis tiesinti kapomis, o ne breketais“, – pastebėjo A. Dosinė.

Ji prisiminė pokalbį su kapas nešiojusiu pacientu. „Vieno vizito metu pasiteiravus, kaip jam sekasi, vyras atsakė: „Blogai, labai blogai. Matydamas tokį spartų rezultatą galvoju, kur aš buvau, kodėl anksčiau dantų neišsitiesinau? Juk jau seniai galėjau drąsiai šypsotis.“ Tikimės, kad ateityje vis daugiau vyrų susirūpins šypsenos estetika ir sulauksime panašaus skaičiaus abiejų lyčių atstovų, norinčių išsitiesinti dantis“, – vylėsi pašnekovė.

Dėl dantų tiesinimo į „Šypsenos akademiją“ kreipiasi ne tik jauni, bet ir vyresnio amžiaus žmonės.

„Viena mūsų pacienčių – 61 metų mokytoja. Ji juokiasi: „Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad, sulaukusi tiek metų, tiesinsiu dantis, ir dar naudodamasi tokiomis moderniomis technologijomis – kapomis.“ Jos dantų gydymas jau eina į pabaigą ir moteris labai džiaugiasi akivaizdžiu rezultatu. Jos profesijos atstovai turi daug viešai kalbėti, vesti pamokas. Mokytoja pastebi, kad kapos nesukelia jokio diskomforto kalbant. Ji pabrėžia, kad kapos iš tiesų nepastebimos: kol pati nepasisakė, tol niekas nesuprato, kad ji – su kapomis“, – pasak A. Dosinės, ši pacientės patirtis leidžia suprasti, kokios estetiškos ir nepastebimos yra dantų tiesinimo kapos.

Jei atvejis sudėtingas

Ortodontinio gydymo metu kapas reikia keisti. Atsižvelgiant į gamintojo rekomendacijas, jos turi būti keičiamos maždaug kas 1–2 savaites. Pacientui duodamame kapų rinkinyje paprastai būna 20–25 kapų poros. Sudėtingesniu atveju jų gali būti daugiau – apie 40.

„Kai situacijos sudėtingesnės, gydymas kapomis gali būti derinamas su segmentine breketų sistema arba kitais fiksuotais ortodontiniais aparatais: mini implantais, herbsto aparatu, viršutinio žandikaulio plėtikliu. Be to, viename žandikaulyje dantys gali būti tiesinami breketais, kitame – kapomis. Tam tikrais atvejais, kai matome, kad gydymas bus greitesnis ir efektyvesnis naudojant ir breketus, su pacientu aptariame situaciją ir sprendžiame, ar iki gydymo kapomis naudosime breketų segmentą, ar gydymo kapomis eigoje prireikus gydysime ir breketais“, – apie sudėtingus atvejus užsiminė „Šypsenos akademijos“ gydytoja ortodontė Greta Jovarauskienė.

Kapomis gali būti gydomi ir tik vieno (viršutinio arba apatinio) žandikaulio dantys. Tokiu atveju rinkinį gali sudaryti iki 10 kapų.

„Vieno žandikaulio gydymas kapomis taikomas tais retais atvejais, kai dantų padėtį reikia koreguoti labai nedaug. Pavyzdžiui, kai po taikyto gydymo dantys šiek tiek pasislenka į ankstesnę padėtį. Arba kai planuojamas estetinis plombavimas – tai leidžia išvengti dantų šlifavimo estetiniais tikslais. Esant netaisyklingam sąkandžiui, gydymą kapomis rekomenduojama taikyti ir kaip paruošiamąjį gydymą prieš dantų restauravimą (protezavimą arba implantavimą)“, – akcentavo G. Jovarauskienė.

Gydytojai ortodontai ramina, kad asmenų, turinčių dantų implantų ar protezuotų dantų, netaisyklingas sąkandis taip pat gali būti gydomas kapomis. Amžiaus ribos šiam gydymui netaikomos. „Investuoti į gražią ir sveiką šypseną apsimoka visais amžiaus tarpsniais, ypač tai daryti apsimoka dabar, kai vyksta akcija“, – pasinaudoti taikomomis nuolaidomis kvietė A. Dosinė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Meteorologijos centras

Ar Gariūnai nebus pavėlavę dėl odontologijos apartamentų įsteigimo ?

labiausiai patiko

"ir vyrai tiesina dantis", suprask, lygūs dantys tik bobelių reikalas. Beje, užsienyje dažną vaiką ar paauglį pamatysi su kapomis. Ir niekas dėl to nesuka galvos, pvz., nuotraukose plati šypsena su kapa. Todėl retas suaugęs turi kreivus dantis. Man gražu.

Anonimas

rytoi eisiu pas dantu chirurga kad ištiesintu vieną danti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS